TICALOSII (PAMFLET)
Renumitii regizori de film Cristian Mungiu si Florin Serban, urmarind cu atentie si nedisimulat deliciu profesional evenimentele din ultimul aproximativ un an din SRI si in legatura cu activitatea SRI (cam dupa plecarea lui Maior de la conducerea institutiei), s-au declarat inspirati pentru a-si reuni talentele in regizarea unei pelicule de lung metraj al carei titlu este inca provizoriu, osciland intre „SRI sub Coldea – un deceniu de impliniri marete” si „Securitatea reloaded”.
Regizorii ar dori ca filmul sa fie prezentat anul viitor la urmatorul „festival” al Clubului de la Berna, unde va concura cu pelicule despre recentele „succese” ale serviciilor secrete franceze si belgiene in crizele antiteroriste cu care s-au confruntat.
Noi suntem increzatori ca va iesi ceva interesant, cu succes de cassa, reamintind ca „Eu când vreau să fluier, fluier” al lui Florin Șerban a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2010 și a primit la aceeași ediție Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint), iar Cristian Mungiu, cu al sau „Dupa dealuri” a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013 și a ajuns pe lista scurtă, iar cu „Bacalaureat” a luat Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016
Astfel, cei doi, impresionati de recentele evenimente cu SRI, vor tematiza cazul Coldea, declarand ca mai au, inca, nedumeriri cu distributia: in principiu, actorii vor fi chiar personajele din viata reala, care stiu cel mai bine cum sa joace rolurile coruptilor, iar Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații va fi interpretat de actorul american Tim Kazurinsky.
Principalele teme urmarite vor fi bazate pe declaratiile Elenei Udrea, Alinei Bica, denunturile celor trei ofiteri de la Prahova dati afara ca nu-i mai conveneau lui Coldea si-l deranjau cumplit cu adevarurile spuse si se vor documenta din presa ori de la alte persoane care cunosc bine directia in care a luat-o SRI-ul in ultima perioada.
Filmarile se vor face la Bucuresti (Ministere Sud, Baneasa, Jamdarmeriei), in imprejurimi (ex. Corbeanca unde sunt vilele lui Coldea, Voinescu Toba, cu o depunere de coroane de flori la locul unde a murit Condrea), la Sinaia, Durau-Piatra Neamt etc.
Vom revedea scandalul dintre Ghiţă şi Elan Schvarzenberg, primul avand susţinerea SRI, urmat de înfiinţarea RTV, cu cei 500.000 euro pe care Coldea i-a cerut lui Dorin Cocos, pentru televiziunea condusă de Sebastian Ghiţă, asezonat cu scene din vizitele de week-end ale lui Cocos la sediul SRI precum si cu imagini de la Cotroceni cand, pentru a nu avea suspiciuni, s-au dus la Preşedinte să îi ceară cumva acordul, pe motiv că democraţia va fi mai bine apărată cu o nouă televiziune. Aici va aparea in toata splendoarea sa Elena Udrea care i-a spus Preşedintelui convingerea ei fermă că RTV va deveni un post al SRI, al lui Ponta şi al PSD, desigur anti Băsescu şi anti Udrea si cum era postul controlat de Coldea. Într-un alt fragment, Traian Băsescu va aparea intrun fragment cu o convorbire telefonica cu Coldea, cerîndu-i să oprească o emisiune în care Preşedintele era atacat sistematic (bazat pe declaratia lui Nuti: „În ultima săptămînă la Cotroceni, pe RTV era o emisiune în care se analizau dosarele penale la care va trebui să răspundă Traian Băsescu. O emisiune de linşaj, desigur, dar şi de decredibilizare a Preşedintelui. L-a sunat pe Coldea şi i-a zis că îşi dă seama ce se întîmplă şi că dacă nu se potolesc va veni public să îl acuze că Ghiţă este omul lor care le face jocurile. RTV s-a potolit imediat”.
O alta tema a filmului, care va suscita interes, deoarece a fost mai putin dezbatuta in spatiul public, este cea a rebranduirii SRI (cu Mihaela Nicola si The Group), banii pentru operatiune si sondaje de incredere in SRI, drumurile lui Tarata care cara banii la SRI pentru plata catre o companie de realizare a sondajelor de opinie, fara sa se spuna numele casei de sondaje (ca d’aia e film!).
Va intra in scena Alina Bica, cu o voce din off ”Bica a aflat ca la audierea procurorului DIICOT, fusese intrebat de ea… A mers la SRI si la Presedinte sa le spuna.. Kovesi a negat ca au fost puse intrebari legate de ea. Bica i-a cerut inregistrarea audierii. I-a promis in fata Presedintelui ca i-o va trimite…. Ponta nu voia sa o puna sefa la DNA, spunand ca este sub comanda SRI… Nicolae Dumitru este cel care urma sa cumpere sau a cumparat o vila pentru Coldea”.
Aici, bazandu-ne pe experienta regizorilor, filmul va continua pe planuri suprapuse si alternative, pentru a tusa mai bine intriga, reaparand Elena Udrea cu dialogul purtat cu Maior cand ii spunea ca dl. Coldea conduce, de fapt, serviciul, in realitate, si tinta este sa aiba toata puterea, iar acesta, naiv sau dezinteresat, probabil si putin mahmur de la whiskey ala afumat ii spunea ca nu este asa si i-a garantat de foarte multe ori, ca argument, „o sa vezi, dl. Coldea isi va da demisia odata cu mine, va pleca odata cu mine din acest serviciu, fiindca noi am fost adusi de Traian Basescu si noi plecam odata cu el”. In film, Udrea isi va manifesta curiozitatea acum daca domnul Maior mai sustine chestia asta.
Delicios va fi momentul cu Victor Ponta intr-o adunare din aceasta neoficiala, undeva spre ziua fostului candidat la Presedintie si ulterior premier, spre toamna, fiind de fata si dl. Coldea – vor mai fi si alti convivi la masa – cand domnul Ponta i-a spus domnului Coldea: „Domnule general daca ajung presedinte, cautati-va de lucru!”. Si a continuat spunand „Si tineti cont ca am curaj sa spun lucrul acesta in conditiile in care inca nu am ajuns presedinte”. Deci filmul va demonstra cum in mod cert, Coldea l-a sustinut pe Iohannis, fiind proiectate secvente rapide cand se aude Coldea in foarte multe locuri ca a contribuit in timpul campaniei la ideea ca se doreste a fi adus Klaus Iohannis.
Cum v-am spus, ingeniozitatea regizorilor isi va spune cuvantul si, surprinzator, pe la mijlocul filmului, va aparea, din nou, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, intr-o sala de sedinta a ICCJ cand va declara raspicat (sunetul va fi asigurat de cel mai bun inginer din SRI) la instanța supremă că Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut să reanalizeze situaţia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, dată fiind poziţia în Africa a acestuia din urmă şi contractele pe care urma să le deruleze. Pe ecran, spectatorii vor vedea ruland decizia instantei in care se motiveaza ultima arestare a Alinei Bica: generalul Florian Coldea, cu complicitatea unor procurori din DNA, UZÂND DE ŞANTAJ, facea orice pentru a-l salva de la puşcărie pe fostul securist, sau poate încă activ, Ovidiu Tender.
Lung-metrajul va continua cu trista povestire a excluderii ilegale si abuzive din SRI a celor trei ofiteri de la Prahova, care au depus denunturi penale impotriva lui Coldea, securistului Marin Constantin si a altor generali si ofiteri pentru abuz in serviciu si fapte de coruptie.
Filmul se va centra pe avatarul acestora la DNA Central, incercarea de intimidare a lor si de a li se inchide gura pentru a nu mai dezvalui si alte nenororociri din SRI, prin cererea SRI-ului ca DNA-ul sa le formeze dosar penal (acestia fiind bagati la gramada in aceeasi oala cu Ghita, Dosaru, Ispas, Saghel, Mihaila, Tudose etc., doar, doar o iesi ceva!), tentativa esuata lamentabil cu tripla perchezitie domiciliara din 27 ianuarie 2016, cu mandate eliberate in orb, de un fost ofiter de securitate, Trandafirescu Zinica, de la Tribunalul Prahova, pe „suspiciuni rezonabile” contrafacute de procurorii Onea Lucian Gabriel si Raileanu Elena Cerasela, asa cum rezulta si din Raportul Inspectiei Judiciare.
Perchezitiile, la care li s-a cerut „numitilor” (pentru ca acestia nu aveau nicio calitate in dosar!!!), sa predea imediat: droguri, arme, munitie, documente classificate, alte substante interzise la detinere (care sunt de competenta DIICOT), s-au incheiat cu rezultate jalnice: nu s-a gasit nimic!
Finalul consistent al filmului va aborda Scandalul Hexi Pharma, cu toate conotatiile sale politice, financiar-fiscale si din sfera serviciilor secrete, cu trimiteri subtile la cazurile procurorului Panait si ofiterului SRI Crivat. Condrea va fi interpretat de un ofiter acoperit al SRI. In film, autoturismele vor purta numere false de filaj, care va asigura si recuzita de deghizare.
Sfarsitul se va inspira, cumva, din “Ticăloșii” (film românesc din 2007, regizat de Șerban Marinescu după un scenariu inspirat din romanul “Ciocoii noi cu bodyguard al lui Dinu Săraru”) cand revolutionarul Didi Sfiosu va pune pe cruce simbolul democratiei moarte in Romania: pe crucea lui Dan Condrea va fi depusa, sImbolic, demisia lui Coldea din SRI. (Cerasela N.).