Connect with us

Exclusiv

Cum răspund la apelul de urgență Armata și serviciile secrete?

Prahova Mea

Publicat

pe

La fix o lună de la declanșarea în România a epidemiei coronavirusului, Armata iese la paradă pe străzi. Militarii în ținută de război, cu automatele la piept, automate pe care, conform legii, nu le-ar putea folosi decât pe post de bâte. În timp ce forțele Ministerului de Interne se luptă cu pandemia, plasându-se în prima linie de sacrificiu și risc, iar Armata nu a înțeles că cetățenii așteaptă altceva de la ea decât pantomimă, servicile secrete au primit o misiune de maximă importanță. Cum se vor achita?

Conform ordinului militar numărul 3, „pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu”. Cu alte cuvinte, nu știm încă dacă și când vom reuși testarea în masă a populației, pentru a evalua corect provocările la care trebuie să facem față. Dar știm că se pune la punct un sistem asemănător celui practicat în Israel de mai mulți ani, un stat confruntat cu războiul antiterorist, sistem care a fost extins și aplicat sistemului de alerte și prevenție împotriva pandemiei. Este un sistem care permite supravegherea electronică a întregii populații în baza unei aplicații telefonice. Sistemul permite ca instituțiile statului aflate în avanpostul bătăliei pentru contracararea pandemiei să afle în timp real care sunt contactele pe care le au cetățenii cu persoanele contaminate. Aceștia, la rândul lor, cu ajutorul aplicației, ar putea afla dacă persoanele cu care urmează să se întâlnească ar putea să fie contaminate în urma unor contacte anterioare pe care le-au avut. Nu este un sistem prea sofisticat, este relativ ușor de conceput și de implementat după opinia IT-iștilor pe care i-am consultat și s-ar putea dovedi util și în România. Mai târziu, voi prezenta și alte inițiatve de acest fel, încă mai interesante. Dar, până una alta, să răspundem succint la câteva întrebări.
Prima întrebare. Care sunt „instituțiile de securitate naționale” însărcinate, conform articolului 11 din ordonanța militară numărul 3, să realizeze și să implementeze acest sistem? În conformitate cu legea numărul 51/1991, articolul 6, aliniatul 1, privind securitatea națională, aceste instituții sunt enumerate limitativ: Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției, ultimele trei instituții prin intermediul structurilor interne specializate. În acest punct, observăm că STS, Serviciul de Telecomunicații Speciale, este scos din ecuație. Și totuși se vorbește insistent despre STS ca fiind servicul secret aflat în avanpostul unei operațiuni de acest fel. Acesta se află în subordinea președintelui României.
Să ne amintim că STS este instituția care a pus la punct și gestionează informatic sistemul 112. Să ne mai amintim de disputa care a existat odată cu declanșarea scandalului intitulat „Monstrul de Caracal”, legată de posibilitățile tehnice și legale ale STS de a localiza cu precizie toate apelurile telefonice de urgență. Și de a putea supraveghea telefoanele de unde este lansat S.O.S.-ul. Din câte știu, disputa nu a fost soluționată. Nu s-a ajuns la niciun rezultat concret. Și cu toate acestea, în legătură cu STS primim informații insistente, inclusiv din partea unor oficiali ai statului, în sensul că aceste serviciu secret va pune la punct sistemul electronic de monitorizare. Dacă e așa, se încalcă grav Constituția și alte legi ale statului. Dacă nu este așa, atunci ne întrebăm cine ar putea rezolva această problemă, care, împreună cu proiectata testare în masă a populației, ar putea constitui una dintre premizele combaterii cu succes a pandemiei.
O altă întrebare la care trebuie să încercăm un răspuns este în ce măsură o asemenea soluție care, conjunctural, este benefică, nu se va transforma, pe termen mediu și lung, într-un abuz de natură să permită și în viitor, în epoca post-coronavirus, supravegherea în masă a populației. La această întrebare răspunsul îl poate da parțial societatea civilă, dar răspunsul final și tranșant este apanajul partidelor politice parlamentare. Atrag atenția asupra faptului că încă două state, de astă dată europene, Slovacia și Cehia vor pune la punct prin mijloace proprii un asemenea sistem de monitorizare. Dar, atenție, cu aprobarea prealabilă a forumului legislativ, unde decizia a fost dezbătută și aprobată. Și asta în condițiile în care au fost instituite și sisteme adecvate de control împotriva unor abuzuri.
Serviciul secret israelian, faimos în întreaga lume pentru eficiența sa, merge însă cu un pas mai departe. Încearcă să dezvolte o platformă hiperinteligentă prin care, cu ajutorul unei uriașe bănci de date, să poată reproduce un tipar al vocii persoanelor afectate de coronavirus. După care, în funcție de inflexiunile vocale, în mod automat, prin analiza comunicațiilor telefonice, ar putea fi identificate, fără testerele de care vorbim în aceste zile, toate persoanele afectate de coronavirus și care utilizează sistemele de telefonie mobilă. Intrăm astfel într-un univers science-fiction, așa cum se întâmplă de fiecare dată în istorie, când o criză majoră pune în mișcare toate resorturile de care dispun societățile, unele dintre acestea ținute până atunci la mare secret.
Să ne întoarcem însă la tema centrală a acestei analize. Mă număr printre cei care au încurajat și au îndemnat Armata să intervină. Nicio secundă însă nu mi-am imaginat că Armata Română va ieși la paradă, de parcă am sărbători Ziua Națională. Și nici că militarii vor combate coronavirusul cu automatele. Mi-am imaginat și îmi imaginez în continuare că Armata Română va pune umărul pentru ca, alături de poliție și de jandarmi, să asigure respectarea normelor care impun distanțarea socială. În al doilea rând, mă aștept ca, așa cum a procedat de fiecare dată în istorie, Armata să sprijine cu toată infrastructura sa materială și umană aprovizionarea acelei părți a populației, care este obligată să rămână non-stop la domiciliu. Să asigure aprovizionarea caselor de bătrâni, a orfelinatelor și a spitalelor, dacă este necesar. Să sprijine cu efectivele sale instituțiile Ministerului de Interne. Mă mai aștept ca Armata să-și pună la dispoziție toate capabilitățile medico-sanitare de care dispune și să desfășoare din timp cât mai multe spitale de campanie.
Dar celelalte instituții de forță? Ce ar putea să facă SRI și partenerele acestuia din sistemul de siguranță națională dincolo de softurile de supraveghere în masă a populației? Toate instituțiile de forță ale statului, dar mai ales cele pe care tocmai le-am nominalizat, au fost dotate cu multă generozitate – în opinia mea prea multă – cu hoteluri, cu case de odihnă, cu spitale și iată că a sosit momentul ca acestea , într-o situație extrem de gravă, să fie puse, cu infrastructura umană aferentă, la dispoziția societății. De ce să plătească cetățenii României pentru ocuparea unor hoteluri private de către persoane afectate de coronavirus, când există atât de multe spații hoteliere de care dispun toate instituțiile de forță din România?
Și, în încheierea acestei succinte analize, îmi mai permit să observ că această traumă cumplită prin care trece societatea românească nu ar fi bine, nu ar fi bine deloc, să se transforme peste noapte într-o uriașă oportunitate pentru societățile comerciale acoperite ale serviciilor secrete, oportunitate care să conducă la o nouă etapă în îmbogățirea nemăsurată a acestora. În detrimentul liberei concurențe.
Sorin Rosca Stanescu

Exclusiv

Guvernul României a cheltuit în decembrie, pe datorie, în numai 6 zile, întreaga sumă încasată de statul român pentru privatizarea Petrom!

Prahova Mea

Publicat

pe

Dan Barna, plictisit, a deschis ieri ședința Bursei de Valori București. Nu e de mirare că principalii indici au scăzut, doar piața de capital e prima care reacționează la semnale! În plus, daca tragea Barna un pic mai tare de clopotul ăla care arată ca naiba agățat de tavan, îi dădea și un pumn în față lui Năsui. În altă ordine de idei, ședința de ieri a BVB a fost dedicată, prin deschidere, fondului Proprietatea care a aniversat zece ani de la listarea la BVB. ,,Ideea” Fondului Proprietatea – a fost promovată (vârâtă) prin Călin Popescu Tăriceanu iar despagubirile din Fondul Proprietatea s-au dovedit extrem de productive pentru o mana de samsari si talhari, dar pentru prea putin din cele peste 200.000 de persoane abuzate de regimul comunist si care ar fi urmat sa fi despagubite. Oricum, de 10 ani Fondul este listat la Bursa, ceea ce pare să fi îmbunătățit semnificativ guvernanța companiilor în care este acționar. Acum însă, la 10 ani de listarea fondului fondat în 2005 sub tutela lui Tăriceanu cred ca are valoare de simbol faptul că fix în aceeași zi, Călin Popescu Tăriceanu este inculpat oficial în dosarul mitei de 800.000 de dolari (pentru licente Microsoft). Așteptăm vești și de la Dan Barna în urma anchetelor privind ,,absorbția” de către el, de către soră și de către ații a fondurilor europene: ,,ce belșug se anunță”. Sunt convins că așa zicea și Tăriceanu la înființarea (nu la listarea) Fondului Proprietatea, care până la ,,privatizarea” managementului, a fost condus de tot soiul de dubioși. Mai jos veti gasi si un scurt interviu din anul listării cu ambasadorul SUA de la acel moment în România, Mark Gittenstein, dezvaluie analistul Radu Teodor Soviani. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

NOAPTEA MINTII/Doar in „Republica Ploiesti”/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el, insusi….

Prahova Mea

Publicat

pe

Doar in Republica Ploiesti/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el insusi….

Fara alte comentarii, asta este justitia din Prahova si cardasia procurorilor cu judecatorii…

Cum respecta prahoveanul – inculpat L. Marius masura controlului judiciar? (Cristina T.).

Notes_210127_103853(1)

Articolul NOAPTEA MINTII/Doar in „Republica Ploiesti”/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el, insusi…. apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare

Exclusiv

Unde e transparența?/România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB/Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie

Prahova Mea

Publicat

pe

Unde e transparența? Alaltaieri, 25 ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor trebuia să publice execuția bugetară pentru anul 2020. Adică să vedem deficitul și cheltuielile. Ghiciți ce: nu l-au publicat. Ghiciți de ce: nu le iese totalul. Adică, cei de la ministerul de finanțe nu știu cum să vopsească cifrele și să ascundă cheltuielile reale astfel încât să le iasă un deficit bugetar sub 10%. Da, ați citit bine: 10% din PIB. Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie, în condițiile în care de banii ăștia au făcut #nimicpentrupopulație. Peste 100 de miliarde de lei datorie nouă pusă în 2020 peste datoria veche. Vă spuneam încă din 1 noiembrie  că în 11 luni România a făcut mai multă datorie publică decât în primii 19 ani de la Revoluție. Iar în noiembrie și decembrie dezmățul (fără raționalizare) a continuat și de aceea, în mod real, deficitul bugetar al României a depășit 10% din PIB în 2020, indiferent dacă ei vor raporta cu întârziere 9,7 sau 9,8. Și vă mai spuneam ceva: că în 2025, România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB. La două luni după, în 30 decembrie, și Comisia Europeană a confirmat ceea ce vă anunțam eu în premieră: că ne îndreptăm cu vitează spre 100% datorie publică. Iar bugetul pentru 2021 încă nu este gata ceea ce este INACCEPTABIL. Și știți de ce? Pentru că nu le iese totalul, dezvaluie analistul economic Radu Teodor Soviani. (Cerasela N.).

Articolul Unde e transparența?/România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB/Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

EvenimentO zi inainte

De ce sa alegi un studio foto pentru fotografiile de nunta

O sedinta foto intr-un studio foto bucuresti profesionist ar putea fi utila daca doresti sa aflii mai multe despre fotograf pentru...

Eveniment2 zile inainte

De ce lucruri trebuie patronii de restaurante să țină cont în această pandemie

Pandemia a lovit crunt industria HoReCa și lucrurile nu sunt pozitive nici acum, în 2021. Toată lumea așteaptă cu inima...

Afaceri3 zile inainte

Elemente personalizate din piele pentru barista, bucătari, barbers

Când îți pui un șorț fabricat din piele, modul de lucru al bucătarului sau barmanului devine activ. Te simți motivat și...

EvenimentO săptămână inainte

Rochii de mireasa – cum sa o alegi pe cea potrivita

Unul dintre cele mai incitante momente este alegerea rochiei de mireasa , pentru ca sigur vrei sa arati uimitor in...

EvenimentO săptămână inainte

Toate au trecut pe lume, numai răul a rămas…

Contrariul și Comparația sunt tipare mentale individual prestabilite. Am cunoscut multă lume în mod nemijlocit, prin discuții față către față,...

Eveniment2 săptămâni inainte

Omagiul adus marelui poet național Mihai Eminescu

Organizația județului Constanța a PRN apreciază programul organizat la Mânăstirea Dervent în seara de 15 ianuarie prin care a fost...

Eveniment2 săptămâni inainte

Samsung Galaxy S21 Ultra: Experiența supremă pe un smartphone conceput pentru a fi epic

Galaxy S21 Ultra oferă cel mai avansat și inteligent sistem de camere, cel mai luminos și mai inteligent display folosit...

Eveniment2 săptămâni inainte

Partidul Ecologist Român salută poziția ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Tánczos Barna cu privire la faptul că “tăierile ilegale reprezintă criminalitate organizată”

Partidul Ecologist Român salută poziția ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Tánczos Barna cu privire la faptul că “tăierile ilegale reprezintă...

Eveniment2 săptămâni inainte

Cadourile – o scurtă incursiune în istorie și o analiză modernă

Te-ai întrebat de ce oferim daruri? O scurta privire in istoria noastra, ca omenire, ne poate arăta o mulțime de...

Eveniment2 săptămâni inainte

Urmeaza sa devii parinte? Prinde reducerile la cele mai cautate modele de carucioare 3 in 1

Din seria celor mai practice obiecte si accesorii necesare in ingrijirea copiilor pana la varsta de 3 ani, fac parte...

Eveniment2 săptămâni inainte

Business in transport – Ziarul Nationalul

Business-urile moderne din transport merg de la afacerile personale de mutari mobila si servicii de stocare, la operatiuni de transport...

Eveniment2 săptămâni inainte

Viitor si horoscop – Ziarul Nationalul

Incontestabil, oamenii au fost mereu interesati, intr-o forma sau alta, de ceea ce le rezerva viitorul, mereu s-au intrebat ce...

Eveniment2 săptămâni inainte

Lansare impresionantă la CES 2021: TCL revoluționează piața televizoarelor cu noua generație de Mini-LED OD ZeroTM

TCL își consolidează statutul de lider și pionier în industria televizoarelor aducând tehnologia viitorului în casele iubitorilor de TV din...

Eveniment3 săptămâni inainte

Vrei sa construiesti o casa? Apeleaza la proiecte de casa de la Planex.ro pentru a nu plati mai mult decat trebuie

Se spune ca pentru a construi o casa trebuie sa investesti o suma foarte mare de...

Eveniment3 săptămâni inainte

Produsele viitorului la Consumer Electronic Show 2021 TCL cucerește piața electrocasnicelor prin noua generație de Mini-LED și tehnologiile Future Display

Sub deviza #ExperienceMore, TCL prezintă cele mai noi echipamente dotate cu inteligență artificială (AI) și dispozitive de zi cu zi,...

Eveniment3 săptămâni inainte

Partidul Ecologist Român îl somează pe ministrul Transporturilor să accelereze lucrările autostrăzii Ploiești- Brașov

Partidul Ecologist Român îl somează pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, să accelereze lucrările autostrăzii Ploiești- Brașov, tinand cont de avizul...

Eveniment3 săptămâni inainte

PER acuză pe deplin fondat :”Referendumul ignorat este răsfăț democratic pe bani publici”

Importanța rezultatului unui Referendum tinde către zero pentru politicienii din România. Ne este deja cunoscut ca demnitarilor noștri le place...

Eveniment3 săptămâni inainte

Partidul România Noastră ia atitudinea adecvată în cadrul atacurilor împotriva IPS Teodosie și a intoxicării mediatice

Organizația Județeană Constanța a Partidului România Noastră dezminte încălcarea restricțiilor impuse de carantina instituită în municipiul Constanţa prin OSDSU nr....

Știrile Săptămânii