Atunci cand mananci o friptura de vita preparata ca la carte nu poti consuma orice vin, ci unul rosu pe masura asteptarilor. Crama Girboiu ofera o gama de vinuri selecte din gama Bacanta, care sa bucure chiar si cele mai pretentioase papile gustative. Fie ca suntem adeptii carnii rosie, a celei de porc sau vanat, vinurile Girboiu ofera o exprienta unica consumatorilor de bauturi fine, deoarece sticlele de vin imbuteliate sub categoria Bacanta ofera arome si note de finalizare decisive tipice pentru aceasta crama.
Sticla de Bacanta Merlot Barrique este un vin pentru persoanele rafinate care apreciaza viata si aromele deosebite oferite de Merlot. Acest Merlot este maturat in baricuri noi frantuzesti si invechit cativa ani buni in sticla. Gustul este pregnant cu arome de cirese negre si cacao urmate de condimente cu tuse dulci de vanilie. Un vin corpolent, cu taninuri moi si aciditate modica. Vinul necesita o decantare de 2 ore pentru a-si pune in valoare calitatile.
Merlot are una dintre cele mai largi game de stiluri ale oricarui vin rosu, de la merlot-urile usoare si calabile din Veneto pana la cel mai mare din Bordeaux. Evident, un tip de mancare nu se potriveste cu toate, dar Merlot este prietenul tau flexibil cand vine vorba de imperecherea vinurilor, mai fina, mai rotunda si mai putin tanica decat cabernet sauvignon cu care, desigur, este adesea amestecata.
Spre deosebire de cabernet, il puteti bea confortabil cu o gama de feluri de mancare in stil italienesc, in special cele pe baza de rosii si raspunde foarte bine gusturilor (adica profund sarate) pe care le obtineti in alimente precum pui fript, ciuperci si parmezan.
Deoarece o multime de merloturi au corp mediu, tind sa se asocieze bine cu feluri de mancare bogate, cum ar fi friptura (sau chiar pestele) intr-un sos de vin rosu sau cu caserole, unde un vin tanic mai puternic ar fi coplesitor. (Este, de asemenea, un vin bun de utilizat atunci cand gatiti, constituind o baza bogata pentru sosurile de vin rosu)
Combinatiile care merg perfect cu Merlot sunt legumele prajite caramelizate, in special cele cu o nota de dulceata, cum ar fi dovleceii prajiti, ardeii rosii si sfecla si – asa cum s-a mentionat mai sus – ciupercile prajite sau la gratar.
Merlot-urile fructate se potrivesc, de asemenea, cu alimente pe baza de fructe rosii, cum ar fi sosul de afine si salatele care contin fructe de padure rosii.
Datorita dulcetii sale inerente, functioneaza bine si cu alimente care au o nota de condiment, in special cele de origine indiana. Se preteaza perfect pentru feluri de mancare precum peste la gratar sau jambalaya. De asemenea, puteti adauga in mancaruri anason sau fenicul, ce se potrivesc perfect cu acest tip de vin.
Cele mai bune grupuri de alimente pentru diferite stiluri de merlot
Pentru merlot-uri usoare:
Asortati-l cu feluri de mancare cu care ati putea bea si un gamay sau un sangiovese;
Pizza si alte feluri de mancare cu branza prajita, cum ar fi panini si quesadillas;
Paste cu sosuri pe baza de rosii, in special cu pancetta / slanina sau ciuperci;
Pui la gratar, in special cu legume la gratar mediteraneene, cum ar fi ardei, dovlecei si vinete;
Pateuri, terine si salamuri;
Sunca rece York.
Merlot cu corp mediu:
Exista unele suprapuneri aici intre stiluri, dar un nou merlot va lua in mod evident arome mai robuste si rustice decat un vin mai slab, mai clasic din Bordeaux, mai ales daca acesta din urma are un pic de varsta a sticlei.
Stiluri de merlot mai carnoase:
-Carnati in stil italian cu fenicul;
-Spaghete si chiftele;
-Mancaruri de paste la cuptor, cum ar fi lasagne si coapte vegetale similare;
-Macaroane cu branza;
-Fleica;
-Burgers – in special cheeseburger;
-Mancaruri de orez picante, cum ar fi jambalaya;
-Preparate din fasole cu sunca afumata sau chorizo;
-Curcan prajit (un merlot copt face o sticla buna de Ziua Recunostintei sau de Craciun);
-Branzeturi tari usoare pana la medii (dar nu foarte puternic aromate);
-Somon pe gratar;
-Clatite in stil chinezesc;
-Feluri de mancare de pui, porc sau iepure cu un element fructat precum caise sau prune uscate.
Practic, le puteti combina cu acelasi fel de feluri de mancare cu care ati bea un cabernet sauvignon – in special friptura la gratar, friptura de vita si miel fript.
Vinul Bacanta de la crama Girboiu ramane o surpriza placuta pentru oricine varsa in pahar aceasta licoare facuta prin metode traditionale din pamant romanesc. Strugurii folositi pentru productia acestui vin sunt 100%, iar calitatea bobului de strugure este prima grija a producatorilor de la crama Girboiu. Orice preparat va fi mai bun alaturi de un pahar de vin Girboiu!