Toate unitățile județene de poliție, jandarmi și pompieri au primit dispoziția de la Ministerul Afacerilor Interne să declanșeze o campanie masivă de promovare a concursurilor de recrutare, campanie a carei insistență o resimțim deja pe paginile de socializare. Acum, una e să faci PR având și ”muniție” în spate, numai că în condițiile actuale puteai să-l angajezi și pe diabolicul maestru al manipulării, Edward Bernays, părintele publicității și tot degeaba! Familia apărare și ordine publică nu mai este atractivă, ieși în pagubă, precizeaza Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.
Dintre multiplele ”invitații către proști”
cea mai sinceră mi s-a părut aceea postată de colegii noștri de la Satu Mare:
o spun deschis, fără perdea: ”e mai UȘOR ca niciodată! Concurență redusă, locuri din plin”… Aceasta-i realitatea și sunt de apreciat pentru sinceritatea lor, o realitate dură-dură de tot. Ca efect al politicilor neghioabe – acum cu cea mai recentă boroboață USR-PNL-PSD – structurile MAI și MAPN se confruntă cu valuri de pensionări iar – dacă odinioară aveai 17 recruți pe un loc -, se pare că în curând îi vom prinde cu arcanul, ca să-i mai aducem la oaste. Și e groasă, domnilor politicieni, cu un război în coasta noastră și altul care dă semne serioase de extindere, suficient cât să ne cuprindă și pe noi. Probabil, politicienii noștri vor pune în prima linie casta judecătorilor și a profitorilor de partid masați în administrația publică, că prin MAI și MAPN vântul prinde să șuiere a pustiu.
Acum, o vorbă înțeleaptă din bătrâni zice că ”la pomul lăudat nu vii cu sacul!”, așa că oricine vede aceste anunțuri care nu-ți spun deschis ce avantaje ai, cu cât te vor plăti, ci doar că ”te bei bucura de o echipă extraordinară”, ”vei purta uniformă” miroase a ȚEAPĂ!
Am copii și nu le-aș recomanda în veci să vină în MAI, sincer nici eu – dacă știam ce mi se va pregăti – nu mai călcam pragul Poliției Române, dacă mă prindea în primii ani de activitate, aș fi pus deja demisia pe masă. Ce perspectivă îl așteaptă pe un tânăr, doritor să îmbrace haina statului:
înainte de toate este că îl așteaptă o pensionare – de rând cu toată lumea – la 65 ani!
Deosebit de toată lumea tânărul nostru – devenit organ de cercetare penală – va fi obligat să trăiască DOAR din salariu, adică dacă-l împinge păcatul să crească o livadă, să producă ceva ori să comercializeze, va trebui să-și ia adio de la meserie. Dacă l-au prins, l-au băgat în cercetare disciplinară și e zburat.
Deosebit de toată lumea fie că face parte din MAI ori MAPN, tânărul nostru nu va avea dreptul la grevă. Un drept fundamental și singurul capabil să înmoaie clasa politică. În lipsa acestuia, politicienii înfrățiți cu infractorii au făcut tot ce au vrut cu noi, fără ca variantele noastre de reacție să fi avut vreo șansă de reușită.
Deosebit de toată lumea dacă ai exprimat opinii politice în favoarea vreunui partid sau dacă ți-ai permis să critici vreun deputat analfabet, riști mari neplăceri, cercetări disciplinare și – dacă ai dat peste capete pătrate (în MAI nu ducem lipsă de ele, le regăsești mai ales pe la controlul intern) – ai mari șanse să-ți închei cariera.
Deosebit de toată lumea vei plăti o contribuție individuală la bugetul de stat, echivalentul cu CAS dar nu vei primi nimic în contraprestație din partea statului, toți îți vor spune că ai trăit pe spatele lor, ești necontributiv și te vor taxa mai zdravăn decât pe orice civil.
Deosebit de toată lumea odihna ta va fi iepurească, vei tresări la orice apel telefonic, militarul va trebui să primească învoire de la un superior idiot, ca să părăsească județul, ești la dispoziția lui și poți urla cât vrei (între patru pereți). El dispune de tine, de viața ta, el te trimite în prima linie.
Deosebit de toată lumea, cariera ta implică o viață plină de riscuri, oricând doar pentru că porți uniforma de polițist te poți trezi cu gâtul tăiat pe peronul gării, oricând familia ta, copilul tău se poate afla în pericol, după ce a fost văzut cu tine de mână atunci când – într-un magazin – ai dat nas în nas cu infractorul care ”nu prezintă pericol social” ori ”aspru” condamnat cu suspendare. Ce primești în schimb? O sumă derizorie, numită spor, care se calculează la nivelul anului 2009, adică ”înaintea erei noastre”.
Deosebit de toată lumea chiria plătită de stat se va raporta nu la salariul minim actual ci la cel de ”dinaintea erei noastre” și te vei trezi că pentru 200-300 euro chirie, statul îți va asigura vreo 400 de lei… Iar București ori Cluj e piperat la buzunar și vei plânge cu lacrimi de crocodil cu raportul de mutare pe la ușile șefilor, cum ai prins mutare la cerere ia-ți adio PE VIAȚĂ de viitoare drepturi de navetă ori chirie!
Toate acestea pentru un salariu mult sub cel al unui brancardier: ești tânăr ofițer/agent de poliție/militar – cu școlarizare de cazarmă – prinzi sub 3000 de lei/lună iar un brancardier ridică 5000 lei lunar și are toate drepturile asigurate, fără riscuri, fără stres. Un muncitor necalificat în construcții e boier comparativ cu tine, amărât purtător de uniformă, terorizat de sute de ordine, dispoziții, regulamente, criterii de etică și disciplină, mai dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).
La datele de 06 și 07 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a șapte inculpați (dintre care patru cetățeni străini), cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea de produse accizabile fără documente legale și comercializarea acestora pe teritoriul României, în special a țigaretelor, fără a fi marcate corespunzător sau cu marcaje false, în cantitate ce depășește 10.000 de țigarete, și concurență neloială.
Investigarea a scos la iveală că, începând cu anul 2023, inculpații, cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania, au constituit un grup infracțional organizat în județul Iași, cu scopul de a introduce ilegal în România cantități de țigarete provenite din Republica Moldova sau contrafăcute în Bulgaria. Aceste țigarete erau transportate cu autovehicule special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului, pentru a fi ulterior comercializate pe teritoriul României și în țări din vestul Europei.
În urma acțiunilor desfășurate, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Au fost identificate și ridicate 23.320 de pachete de țigarete (provenind atât din Republica Moldova, cât și contrafăcute), sume de bani în euro, dolari și lire sterline, patru autovehicule utilizate la transportul țigaretelor, înscrisuri și alte mijloace de probă.
De asemenea, în timpul controlului de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, precum și în cadrul perchezițiilor domiciliare din municipiul Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete de țigarete provenite din Republica Moldova și Bulgaria.
Procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași pentru propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale, iar documentarea cauzei a beneficiat și de suportul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul tehnic a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).
Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Publicația IncisivdePrahova.ro pune la dispoziția persoanelor interesate DREPTUL la REPLICA prin intermediul următorului email:
Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să aducă beneficii cetățenilor, dezvăluie eurodeputatul PNL Dan Motreanu.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE. Propunerile formulate de cei 29 de membri ai dialogului, reprezentând organizații din întregul lanț agrolimentar, vor fi utilizate de Comisia Europeană pentru a elabora viziunea sa asupra agriculturii și alimentației.
Una dintre recomandările cheie este instituirea unei noi platforme care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și comunitatea științifică pentru a analiza strategiile de creștere a durabilității și rezistenței sistemelor agroalimentare.
Autorii raportului subliniază importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, asigurarea accesului la finanțare și evidențiază rolul comerțului și al standardelor internaționale.
Pentru a asigura finanțarea tranziției Politicii Agricole Comune (PAC) către sisteme mai durabile, este necesar să se mobilizeze atât capitalul public, cât și cel privat. Se propune crearea unui fond de tranziție justă în afara PAC, care să completeze sprijinul financiar destinat acestei tranziții.
Viitoarea PAC ar trebui să se concentreze pe sprijinirea mai țintită a fermierilor, în special a celor cu venituri mai mici, a celor care dețin ferme mici și mixte, a tinerilor agricultori și a fermelor din zonele cu constrângeri naturale.
Recomandările vizează promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv în ceea ce privește creșterea animalelor. O altă prioritate este reînnoirea generațiilor, dezvoltarea zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare, inclusiv protejarea lucrătorilor, a adăugat eurodeputatul Dan Motreanu.
O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.
În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.
Obstrucționarea negocierilor legale
Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.
Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.
Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.