„Prostituția profesională”, este un termen pe care l-am auzit în ultimii ani din gura colegilor care au ales să renunțe și să se pensioneze, deși majoritatea dintre ei obișnuiau să rămână în sistem și după îndeplinirea condițiilor de pensionare, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. Din cauza degradării sistemului de poliție prin politizarea excesivă a acestuia, dispariția ghidului carierei, promovarea pe alte criterii subiective decât cele legate de meritocrație, transformarea muncii de poliție în activitate statistică pe principiul „să ne acoperim cu hârtii”, și nu în ultimul rând stabilirea la rang de „lege” a principiului „orientării”, acest termen este tot mai invocat de cei care sunt întrebați de ce au ales să plece din sistem.
Poate pentru cetățeanul de rând nu sunt percepute la aceeași intensitate motivele de mai sus, însă pentru un polițist cu o vechime de 30-35 de ani, care a constatat an de an cum instituția se degradează, aceste cauze au fost definitorii pentru a trage concluzia că nimeni nu te mai evaluează după munca pe care o depui, ci totul se bazează exclusiv pe cine cunoaște, cercul relațional din mediul politic sau obediența față de anumiți șefi care nici măcar nu ar trebui să ocupe aceste funcții de conducere, mai dezvaluie sursa citata.
Iar pentru a înțelege contextul în care ne aflăm în ultimii ani, vă prezentăm mai jos cazul fostului șef al Poliției Române, „ultimul profesionist din Poliția Română” care și-a devoalat practicile profesionale, prin mediatizarea întâlnirii cu familia defunctului interlop Emi Pian, în mijlocul nopții, într-o Biserică, pentru a negocia modul în care să aibă loc înmormântarea. Vă reamintim că la acel moment, în cele aproximativ 2 săptămâni când interlopul defunct era depozitat în living-ul vilei sale din Rahova, sute sau chiar mii de persoane l-au vizitat, încălcând toate regulile stabilite ca urmare a pandemiei de SarsCov2. Asta, în timp ce oamenilor de rând li se dădeau voie de către autorități să participe 1 singură persoană la procesiune, cu defunctul “ambalat” în saci de plastic.
După acest moment, fostul șef al Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu, a acceptat să fie țap ispășitor pentru toate criticile opiniei publice și a mass media pentru ceea ce s-a întâmplat (elicoptere ce survolau casa interlopului, mii de forțe de ordine angrenate, jandarmi călare, centru de comandă amplasat în fața casei etc.) și a renunțat la funcție. Atenție, nu vorbim despre o funcție care se obține în urma unui concurs. Funcția de șef al Poliției Române este una politică, ocupată ca urmare a numirii de către ministrul afacerilor interne, nu ca urmare a promovării unui concurs, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte Inspectorate Generale din MAI.
Doar că, după ce s-au calmat spiritele, iar presa și opinia publică au uitat ce a făcut Liviu Vasilescu, i-a venit rândul să fie recompensat pentru că „a luat pe el”, cum zic infractorii, tot prejudiciul de imagine cauzat de modul în care a fost gestionată acea situație. Dincolo de cei 50% ce reprezintă majorarea pentru misiuni speciale și lucrări de excepție, la care a fost abonat Liviu Vasilescu, acesta aștepta și o funcție, cel puțin la același nivel cu poziția de inspector general.
În acest context, în luna aprilie 2021, brusc și dintr-o dată, se constituie prin ordin al ministrului , o comisie de analiză a postului pentru funcția de director general al DGA. Evident, în mod nejustificat și cu suspiciuni de „dedicație” se elimină principala condiție de studii. Cu alte cuvinte, comisia constata că nu e nevoie ca directorul general al DGA să dețină studii juridice, economice, militare, de informații și ordine publică, ci este suficient să dețină STUDII SUPERIOARE,dezvaluieceidelaEuropol.
Fără această modificare esențială, Liviu Vasilescu, cu studii în domeniul științelor inginerești, nu îndeplinea cerințele de ocupare a postului și implicit nu putea fi împuternicit. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, întrucât la data de 27.04.2021 a fost eliminată condiția de studii, iar la 27.05.2021, „inginerul” Liviu Vasilescu este împuternicit director general și chiar promovat pe site-ul MAI ca fiind o numire cu rezonanță.
Sursa: https://www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-174/
Așadar, dacă în principala și singura structură specializată de anticorupție din MAI, sunt atent aranjate fișele de post pentru a se potrivi cu cel care urmează să fie numit, chiar cu riscul de a duce în derizoriu munca a mii de oameni care anterior au creat un renume pentru DGA, cum să mai vorbim despre integritate, etică și deontologie profesională la nivelul unor structuri mai mici?! Pentru împuternicirea lui Liviu Vasilescu a fost modificată fișa postului, arbitrar și subiectiv, doar ca studiile acestuia să se potrivească cu cerințele de ocupare.
Ce ar trebui să înțelegem ca risc a ceea ce s-a intamplat este faptul că azi, șef al Direcției Generale Anticorupție poate să fie un polițist cu stea în frunte, sau pe piept, care a absolvit Facultate de Inginerie, Petrol și Gaze, Geografie sau de ce nu, Teologie, și care poate ocupa funcția de director general, fiind în postura de a conduce mii de oameni în lupta anticorupție, pentru care acesta nu are studii. Prin analogie, putem considera că și acei chirurgi esteticieni pe care i-am mai văzut că profesau fără a avea studii superioare în domeniul medical, nu ar mai trebui să fie condamnați penal, atâta vreme cât același lucru se întâmplă în MAI, fără ca cineva să ia atitudine, puncteaza cei de la Europol.
Fără să ne facem greșit înțeleși, nu avem nimic împotriva absolvenților de studii superioare din domeniile de mai sus, însă pentru o structură de specialitate, cum este Direcția Generală Anticorupție este lipsit de orice fundament să duci în derizoriu cerințele de ocupare doar pentru a fi puși în funcție oamenii agreați conducerii politice a Ministerului Afacerilor Interne, mai precizeaza sursa citata. (Sava N.).