Connect with us
1

Exclusiv

Trufia, aroganța și mândria nu trebuie să facă parte din garderoba unui polițist de penitenciare cu funcție de conducere – Ziarul Incisiv de Prahova

Prahova Mea

Publicat

pe

Prostituția profesională”, este un termen pe care l-am auzit în ultimii ani din gura colegilor care au ales să renunțe și să se pensioneze, deși majoritatea dintre ei obișnuiau să rămână în sistem și după îndeplinirea condițiilor de pensionare, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. Din cauza degradării sistemului de poliție prin politizarea excesivă a acestuia, dispariția ghidului carierei, promovarea pe alte criterii subiective decât cele legate de meritocrație, transformarea muncii de poliție în activitate statistică pe principiul „să ne acoperim cu hârtii”, și nu în ultimul rând stabilirea la rang de „lege” a principiului „orientării”, acest termen este tot mai invocat de cei care sunt întrebați de ce au ales să plece din sistem.

Poate pentru cetățeanul de rând nu sunt percepute la aceeași intensitate motivele de mai sus, însă pentru un polițist cu o vechime de 30-35 de ani, care a constatat an de an cum instituția se degradează, aceste cauze au fost definitorii pentru a trage concluzia că nimeni nu te mai evaluează după munca pe care o depui, ci totul se bazează exclusiv pe cine cunoaște, cercul relațional din mediul politic sau obediența față de anumiți șefi care nici măcar nu ar trebui să ocupe aceste funcții de conducere, mai dezvaluie sursa citata.

Iar pentru a înțelege contextul în care ne aflăm în ultimii ani, vă prezentăm mai jos cazul fostului șef al Poliției Române, „ultimul profesionist din Poliția Română” care și-a devoalat practicile profesionale, prin mediatizarea întâlnirii cu familia defunctului interlop Emi Pian, în mijlocul nopții, într-o Biserică, pentru a negocia modul în care să aibă loc înmormântarea. Vă reamintim că la acel moment, în cele aproximativ 2 săptămâni când interlopul defunct era depozitat în living-ul vilei sale din Rahova, sute sau chiar mii de persoane l-au vizitat, încălcând toate regulile stabilite ca urmare a pandemiei de SarsCov2. Asta, în timp ce oamenilor de rând li se dădeau voie de către autorități să participe 1 singură persoană la procesiune, cu defunctul “ambalat” în saci de plastic.

După acest moment, fostul șef al Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu, a acceptat să fie țap ispășitor pentru toate criticile opiniei publice și a mass media pentru ceea ce s-a întâmplat (elicoptere ce survolau casa interlopului, mii de forțe de ordine angrenate, jandarmi călare, centru de comandă amplasat în fața casei etc.) și a renunțat la funcție. Atenție, nu vorbim despre o funcție care se obține în urma unui concurs. Funcția de șef al Poliției Române este una politică, ocupată ca urmare a numirii de către ministrul afacerilor interne, nu ca urmare a promovării unui concurs, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte Inspectorate Generale din MAI.

Doar că, după ce s-au calmat spiritele, iar presa și opinia publică au uitat ce a făcut Liviu Vasilescu, i-a venit rândul să fie recompensat pentru că „a luat pe el”, cum zic infractorii, tot prejudiciul de imagine cauzat de modul în care a fost gestionată acea situație. Dincolo de cei 50% ce reprezintă majorarea pentru misiuni speciale și lucrări de excepție, la care a fost abonat Liviu Vasilescu, acesta aștepta și o funcție, cel puțin la același nivel cu poziția de inspector general.

În acest context, în luna aprilie 2021, brusc și dintr-o dată, se constituie prin ordin al ministrului , o comisie de analiză a postului pentru funcția de director general al DGA. Evident,  în mod nejustificat și cu suspiciuni de „dedicație” se elimină principala condiție de studii. Cu alte cuvinte, comisia constata că nu e nevoie ca directorul general al DGA să dețină studii juridice, economice, militare, de informații și ordine publică, ci este suficient să dețină STUDII SUPERIOARE,dezvaluieceidelaEuropol.

Fără această modificare esențială, Liviu Vasilescu, cu studii în domeniul științelor inginerești, nu îndeplinea cerințele de ocupare a postului și implicit nu putea fi împuternicit. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, întrucât la data de 27.04.2021 a fost eliminată condiția de studii, iar la 27.05.2021, „inginerul” Liviu Vasilescu este împuternicit director general și chiar promovat pe site-ul MAI ca fiind o numire cu rezonanță.

Sursa: https://www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-174/

Așadar, dacă în principala și singura structură specializată de anticorupție din MAI, sunt atent aranjate fișele de post pentru a se potrivi cu cel care urmează să fie numit, chiar cu riscul de a duce în derizoriu munca a mii de oameni care anterior au creat un renume pentru DGA, cum să mai vorbim despre integritate, etică și deontologie profesională la nivelul unor structuri mai mici?! Pentru împuternicirea lui Liviu Vasilescu a fost modificată fișa postului, arbitrar și subiectiv, doar ca studiile acestuia să se potrivească cu cerințele de ocupare.

Ce ar trebui să înțelegem ca risc a ceea ce s-a intamplat este faptul că azi, șef al Direcției Generale Anticorupție poate să fie un polițist cu stea în frunte, sau pe piept, care a absolvit Facultate de Inginerie, Petrol și Gaze, Geografie sau de ce nu, Teologie, și care poate ocupa funcția de director general, fiind în postura de a conduce mii de oameni în lupta anticorupție, pentru care acesta nu are studii. Prin analogie, putem considera că și acei chirurgi esteticieni pe care i-am mai văzut că profesau fără a avea studii superioare în domeniul medical, nu ar mai trebui să fie condamnați penal, atâta vreme cât același lucru se întâmplă în MAI, fără ca cineva să ia atitudine, puncteaza cei de la Europol.

Fără să ne facem greșit înțeleși, nu avem nimic împotriva absolvenților de studii superioare din domeniile de mai sus, însă pentru o structură de specialitate, cum este Direcția Generală Anticorupție este lipsit de orice fundament să duci în derizoriu cerințele de ocupare doar pentru a fi puși în funcție oamenii agreați conducerii politice a Ministerului Afacerilor Interne, mai precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Exclusiv

sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete – Ziarul Incisiv de Prahova

Prahova Mea

Publicat

pe

La datele de 06 și 07 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a șapte inculpați (dintre care patru cetățeni străini), cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea de produse accizabile fără documente legale și comercializarea acestora pe teritoriul României, în special a țigaretelor, fără a fi marcate corespunzător sau cu marcaje false, în cantitate ce depășește 10.000 de țigarete, și concurență neloială.

Investigarea a scos la iveală că, începând cu anul 2023, inculpații, cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania, au constituit un grup infracțional organizat în județul Iași, cu scopul de a introduce ilegal în România cantități de țigarete provenite din Republica Moldova sau contrafăcute în Bulgaria. Aceste țigarete erau transportate cu autovehicule special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului, pentru a fi ulterior comercializate pe teritoriul României și în țări din vestul Europei.

În urma acțiunilor desfășurate, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Au fost identificate și ridicate 23.320 de pachete de țigarete (provenind atât din Republica Moldova, cât și contrafăcute), sume de bani în euro, dolari și lire sterline, patru autovehicule utilizate la transportul țigaretelor, înscrisuri și alte mijloace de probă.

De asemenea, în timpul controlului de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, precum și în cadrul perchezițiilor domiciliare din municipiul Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete de țigarete provenite din Republica Moldova și Bulgaria.

Procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași pentru propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale, iar documentarea cauzei a beneficiat și de suportul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul tehnic a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).




Citeste in continuare

Exclusiv

Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor – Ziarul Incisiv de Prahova

Prahova Mea

Publicat

pe

Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să aducă beneficii cetățenilor, dezvăluie eurodeputatul PNL Dan Motreanu.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE. Propunerile formulate de cei 29 de membri ai dialogului, reprezentând organizații din întregul lanț agrolimentar, vor fi utilizate de Comisia Europeană pentru a elabora viziunea sa asupra agriculturii și alimentației.

Una dintre recomandările cheie este instituirea unei noi platforme care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și comunitatea științifică pentru a analiza strategiile de creștere a durabilității și rezistenței sistemelor agroalimentare.

Autorii raportului subliniază importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, asigurarea accesului la finanțare și evidențiază rolul comerțului și al standardelor internaționale.

Pentru a asigura finanțarea tranziției Politicii Agricole Comune (PAC) către sisteme mai durabile, este necesar să se mobilizeze atât capitalul public, cât și cel privat. Se propune crearea unui fond de tranziție justă în afara PAC, care să completeze sprijinul financiar destinat acestei tranziții.

Viitoarea PAC ar trebui să se concentreze pe sprijinirea mai țintită a fermierilor, în special a celor cu venituri mai mici, a celor care dețin ferme mici și mixte, a tinerilor agricultori și a fermelor din zonele cu constrângeri naturale.

Recomandările vizează promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv în ceea ce privește creșterea animalelor. O altă prioritate este reînnoirea generațiilor, dezvoltarea zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare, inclusiv protejarea lucrătorilor, a adăugat eurodeputatul Dan Motreanu.

Citeste in continuare

Exclusiv

Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI

Prahova Mea

Publicat

pe

O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.

În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.

Obstrucționarea negocierilor legale

Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.

Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.

Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Administrație locală3 zile inainte

Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții sale printr-un clip! Ciucă și-a lansat clip despre cariera militară. Pentru prima oară Ciucă difuzează...

Test poligraf Test poligraf
SocialO săptămână inainte

Test poligraf la angajare? DA, un instrument tot mai folosit de marile companii

În ultimii ani, companiile s-au confruntat cu provocări tot mai complexe în procesul de recrutare și selecție a angajaților. Pe...

verificare rovinieta online verificare rovinieta online
Afaceri2 săptămâni inainte

Cum scapi legal de amenda rovinieta?  

CNAIR reușește an de an să „premieze” foarte mulți șoferi în România cu o veritabilă amendă rovinietă, în valoare minimă...

Social3 săptămâni inainte

Costurile pentru tractări auto explicate: ce trebuie să știi despre tarife și servicii

Când te confrunți cu o defecțiune auto sau un accident, ultima grijă ar trebui să fie confuzia legată de costurile...

Eveniment4 săptămâni inainte

#HONORtheChallenger: O mișcare virală pe social media, susținută de sportivi, aduce în prim-plan provocările persoanelor cu ALS

#HONORtheChallenger explorează potențialul Multimodal AI în sprijinirea persoanelor cu mobilitate redusă. [București, România – 14 august, 2024] O provocare virală pe...

Social4 săptămâni inainte

Loviștea: Tradiție și calitate din inima Vâlcii

Fondată în 1998, „Loviștea” este o afacere de familie ce și-a început povestea în comuna Perișani, județul Vâlcea. Cu rădăcini...

Eveniment4 săptămâni inainte

Noile laptopuri Acer Swift 14 AI sunt disponibile în România

Noile Acer Swift 14 AI, cu performanțe și autonomie excepționale și echipate cu unele din cele mai rapide și eficiente...

Eveniment4 săptămâni inainte

Noul flagship NAVITEL R99 4K – Camera de bord care revoluționează prin design și funcționalități

Navitel, o companie foarte importantă în furnizarea de soluții auto inteligente, anunță cu mândrie lansarea celui mai nou produs din...

Eveniment1 lună inainte

realme va dezvălui cea mai rapidă tehnologie de încărcare din lume la 828 Fan Festival

București, România – 8 august 2024 – realme, brandul de smartphone-uri cu cea mai rapidă creștere din lume, invită comunitățile...

Eveniment1 lună inainte

Fii productiv oriunde și oricând cu noul monitor portabil AOC 16T3EA

București, 7 august 2024 – AOC, brand specializat în display-uri, lansează monitorul AOC 16T3EA, un model portabil care combină designul modern...

Eveniment1 lună inainte

Cinci sfaturi pentru a economisi la factura de electricitate

Eaton, unul dintre liderii globali în gestionarea inteligentă a energiei, împărtășește o serie de sfaturi utile pentru a evita ca...

Eveniment1 lună inainte

Black Rouge: Inovație și eleganță în machiajul coreean, acum disponibil pe SOLE.ro

Machiajul a evoluat considerabil de-a lungul timpului. De la utilizarea kohl-ului în Egiptul Antic pentru conturarea ochilor și protejarea acestora...

Eveniment1 lună inainte

PUMA X UNTOLD lansează o colecție exclusivă: Magia și performanța se întâlnesc pentru cel de-al IX-lea capitol al festivalului

Compania globală de sport PUMA și UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, lansează o colecție specială dedicată...

Eveniment1 lună inainte

HONOR a organizat RankinLIVE, un eveniment de trei zile în centrul Londrei, pentru a celebra performanțele excepționale ale funcțiilor de fotografiere portret din seria HONOR 200

Seria HONOR 200 îmbină arta și tehnologia în fotografia de portret, folosind inteligența artificială Utilizatorii au fost invitați la sediul...

Eveniment1 lună inainte

Mizon: Soluții inovatoare pentru îngrijirea pielii, comercializate de SOLE.ro

Frumusețea și îngrijirea personală ocupă un loc central în viața de zi cu zi, iar SOLE.ro se evidențiază ca un...

Eveniment1 lună inainte

JazzUP Sea Fest On Tour: muzică live și ateliere artistice pentru copii Pe Faleză, La Foișor, în Tulcea

În data de 3 august 2024, Asociația Culturală CultART aduce Pe Faleză, La Foișor, două evenimente culturale de excepție: JazzUP...

Eveniment1 lună inainte

Infinix lanseaza modelul Note 40 Pro+

Bucuresti, Romania – 30 iulie 2024 – Infinix, un brand de tehnologie creat pentru consumatorii tineri, lanseaza noul model Note 40...

Cultură1 lună inainte

JazzUP Sea Fest On Tour , maraton de jazz în Constanța, Murfatlar, Istria, Năvodari, Eforie Sud,

În perioada 23-28 iulie, Asociația Culturală CultART, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, prezintă JazzUP Sea Fest On Tour, o serie...

Știrile Săptămânii