Aceasta ar fi dorința arzătoare a multora dintre cei care conduc MAI-ul, a oamenilor politici care s-au perindat prin funcția de ministru, dar și a celorlalți care se simt lezați de activitatea Sindicatului Europol.
Cu privire la hotărârea Tribunalului București, este important să facem precizarea că nu am avut posibilitatea să ne exercităm dreptul la apărare. Acțiunea introdusă de către AGENŢIA UNIUNII EUROPENE PENTRU COOPERARE ÎN MATERIE DE APLICARE A LEGII – EUROPOL, printr-o firmă de avocatură recomandată, s-a judecat într-un singur termen, râmând în pronunțare judecătorul pe soluție, fără ca organizația noastră să fi avut posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere și a formula apărări cu privire la inepțiile precizate în cererea de chemare în judecată. Așadar, așteptăm cu interes motivarea hotărârii pentru a putea formula calea de atac, precizeaza sindicatul Europol.
Totuși se impune a preciza istoricul acestui diferend și posibilele cauze. Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol (Sindicatul Europol) i-a fost acordată personalitate juridică de către instanța de judecată la finalul anului 2016, în prezența procurorului de serviciu care a fost prezent la ședința de judecată. Conform prevederilor art. 15 alin. 1 din Legea Dialogului social 62/2011, sub imperiul căreia ne-am înființat, instanța de judecată verifică dacă statutul sindicatului respectă prevederile legale, adică inclusiv denumirea sindicatului care este conținută în Statut. La acel moment, existau sute de persoane juridice (societăți comerciale, ONG-uri, organizații sindicale etc.) în România care aveau în componența denumirii cuvântul „europol”.
Ulterior însă, după ce am devenit vizibili prin acțiunile noastre și pozițiile critice la adresa celor care au condus MAI-ul, dar și la adresa politicienilor care și-au bătut joc de profesia de polițist, au apărut primele demersuri pentru a fi contracarați. Mai mult, am început să avem membri de sindicat din rândul Agenției Europol și Frontex, care reclamau lipsa de reprezentare sindicală la nivelul acestor instituții (nici în acest moment nu există sindicat constituit în cadrul celor două entități). Astfel, persoane din sistem, au sesizat sub diferite forme, inclusiv instituțional, conducerea Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii – Europol, despre pozițiile critice pe care ni le asumăm și pretinsele atacuri la adresa celor care guvernează.
Mai mult, în 2021 fostul ministru de interne, recunoscut după geaca de piele fără mâneci din pandemie, Marcel Vela, este desemnat „reprezentantul delegației române la Europol”, poziție politică din care a putut să-și exprime și el nemulțumirea cu privire la activitatea Sindicatului Europol, cu atât mai mult cu cât este și martor în procesul deschis de Liviu Vasilescu împotriva Sindicatului EUROPOL pentru criticile pe care i le-am adus față de întâlnirea din miezul nopții, în Biserică, cu membrii clanului Duduianu.
https://www.dcnews.ro/orban-marcel-vela-va-fi-reprezentantul-romaniei-la-europol-la-comisia-sri-l-am-propus-pe-senatorul-cristian-chirtes_801997.html
Primul demers al Agenției Europol a fost în octombrie 2021, printr-o societate de avocatură, coincide și cu nominalizarea lui Marcel Vela în această poziție, fără însă să putem avea dovezi concrete că ar fi cerut chiar el conducerii Agenției să inițieze proceduri judiciare pentru a ne interzice să ne desfășurăm activitatea sindicală. Cert este că în notificarea primita erau invocate o serie de elemente care sfidau logica juridică, și ne plasau într-o zonă comercială, în sensul că ne folosim de denumire pentru a realiza „activitate comercială”, or de la înființare, din 2016 și până în prezent, nu am vândut servicii, produse și nu am realizat profit.
Extras Notificare
Suplimentar, Agenția Europol nu oferă servicii persoanelor fizice ci exclusiv instituțiilor de aplicare a legii din statele membre UE, lipsind astfel orice risc de „confuzie” și „asociere”. Tot în același registru, este interesant că în timp ce noi eram acuzați de folosirea denumirii de „Europol”, care provine din asocierea primelor litere ale cuvintelor „polițiști europeni”, doar în România am identificat peste 60 de firme care realizează activități comerciale având în denumirea lor sintagma „Europol”. La nivel european lucrurile sunt și mai pronunțate, existând sute de societăți precum „Europol Real Estate” sau „Europol Transport”. Împotriva niciuneia dintre aceste entități, Agenția Europol nu a inițiat vreun demers juridic, apreciind că nu îi sunt „lezate” interesele de către aceste entități care desfășoară activitate comercială.
Extras listafirme.ro
Am oferit un răspuns la notificarea firmei de avocatură plătită în euro din banii contribuabililor europeni, în care am precizat regimul juridic sub imperiul căruia organizația noastră a fost constituită și funcționează, respectiv Legea Dialogului Social, care prevede expres interdicția oricărei instituții publice sau angajator (n.r. Agenția Europol)
„Articolul 7
(1) Organizațiile sindicale au dreptul de a-și elabora reglementări proprii, de a-și alege liber reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea și de a-și formula programe proprii de acțiune, cu respectarea legii.
(2) Este interzisă orice intervenție din partea autorităților publice, a angajatorilor și a organizațiilor acestora de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Este interzis orice act de ingerință al angajatorilor, patronilor sau al organizațiilor patronale, fie direct, fie prin reprezentanții sau membrii lor, în constituirea organizațiilor sindicale sau în exercitarea drepturilor lor.”
Urmare a răspunsului oferit, firma de avocatură s-a reconfigurat și pe un alt onorariu de mii de euro, în 2023 a deschis o acțiune la Centrul de Arbitraj și Mediere al WIPO (Word International Property Organisation/Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale), cea mai importantă agenție internațională specializată în proprietatea intelectuală, și care funcționează pe lângă Națiunile Unite. De această dată, Agenția Europol solicita WIPO să ne deposedeze de domeniul sindicateuropol.ro din cauza riscului de confuzie, criticând gradul de vizibilitate al site-ul pe care îl folosim pentru a asigura informarea asupra activității Sindicatului EUROPOL. Hotărârea completului internațional a fost de respingere a acțiunii firmei de avocatură angajată de Agenția Europol, lipsind orice elemente ce vizează existența unei confuzii în sensul utilizării domeniului sindicateuropol.ro. Am fost plăcut surprinși să constatăm nivelul de înțelegere a problematicii unice ridicate de existența unui situații fără precedent, în care un angajator, Agenția Europol, încearcă să blocheze activitatea unei organizații sindicale.
Al treilea demers al firmei de avocatură, pe un alt onorariu de mii de euro, a fost realizat la Tribunalul București, iar prin cererea de chemare în judecată a solicitat practic să „închidem” sindicatul. Fundamentarea demersului a fost de asemenea ridicolă, fiind acuzați că au fost situații în care posturile tv unde au apărut reprezentanții noștri, nu au indicat titulatura completă, menționându-se/indicându-se doar „reprezentant Europol”.
Nu vrem la acest moment să intrăm foarte mult în detaliu pe chestiunea aspectelor juridice ale acțiunii însă, strict pe capetele de cerere admise de instanță, în urma unei analize extrem de riguroase care s-a realizat într-un singur termen de judecată, nu putem să nu ne întrebăm cum ar putea fi pusă în aplicare o astfel de hotărâre, cel puțin din perspectiva următorului capăt de cerere: „…precum şi să retragă din domeniul public şi să distrugă orice materiale/ produse/ referinţe la servicii care conţin sau sunt oferite publicului sub denumirea “EUROPOL”. Ne și imaginăm cum umblăm cu tocătoare de hârtii portabile și intrăm în arhivele instanțelor sau ale instituțiilor publice pentru a identifica zecile de mii de pagini care poartă antetul „Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol”. Nu putem să nu comparăm această situație cu cea din vremea comuniștilor, când erau distruse și arse orice manifeste, opere sau creații ale celor care erau împotriva regimului și criticau prea măriții țării.
De asemenea, este hilar cum ni se interzice să realizăm acțiuni pe care nu le-am efectuat niciodată, „încetarea oricăror activităţi de încălcare a drepturilor de proprietate industrială aparţinând reclamantei, în orice formă în care s-ar realiza aceasta, în mod special prin oferirea de produse şi/ sau servicii sub denumirea “EUROPOL” sau a unei denumiri similare şi/ sau prin utilizarea denumirii “EUROPOL” sau a unei denumiri similare în cadrul activităţilor de publicitate, pe internet, prin intermediul presei, al numelor de domeniu”. Ne repetăm și spunem din nou că nu vindem produse, servicii și nici nu realizăm activitate comercială, așadar cu toate că vom ataca hotărârea după ce va fi redactată, putem spune că deja aplicăm decizia instanței, respectiv nu mai oferim servicii și produse dintre cele pe care oricum nu le-am oferit nici înainte de hotărâre.
În altă ordine de idei, ne bucurăm că Agenția Europol ne urmărește activitatea sindicală din 2021, știe de existența noastră și chiar ne invidiază vizibilitatea pe care o avem ca organizație sindicală. Totuși, această situație fără precedent, în care un partener social, din rândul instituțiilor publice cheltuie zeci de mii de euro pentru a îndeplini moftul unor politicieni cu influențe în boardul Agenției Europol, ne demonstrează că prin acțiunile noastre am deranjat și trebuie să fim reduși la tăcere.
Din păcate pentru toți aceia care se bucură de această Hotărâre a Tribunalului București, le transmitem că și în situația în care ne-am schimba denumirea în ”Sindicatul Polițiștilor Europeni Interzis de Instanță” sau ”Sindicatului Polițiștilor Incomozi”, vom desfășura aceeași activitate și vom lua aceeași atitudine de fiecare dată când drepturile și interesele polițiștilor și angajaților MAI vor fi afectate, mai dezvaluie cei de la sindicatul Europol. (Cristina T.).