Connect with us

Administrație locală

Alina Mungiu-Pippidi: Prea târziu pentru consens

Publicat

pe

Calea înainte

  • Există și poziții prin definiție imparțiale în statul român, și măcar pentru acelea ca Avocatul Poporului am putea încerca un consens nepartizan

Nu sunt de acord cu o politică în care învingătorul bagă pe învins la pușcărie, asta omoară și democrația, și statul de drept. Dar nu văd cale de întoarcere la români, unde serviiciile controlează așa de mult din joc și au interes să țină partidele slabe și dependente ca să cîștige ele influență și licitații la stat (sper că urmăriți topul achizițiilor pe România curată, și poate vă întrebați de ce numai noi ne permitem să arătăm cum de firmele serviciilor, echivalentele lui Hexi, sunt lider de piață în multe domenii). Și cum politica e legitimă, chiar dacă nu și conflictul extrem (și exportat ca mahala în Europa), după o destabilizare precum cea de duminică e de așteptat ca învingătorii să își mărească avantajul și au dreptul să o facă. Să sperăm că e și în avantajul votanților și nu o să ajungă aceștia rapid ca fanii de la Urzeala tronurilor din care un milion au cerut , cînd s-a dovedit după ce a cîștigat eroina lor îndrăgită că nu era mai civilizată ca dragonul pe care călărea, să fie dați afară scenariștii, că aceștia sunt incompetenți, nu că fanii și-au făcut iluzii, că preferă să se atașeze emoțional în loc să descifreze cheile cognitive care li se oferă.

Deși fără nici o iluzie, spre deosebire de votanții targetați prin social media și convinși să mai dea o dată un vot în alb duminica trecută văd o cale constructivă- totdeauna există una, dar nimic constructiv nu a fost realist în ultimii noi ani și jumătate. Aceasta este un consens privitor la pozițiile care necesită obiectivitate pentru vindecarea fracturii din societate și a imaginii noastre externe (trebuie să încetăm să sponsorizăm singuri campania contra noastră din presa străină, care a afectat încet-încet rata dobînzii, pe care o vor plăti chiar cei care au suflat în foc în ultimii doi ani), ca și un consens privitor la alegeri.

Încep cu ultimul obiectiv, ar fi bine ca PSD și opoziția să agreeze de comun acord un calendar de alegeri. Opoziția nu o să devină mai competentă și nici PSD mai iubit de popor dacă o mai lungim și ținem zece rînduri de alegeri. Ne trebuie alegeri anticipate, mare păcat că nu au fost duminica asta ca să terminăm. Ideal ar fi să fie și sincronizate cu prezidențialele, e constituțional complicat, dar cine vrea, poate, și unele, și altele, se pot deplasa ca să scurtăm instabilitatea.

Al doilea obiectiv privește recrearea unui stat care nu e nici pesedist, nici penelist, nici paralel. Nu peste tot, că nu se poate, dar măcar pe ici, pe colo, prin părțile vitale pentru reconstruirea încrederii (vedeți declarația mea în Nature de săptămîna trecută, link). Națiunea are nevoie de încredere, și măcar în cîteva puncte toate partidele s-ar putea uni ca să facă un pas comun pentru reconstrucție. Am găsit asemenea exemple de consens în istoria statelor care au reușit să progreseze în secolul XX, singurele de pe continentul lor, de exemplu în Chile în anii treizeci cînd s-a luat decizia ca să nu poată fi numită Curtea Supremă decît cu două treimi din voturile Senatului (practic prin consens). A urmat Auditorul Genera, cu aceeași regulă, și așa s-a pus treptat, dar sigur, bazele unei fundații obiective a statului.

Avem de numit Avocatul Poporului. Peter Eckstein Kovacs, un independent cu integritate, care a demisionat de la Parlament cînd nu a putut trece legea ANI și de la consilierea unui președinte cînd acesta a început să dea indicații în direct pieței bursiere privitor la aurul Roșiei Montane, a reușit să strîngă sprijin de la societatea civilă și cîteva partide. Lipsesc UDMR și PSD. Ar fi un semnal excelent dacă s-ar putea alătura și ele.

Și nu e vorba doar de asta. Chiar are șanse Rovana Plumb să fie comisar european? Deja vor unii să îl parcheze pe Cioloș în locul ei, ca să îl scoată din politică (totdeauna Cioloș a fost considerat doar bun de pus în față de cei care îl promovează). Leonard Orban și el ar fi cam gata (a mai fost, și nu a fost strălucit, cum nu a fost nici un ministru eficient, conform singurului raport pe fonduri comparativ între guverne, al Valentinei Dimulescu de la SAR, link). Poate ar fi o idee bună să nu fie nici un dragnist și nici un iohannist, să se facă un consens pe cineva de mijloc, care să poate lucra la refacerea credibilității noastre? Mircea Geoană ar avea și profilul, și relațiile necesare, și e în afara partizanatului actual. Poate nu e singura soluție nepartizană, dar e prima care îmi vine în minte.

Procurorii generali? Am mai dat sugestii bune- Doru Țuluș, ca profil, oameni care au făcut dosare importante la DNA, dar au ținut și la proceduri. Șefi de procuraturi mai eficiente și mai transparente din țară. Există. Nu putem face o comisie nepartizană și produce o listă scurtă cu 5-6 nume? Nu ar reface asta încrederea și acasă, și afară?

Esențialul este să scoatem o parte din stat în afara luptei politice, petru că există poziții definite ca obiective, și pentru că la noi lupta e război civil. Urmează BNR, e esențial ca Isărescu să fie succedat de un independent de anvergură și care să nu poată fi atins. BNR e un succes al independenței și profesionalismului, și a fost o prostie enormă a PSD și PNL că au tot atacat BNR în ultimii ani.

Consensul necesar e, din păcate, ca să fiu onestă, nu doar între dreapta și stînga la noi, plus UDMR, ci și unul cu serviciile, care la ora asta au drept de veto la orice și țin în mînă o bună parte din mecanismul de manipulare creat prin social media după Brexit (prin aceleași metode) prin care pot influența esențial orice fel de alegeri. Dar președintele Iohannis, deja practic reales, ar trebui să fie capabil să controleze zona asta, deci un consens cu el ar trebui să însemne și un consens cu statul profund. Sper, cel puțin.

Repet, vorbesc doar de cîteva poziții. În rest lichidați-vă mai departe. Dar nu mai riscați statul, dobînda de împrumut, rata Robor, și toate astea. Dați oamenilor mobilizați să salveze tronul duminica asta, cu perfectă bună credință și pe alocuri chiar eroism, măcar atîta pentru efortul lor, cîteva poziții nepartizane unde faceți efortul să numiți cei mai buni oameni pe care îi avem. Că știm cu toții că nici dacă unim toate resursele noastre umane nu stăm strălucit, războiul dus cu meritocrația și libertatea de a lucra în Europa ne-au lăsat răni adînci. Dați-ne un avocat al poporului care să fie al poporului, un comisar european care să fie european și ai României, nu al unei fracțiuni din ea, și așa mai departe. După asta va conta mai puțin dacă partidele nu reușesc să se ridica la înălțimea așteptărilor. Nu trăim în timpuri favirabile partidelor, dar alții își pot permite partide slabe, că au un stat. Hai să îl consolidăm pe al nostru. (Alina Mungiu-Pippidi).

 

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Vosganian, replică de baraj pentru USR: Păi cum, dacă susţineți LGBTQ!

Publicat

pe

De

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a comentat ironic afirmaţia lui Dan Barna, din Parlament, privind scăderea natalităţii, spunând că natalitatea nu are cum să crească atât timp cât USR, partidul condus de Barna, susţine comunitatea LGBTQ.

”Barna ne spune că anul trecut a fost cea mai scăzută natalitate din România. Păi cum să crească natalitatea dacă USR susţine LGBTQ”,  a scris Vosganian pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, răspunzând unui comentariu referitor la calitatea glumei sale, Varujan Vosganian a scris: ”Nu e gluma mea, e a lui Barna”.

Liderul USR Dan Barna a susținut marţi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că anul trecut a fost anul cu cea mai mică natalitate din ultimii 50 de ani. (Ioana Radu).

 

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Un eșec cu ramificații prezidențiale

Publicat

pe

De

Pierderea de către ţara noastră a locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU nu poate fi trecută cu vederea  și datorită condițiilor în care România a avut în general o excepțională activitate și reprezentare în forumul internațional. Cauzele sunt diverse și toate duc către  președinția statului. Pe de o parte, comisiile parlamentare par a nu mai lucra în general pentru interesul dovedit al României, ci pentru sinecuri. Pierderea locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate vine și pe fondul unor direcții partizane și a unei politici externe lipsită de substanță, cu foarte mulți nechemați.

Pentru că în ultimă instanță președintele  Klaus Iohannis este vinovat de acest eșec privind reprezentarea țării, nici în acest moment demnitarul nr. 1 al statului nu a convocat responsabilii la o analiză și un comunicat precis referitor la starea de fapt. Jocul de-a politica externă din ultimii ani, cu ambasade supraîncărcate cu funcționari inepți, cu ambasadori fără niciun profil care să-i recomande pentru exercitarea unor mandate de negociere și diplomatice, adăugate comisiilor de politică externă parlamentare, nu a  trezit interesul președintelui spre a reconfigura această situație inacceptabilă. Degeaba vine astăzi președintele și constată o situație care, în drept, îl privește direct. Un eșec de politică externă este desigur complex, însă Klaus Iohannis nu poate dovedi că s-a implicat, deși avea la dispoziție experți de bună condiție profesională și bună reputație, cât și pârghiile necesare.

În mod paradoxal, România a supraviețuit în multe structuri internaționale grație unor prestații anterioare regimului democratic. Politica noastră externă a fost un domeniu exercitat cu destulă competență și succes. In noul context geopolitic politica externă românească va trebui activată prin delegări și fișe ale posturilor riguros  stabilite, nu într-o aparență, și chiar o încolonare în slujba altora, așa cum se întâmplă cu apartenența la UE.

Eșecul de la Consiliul de Securitate trebuie decontat pe seama celui care doarme în privința politicii externe, ocupându-se în mod scandalos de aranjamentele dâmbovițene, președintele Klaus Iohannis. (Ioan Vieru Comentariu).

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Previziune sumbră pentru PSD

Publicat

pe

De

Fostul premier și președinte al PSD, Adrian Năstase, scrie pe blog că congresul PSD, din 29 iunie, fără o bună pregătire, riscă să spargă în bucăți partidul și să ducă la o criză guvernamentală.
„Vineri, am tinut o prelegere la Craiova despre Titulescu si despre criza dreptului international. Am incercat sa evidentiez felul in care oamenii politici, in perioada interbelica, au stiut sa apere cuceririle din tratatele de pace si sa lupte impotriva revizionismului. Am aratat, intre altele, preluand ideile lui Titulescu, legatura stransa dintre o buna politica interna si o buna politica externa. Din pacate, insuccesul nostru la ONU se datoreaza faptului ca actualii lideri ai Romaniei nu au inteles acest lucru.
In plus, Romania incepe sa aiba un mediu regional complicat – relatia cu Ungaria este tensionata, Ucraina se teme pentru frontierele sale, Republica Moldova este in pragul exploziei, Marea Neagra nu mai este „cel mai bun prieten al Romaniei”…In aceste conditii, fara o buna pregatire, Congresul PSD, din 29 iunie, fara o buna pregatire, risca sa sparga in bucati partidul si sa duca la o criza guvernamentala”, a scris Adrian Năstase, pe blogul personal.
Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, vineri, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale.
Au fost și lideri social democrați, printre care Gabriela Firea, care au susținut că un congres ar trebui să fe organizat în toamnă, nu acum. (R.C.).

 

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment17 ore inainte

Desființarea SIIJ, mai gravă decît căderea Guvernului

Partidul de intelligence al copiilor și beizadelelor din politica românească, bine mufați la ambasade, la Bruxelles și chiar la servicii...

Cultură4 zile inainte

Bonjour, popor, merci că m-ați ales!!

Ca un rege fără trecut și fără coroană, Klaus Iohannis a ieșit la rampă și a cerut modificarea legislației pînă...

Sport5 zile inainte

Cupa Ciresar la Tenis de Masa a persoanelor cu dizabilitati si-a desemnat castigatorii

Comunicat de presa Asociatia Judeteana Constanta a Sportului pentru Persoanele cu Handicap Asociatia Judeteana Constanta a Sportului pentru Persoanele cu...

Administrație locală6 zile inainte

Vosganian, replică de baraj pentru USR: Păi cum, dacă susţineți LGBTQ!

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a comentat ironic afirmaţia lui Dan Barna, din Parlament, privind scăderea natalităţii, spunând că...

Administrație localăO săptămână inainte

Un eșec cu ramificații prezidențiale

Pierderea de către ţara noastră a locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU nu poate fi trecută cu...

Eveniment2 săptămâni inainte

Nunta în aer liber

Tuturor ne place cum sună “în aer liber”. Tuturor ne place ideea de a ne adia vântu-n păr şi de...

Eveniment2 săptămâni inainte

Dosarul Băsescu se completează

Radu Cristescu, un fost apropiat al lui Traian Băsescu și al Elenei Udrea în PMP,  a depus o plîngere penală...

Eveniment2 săptămâni inainte

„Unul dintre noi o să candideze cu siguranță”

Dacian Cioloș a declarat că el sau Dan Barna vor candida, din partea Alianței USR-PLUS, la alegerile prezidențiale, precizând că...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Previziune sumbră pentru PSD

Fostul premier și președinte al PSD, Adrian Năstase, scrie pe blog că congresul PSD, din 29 iunie, fără o bună...

Eveniment3 săptămâni inainte

Rareş Bogdan, în politică la fel ca în televiziune

Rareş Bogdan se joacă de-a politicianul, dar numai în incintă, nepermiţîndu-şi să sară gardul şi-n curtea Statului de Drept, pentru...

Administrație locală3 săptămâni inainte

„Jana nu e moartă, Jana se transformă!”

Fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Paşcu îl ironizează pe Rareș Bogdan, după declarațiile acestuia privind preluarea șefiei  PNL București, comparându-l...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Sindicatele au luat foc: „Noi nu vrem ajutoare de înmormântare, noi vrem…”

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) se arată revoltat de situația din sistemul de ordine publică, după cazul...

Administrație locală4 săptămâni inainte

Alina Mungiu-Pippidi: Prea târziu pentru consens

Calea înainte Există și poziții prin definiție imparțiale în statul român, și măcar pentru acelea ca Avocatul Poporului am putea...

Eveniment4 săptămâni inainte

Tăriceanu, anunț legat de viitorul Coaliției!

ALDE  a decis să rămână la guvernare, iar Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că îi va propune premierului Viorica...

Eveniment4 săptămâni inainte

Disidenții se întorc pe cai mari!

S-a întors roata în PSD. Adversarii lui Liviu Dragnea din interiorul partidului, marginalizați de acesta, se întorc la butoane. Liderii...

Eveniment4 săptămâni inainte

Cătușele statului paralel

Faptul că pronunțarea în dosarul lui Liviu Dragnea s-a dat cu o săptămână întârziere, arată evidenta captivitate a justiției. Dacă...

Administrație locală1 lună inainte

Liviu Dragnea trimite Fiscul la multinaţionale

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi cere ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, să facă o analiză clară cu privire la Agenția...

Administrație locală1 lună inainte

EXCLUSIV/INTERVIU CU GABRIEL OPREA, PREȘEDINTELE UNPR/”Trebuie să ne întoarcem la valorile fundamentale, care ne definesc pe noi, ca națiune”

„Cine bate palma cu Oprea și UNPR are garanția respectării cuvântului dat”   Ziarul Incisiv de Prahova a reusit sa...

Știrile Săptămânii