Connect with us

Administrație locală

Alina Mungiu-Pippidi: Prea târziu pentru consens

Publicat

pe

Calea înainte

  • Există și poziții prin definiție imparțiale în statul român, și măcar pentru acelea ca Avocatul Poporului am putea încerca un consens nepartizan

Nu sunt de acord cu o politică în care învingătorul bagă pe învins la pușcărie, asta omoară și democrația, și statul de drept. Dar nu văd cale de întoarcere la români, unde serviiciile controlează așa de mult din joc și au interes să țină partidele slabe și dependente ca să cîștige ele influență și licitații la stat (sper că urmăriți topul achizițiilor pe România curată, și poate vă întrebați de ce numai noi ne permitem să arătăm cum de firmele serviciilor, echivalentele lui Hexi, sunt lider de piață în multe domenii). Și cum politica e legitimă, chiar dacă nu și conflictul extrem (și exportat ca mahala în Europa), după o destabilizare precum cea de duminică e de așteptat ca învingătorii să își mărească avantajul și au dreptul să o facă. Să sperăm că e și în avantajul votanților și nu o să ajungă aceștia rapid ca fanii de la Urzeala tronurilor din care un milion au cerut , cînd s-a dovedit după ce a cîștigat eroina lor îndrăgită că nu era mai civilizată ca dragonul pe care călărea, să fie dați afară scenariștii, că aceștia sunt incompetenți, nu că fanii și-au făcut iluzii, că preferă să se atașeze emoțional în loc să descifreze cheile cognitive care li se oferă.

Deși fără nici o iluzie, spre deosebire de votanții targetați prin social media și convinși să mai dea o dată un vot în alb duminica trecută văd o cale constructivă- totdeauna există una, dar nimic constructiv nu a fost realist în ultimii noi ani și jumătate. Aceasta este un consens privitor la pozițiile care necesită obiectivitate pentru vindecarea fracturii din societate și a imaginii noastre externe (trebuie să încetăm să sponsorizăm singuri campania contra noastră din presa străină, care a afectat încet-încet rata dobînzii, pe care o vor plăti chiar cei care au suflat în foc în ultimii doi ani), ca și un consens privitor la alegeri.

Încep cu ultimul obiectiv, ar fi bine ca PSD și opoziția să agreeze de comun acord un calendar de alegeri. Opoziția nu o să devină mai competentă și nici PSD mai iubit de popor dacă o mai lungim și ținem zece rînduri de alegeri. Ne trebuie alegeri anticipate, mare păcat că nu au fost duminica asta ca să terminăm. Ideal ar fi să fie și sincronizate cu prezidențialele, e constituțional complicat, dar cine vrea, poate, și unele, și altele, se pot deplasa ca să scurtăm instabilitatea.

Al doilea obiectiv privește recrearea unui stat care nu e nici pesedist, nici penelist, nici paralel. Nu peste tot, că nu se poate, dar măcar pe ici, pe colo, prin părțile vitale pentru reconstruirea încrederii (vedeți declarația mea în Nature de săptămîna trecută, link). Națiunea are nevoie de încredere, și măcar în cîteva puncte toate partidele s-ar putea uni ca să facă un pas comun pentru reconstrucție. Am găsit asemenea exemple de consens în istoria statelor care au reușit să progreseze în secolul XX, singurele de pe continentul lor, de exemplu în Chile în anii treizeci cînd s-a luat decizia ca să nu poată fi numită Curtea Supremă decît cu două treimi din voturile Senatului (practic prin consens). A urmat Auditorul Genera, cu aceeași regulă, și așa s-a pus treptat, dar sigur, bazele unei fundații obiective a statului.

Avem de numit Avocatul Poporului. Peter Eckstein Kovacs, un independent cu integritate, care a demisionat de la Parlament cînd nu a putut trece legea ANI și de la consilierea unui președinte cînd acesta a început să dea indicații în direct pieței bursiere privitor la aurul Roșiei Montane, a reușit să strîngă sprijin de la societatea civilă și cîteva partide. Lipsesc UDMR și PSD. Ar fi un semnal excelent dacă s-ar putea alătura și ele.

Și nu e vorba doar de asta. Chiar are șanse Rovana Plumb să fie comisar european? Deja vor unii să îl parcheze pe Cioloș în locul ei, ca să îl scoată din politică (totdeauna Cioloș a fost considerat doar bun de pus în față de cei care îl promovează). Leonard Orban și el ar fi cam gata (a mai fost, și nu a fost strălucit, cum nu a fost nici un ministru eficient, conform singurului raport pe fonduri comparativ între guverne, al Valentinei Dimulescu de la SAR, link). Poate ar fi o idee bună să nu fie nici un dragnist și nici un iohannist, să se facă un consens pe cineva de mijloc, care să poate lucra la refacerea credibilității noastre? Mircea Geoană ar avea și profilul, și relațiile necesare, și e în afara partizanatului actual. Poate nu e singura soluție nepartizană, dar e prima care îmi vine în minte.

Procurorii generali? Am mai dat sugestii bune- Doru Țuluș, ca profil, oameni care au făcut dosare importante la DNA, dar au ținut și la proceduri. Șefi de procuraturi mai eficiente și mai transparente din țară. Există. Nu putem face o comisie nepartizană și produce o listă scurtă cu 5-6 nume? Nu ar reface asta încrederea și acasă, și afară?

Esențialul este să scoatem o parte din stat în afara luptei politice, petru că există poziții definite ca obiective, și pentru că la noi lupta e război civil. Urmează BNR, e esențial ca Isărescu să fie succedat de un independent de anvergură și care să nu poată fi atins. BNR e un succes al independenței și profesionalismului, și a fost o prostie enormă a PSD și PNL că au tot atacat BNR în ultimii ani.

Consensul necesar e, din păcate, ca să fiu onestă, nu doar între dreapta și stînga la noi, plus UDMR, ci și unul cu serviciile, care la ora asta au drept de veto la orice și țin în mînă o bună parte din mecanismul de manipulare creat prin social media după Brexit (prin aceleași metode) prin care pot influența esențial orice fel de alegeri. Dar președintele Iohannis, deja practic reales, ar trebui să fie capabil să controleze zona asta, deci un consens cu el ar trebui să însemne și un consens cu statul profund. Sper, cel puțin.

Repet, vorbesc doar de cîteva poziții. În rest lichidați-vă mai departe. Dar nu mai riscați statul, dobînda de împrumut, rata Robor, și toate astea. Dați oamenilor mobilizați să salveze tronul duminica asta, cu perfectă bună credință și pe alocuri chiar eroism, măcar atîta pentru efortul lor, cîteva poziții nepartizane unde faceți efortul să numiți cei mai buni oameni pe care îi avem. Că știm cu toții că nici dacă unim toate resursele noastre umane nu stăm strălucit, războiul dus cu meritocrația și libertatea de a lucra în Europa ne-au lăsat răni adînci. Dați-ne un avocat al poporului care să fie al poporului, un comisar european care să fie european și ai României, nu al unei fracțiuni din ea, și așa mai departe. După asta va conta mai puțin dacă partidele nu reușesc să se ridica la înălțimea așteptărilor. Nu trăim în timpuri favirabile partidelor, dar alții își pot permite partide slabe, că au un stat. Hai să îl consolidăm pe al nostru. (Alina Mungiu-Pippidi).

 

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Ecaterina Andronescu a fost demisă

Publicat

pe

De

Ecaterina Andronescu a declarat că a aflat de demiterea sa de la televizor, precizând însă că mesajul său a fost înțeles greșit și că nu a vrut niciun moment să-i învinovățească pe părinții Alexandrei sau pe aceasta.
„Am aflat de la televizor (…) Nu avea nicio legătură cu situația decât să îi protejăm pe copii în perspectivă. Nu era intenția mea să o învinovățesc cumva pe Alexandra sau pe părintii ei. Nu asta am vrut, nu sunt genul acesta de om. Luați emisiunea și urmăriți. Am continuat să spun că de aceea noi în toamnă va trebui să declanșăm o campanie în școlile noastre pentru a-i învăța pe copii să se protejeze. Eu nu pot lua alte măsuri decât cele din școală. Noi putem să îi învățam pe copii cum să se poarte astfel încât și ei să se autoprotejeze. Școală este o instituție care trebuie să îi învețe de toate „, a declarat Ecaterina Andronescu, la Digi 24.
Ecaterina Andronescu a precizat că nu a avut nicio discuție cu premierul. „M-aș fi așteptat la o explicație. Dacă s-a înțeles așa, îmi pare rău. Dacă premierul a luat o decizie, nu am ce să mai fac”, a conchis fostul ministru al Educației.

Viorica Dăncilă a anunțat că a decis să o demită pe Ecaterina Andronescu din funcția de ministru al Educației, după ce aceasta a afirmat că ea a învățat de acasă să nu se urce într-o mașină cu un străin, propunându-l pe Daniel Breaz, actual ministru al Culturii, să preia interimatul.
„Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcția de Ministru al Educației pentru declarațiile profund greșite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmații care arată lipsă de înțelegere – punctual, a cazului de la Caracal și, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz și trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziția Guvernului și care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc. Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.
Șeful executivului îl va propune pe Daniel Breaz, actual ministru al Culturii, pentru a prelua interimatul.
Decizia Vioricăi Dăncilă vine în contextul în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat, joi, la Antena 3, că a învățat de acasă să nu se urce într-o mașină cu un străin, făcând referire la cazul Alexandrei din Caracal. (R.C.).

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Primul caz de infecție cu West Nile

Publicat

pe

De

Primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat, joi, în Galați. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cazul confirmat a fost înregistrat la un pacient de 80 de ani.
Specialiștii CNSCBT recomandă populației să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să folosească substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, precum și substanțte insecticide în locuință și în jurul locuinței, să folosească plase de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă statută și gunoiul menajer. (R.C.) .

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Liberalii, ca peștele pe uscat

Publicat

pe

De

De o bună bucată de vreme, liberalii se zbat ca peștele pe uscat. L-au importat pe Rareș Bogdan ca să asigure zgomot și vizibilitate, au schimbat conducerea PNL București din cauza rezultatelor slabe, au schimbat și conducătorii organizațiilor de sector. Au dat jos cîte un nimeni și l-au înlocuit cu frate-su! Nici într-un coșmar politic n-o mai vedeam pe Anca Boagiu conducînd o organizație PNL de sector.

Învîrtind cîte ceva, da. Făcînd politică la bază, după ce s-a învîrtit pe picior mare (în materie de bani, nu de idei), nu. Cine mai credea că PNL-ul visează să cîștige și alegerile pe București cu Anca Boagiu? Și adăugîndu-i pe Burduja și pe Rareș Bogdan (motopompe de calibre diferite!) vor ridica țara pe noi culmi de circotecă și demagogie!

Singura soluție mai de folos a fost desemnarea Violetei Alexandru, fostă Bau (la Pro Democrația) în fruntea organizației pe București, de unde finanțatorul și sforarul Cristian Bușoi a fost îndepărtat.
Am înțeles că operațiunea de schimbare a conducerilor din organizațiile PNL s-a poticnit. Oamenii nu mai vor să comunice cu Ludovic Orban numai prin ”Să trăiți! Am înțeles!” De ce? Foarte simplu. Președintele PNL nu conduce bicicleta. Este numai lanțul de la Cotroceni pînă la sediul partidului. Execută și iar execută. Activitatea sa se reduce la luat notițe și la declarații pe seama altor declarații făcute de adversari. În rest, el nu depășește ideile lui Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis n-are. Drept pentru care PNL-ul a devenit un partid plictisitor, fără proiect, fără personalități, fără evenimente, fără program folositor pentru țară. Principala activitate a acestor zile se reduce la cădelnițarea președintelui Iohannis. Și la pregătirea pentru alegeri. Cine cu cît contribuie și pe cine se bazează și în ce oraș! În rest, idei și proiecte de campanie, cu-cu! N-ai cu cine! Rareș Bogdan într-o postare pe Facebook a atins cotele ridicolului din vremea cîntărilor lui Nicolae Ceaușescu:

S-a decis: 10 noiembrie, data alegerilor prezidențiale. Câștigăm! Alături de președintele Klaus Iohannis, acest popor poate sta cu fruntea sus în lumea tot mai greu de priceput! Este respectat pe toate continentele, în toate cancelariile. Este un om care are obraz, care are onoare, care are demnitate și nu va accepta niciodată ca țara noastră să cadă în mâinile infractorilor, incompetenților, mincinoșilor, prefăcuților și trădătorilor. Ascultați ce vă spun!

Vai, ce multe lepre mai are țara noastră! (Cornel Nistorescu Editorial).

 

 

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment19 ore inainte

„TOTUL PENTRU SPORT, TOTUL PENTRU TINEri!”, a fost motto-ul AJCSPH cu ocazia disputarii Trofeului Tineretului

In perioada 12 – 16 august 2019 s-a desfasurat la Constanta Trofeul Tineretului, o serie de competitii sportive la care...

Eveniment24 de ore inainte

Barna, atac la vechii securiști. Cu cei de azi face alianțe

Mai bifăm un an de la căderea comunismului, dar USR tot în bezna poveștilor cu balauri securiști orbecăie. În timp...

Eveniment6 zile inainte

Bădălău a furat ”Famiglia” lui Dragnea!

Este ultimul ”baron roșu” din Guvernul României, dar probabil nu pentru multă vreme, cel puțin după amenințările fățișe pe care...

EvenimentO săptămână inainte

Ha-ha, Orban strânge banii pentru campania lui Iohannis!

Interesantă manevra liberalilor, de a-l numi pe Ludovic Orban șeful campaniei pentru alegerile prezidențiale. Nu-s trei ani uitați de când...

EvenimentO săptămână inainte

Ancheta Buda: Sturioni sau droguri?

Cu toate că poate părea din start o adevărată blasfemie să te gândești numai că poate exista o tragedie mai...

EvenimentO săptămână inainte

Iridex Group Plastic anunta receptia la finalizarea lucrarilor de canalizare in judetul Giurgiu, localitatea Toporu

Comuna Toporu din judetul Giurgiu, mai aproape de Europa, prin implementarea acestui proiect de canalizare cu bani europeni Iridex Group...

EvenimentO săptămână inainte

Sportivii paralimpici constanteni sunt asteptati in luna august la Trofeul Tineretului

Dupa cum bine stiti, inca din anul 1999, ziua de 12 august a devenit Ziua Internationala a Tineretului, fiind desemnata...

Eveniment2 săptămâni inainte

ULTIMA ORĂ: Fifor, sedus în mașină la Băneasa!

Se fac eforturi ”logistice” uriașe pentru ca nu cumva să fie dezvăluite dedesubturile unui scandal care poate arunca în aer...

Eveniment2 săptămâni inainte

Care sunt avantajele unui dulap metalic si unde poate fi folosit?

Categoria de dulapuri metalice este din ce in ce mai populara in randul celor care administreaza afaceri...

Eveniment2 săptămâni inainte

Agro Montana distribuitorul tau de produse horeca

Suntem distribuitor produse alimentare HoReCa si impartasim cu tine in fiecare zi satisfactia si bucuria multumirii tale pentru ca noi...

Social2 săptămâni inainte

Cu cat timp inainte imi planific nunta?

Majoritatea barbatilor, dupa o perioada in cuplu, se gandesc la oficializarea relatiei si se hotarasc sa ii ceara mana celei...

Eveniment2 săptămâni inainte

Texte de promovare a produselor

Advertorialele reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de promovare a afacerii in mediul online si fac parte din procesul...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Ecaterina Andronescu a fost demisă

Ecaterina Andronescu a declarat că a aflat de demiterea sa de la televizor, precizând însă că mesajul său a fost...

Eveniment3 săptămâni inainte

Lucruri de Stiut despre Burghiere

Gaurirea in perete este una dintre lucrarile pe care le facem foarte des in casa, de aceea este bine sa...

Eveniment3 săptămâni inainte

Sportivii paralimpici premiati la concursurile nationale de la Lugoj confirma si pe Litoral la Jocurile sportive AJCSPH pe plaja adaptate pentru persoanele cu dizabilitati si utilizatori de fotoliu rulant

Un magazin de narghilele este un magazin, fie fizic, fie online, care vinde produse si accesorii pentru fumatul de narghilea....

Eveniment3 săptămâni inainte

La 112, ca la livrări pizza!

Realizatorul Antenei 3 Mircea Badea a remarcat, marți, pe pasa cu „Sinteza zilei”, că operatoarea de la 112 i-a vorbit...

Social3 săptămâni inainte

Flori si tandrete

OkFlora este o florarie Bucuresti care te scoate din incurcatura atunci cand vrei sa arati cat esti de deosebit marcand...

Eveniment3 săptămâni inainte

Tudorel Toader, despre codurile penale: Simple precizări!

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că niciuna dintre modificările codurilor penale declarate neconstituționale de CCR nu a fost...

Știrile Săptămânii