Cand vine vorba de produse de panificatie, trebuie sa stii ca acestea sunt foarte multe la numar, dar mai ales diverse. Un exemplu foarte bun pentru a arata diversitatea acestora este faina – toate retetele ar fi mult mai simple daca ar exista un singur tip de faina. In acelasi timp, rezultatul retetelor ar avea cam acelasi gust daca nu ai avea la dispozitie faina integrala sau fainuri concepute special pentru prajituri si foietaje.
Tocmai de aceea, atunci cand vrei sa cumperi ingrediente – materie prima, in general – trebuie sa iei in calcul si varietatea acestora, nu numai numele, dupa cum s-ar spune.
Ingrediente pentru dospire
Cele doua produse de panificatie principale pentru dospire sunt praful de copt si drojdia. Praful de copt, la randul sau, poate fi amestecat cu amidon de porumb pentru a oferi acestui ingredient un nivel de aciditate necesar anumitor retete.
Ingrediente mai speciale din aceasta categorie sunt drojdia pentru tort si maiaua primara, cunoscute pentru gustul lor inedit.
Faina
Exista 8 tipuri de faina de care ai putea avea nevoie in brutaria ta – faina universala, integrala, de grau integrala, de paine, de prajituri, de patiserie, fainuri fara grau, de porumb si nu in ultimul rand, faina din amidon de porumb.
Fiecare dintre aceste produse de panificatie are propriul rol, in functie de produsul de gatit. De exemplu, faina conceputa special pentru prajituri este tratata chimic, are un nivel redus de proteine si gluten si este extrem de fina, tocmai pentru a produce prajituri cu o textura usoara/fina.
Zahar
La capitolul zahar, ai tipurile simple de zahar granulat, zahar pudra si zahar brun. Brutariile traditional nu au nevoie, de regula, de produse de panificatie complexe din aceasta categorie. In schimb, este posibil ca brutariile de specialitate sa foloseasca doar acel tip de produse – anume complexe!
Printre acestea se numara zaharul super fin, zaharul grosier si zaharul obtinut din diferite ingrediente – din curmale, cocos, artar, miere, melasa, trestie de zahar, din sirop de artar si din sirop de agave. Evident, fiecare vine cu propriul gust specific care poate transforma o reteta simpla intr-una cu adevarat speciala.
Produse lactate
Nu in ultimul rand, ai nevoie si de lactate, precum unt, oua si lapte – acestea fiind principalele produse de panificatie din aceasta categorie. Acestea sunt necesare in cantitati mari, mai ales atunci cand se pune problema unei brutarii cu mai mult de 2 cuptoare si cativa angajati, de exemplu. Totodata, acestea sunt produse extrem de perisabile – astfel, vei fi nevoit sa le comanzi aproape zilnic.
Pe langa produsele de baza din categorie se mai numara si zerul, laptele cunoscut ca si alternativ (din nuci, cocos, soia, orez) si crema de branza (evident, pentru o portie gustoasa de cheesecake).
Totusi, este clar ca principalul produs de care ai nevoie intr-o brutarie este drojdia – si aceasta poate fi de mai multe tipuri. Pe langa tipuri, trebuie sa acorzi atentie si calitatii acesteia. Drojdie de calitate si pentru diverse produse de panificatie poate fi obtinuta de la LeSaffre – producator de drojdie cu renume mondial!