Administrație locală
Studiu ÎntreVecini: 65% dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură
- 80% dintre români și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie
- 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar la evenimente sociale cu vecinii
- 9 din 10 respondenți sunt deschiși să se implice mult și chiar foarte mult în promovarea diversității și incluziunii
65% dintre românii care locuiesc la bloc nu-și cunosc vecinii deloc sau îi cunosc în mică măsură, în timp ce doar o mică parte dintre ei se cunosc bine (27%) sau foarte bine (8%), conform unui studiu realizat de ONG-ul ÎntreVecini, cu scopul de a înțelege percepțiile și comportamentele celor care locuiesc în comunitățile de la bloc. Întrebați ce motive i-ar determina să se cunoască mai bine unii cu alții, 68% dintre respondenți au menționat pe primul loc soluționarea unor probleme comune, pe locul doi dorința de a construi o comunitate mai strânsă (32%) și proiectele comune în cartier (32%), urmate fiind de ocaziile de socializare organizate în cartier (26%) și de interesul comun pentru activități sau hobby-uri (21%).
Când vine vorba despre frecvența cu care românii au participat la evenimente sociale împreună cu vecinii lor de la bloc, sondajul arată că 59% dintre respondenți nu au participat niciodată sau au participat foarte rar. Respondenții declară că și-ar dori ca în blocul în care locuiesc să existe activități comunitare precum: activități comune pentru copii (31%), grătar comunitar (28%), seri de jocuri de societate (22%), seri de film în aer liber (21%), evenimente sportive (16%), concursuri sau competiții între vecini (14%) ori ateliere și cursuri (14%).
„Faptul că românii care locuiesc la bloc nu se prea cunosc cu vecinii lor nu ne ia prin surprindere, ci este chiar o realitate pe care ne dorim să o schimbăm. Partea bună este că, prin prisma sondajului pe care l-am desfășurat, am aflat că 80% dintre românii care locuiesc la bloc și-ar dori să se înțeleagă mai bine cu vecinii și să poată apela la ei în caz de nevoie. Iar asta ne dă speranța că vom reuși să împrietenim cât mai mulți oameni cu vecinii lor, dar și cu conceptul de sustenabilitate, pe care-l promovăm prin intermediul acțiunilor desfășurate în comunitățile de bloc din România, alături de partenerii noștri”, a declarat Sabina Mihăilescu, Manager General ONG ÎntreVecini.
ÎntreVecini este un ONG care își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc și să transforme comunitățile urbane din România în huburi sustenabile. ONG-ul se dedică formării de comunități reziliente, prietenoase cu mediul și bazate pe solidaritatea vecinilor, oferind celor înscriși în program și declarați câștigători oportunitatea de a-și echipa blocurile în care locuiesc cu panouri fotovoltaice, în mod gratuit, devenind astfel prosumatori. Cei interesați să se alăture inițiativei și să primească, de asemenea, suport pentru desfășurarea unor activități sustenabile în comunitățile din care fac parte, se pot înscrie, într-o etapă ulterioară, pe platforma www.intrevecini.ro.
„În copilăria mea, vecinul era o instituție resursă la care puteai apela atunci când e nevoie: cereai cu împrumut o cană de zahăr sau 100 de lei până la salariu și culmea le și primeai. În plus, relațiile de încredere erau destul de puternice, nu degeaba atunci când plecai de-acasă le lăsai chiar și un set de chei de la casă. În ultimii 30 de ani, lucrurile s-au schimbat și acum, cu greu ne știm (din vedere) vecinii. Despre încredere, e chiar și mai greu de vorbit. E de vină societatea? E de vină internetul? Este rezultatul individualismului care ne este servit de cele mai multe ori ca rețeta succesului? E normalitatea globalizării și rezultatul unui proces natural de reajustare a relațiilor într-un nou context socio-economic? E ceea ce ne dorim să dăm mai departe ca mod de socializare? Cred că toate câte un pic, și multe altele. Mă bucur că cei de la ÎntreVecini vor să dezbatem aceste întrebări și să vedem ce și cum alegem să facem ÎMPREUNĂ. Pentru că relațiile dintre noi, și calitatea acestora, generează comportamentele care definesc o societate. Iar noi ne dorim ca România să fie o societate solidară, empatică și degrabă vărsătoare de iubire”, a declarat Gelu Duminică, Sociolog și Director executiv Agenția „Împreună”.
Cum se înțeleg vecinii de la bloc și ce probleme întâmpină, în funcție de generația lor
Conform sondajului realizat de ÎntreVecini, respondenții din generația Z prezintă o reticență crescută în relația cu vecinii. Astfel, persoanele de până în 27 de ani au mai degrabă o relație destul de formală cu vecinii (34%) și se declară chiar distante, neavând o relație apropiată cu aceștia (20%). De asemenea, preferă într-un procent semnificativ mai mare față de totalul eșantionului să păstreze distanța (41%) și nu sunt deschise să-și cunoască vecinii (20%). Într-un procent de asemenea ridicat se conturează și reticența generației Y (28-43 de ani) de a-și cunoaște vecinii. La polul opus, cei din generația X, care au între 44 și 59 de ani (38%) și cei din generația Baby Boomers, între 60 și 78 de ani (39%) se declară destul de apropiați de vecinii lor și chiar sunt deschiși și încurajează interacțiunea (48%).
Pe de altă parte, când vine vorba despre motivele care ar putea să-i împiedice în cunoașterea vecinilor, respondenții au ales pe primul loc programul aglomerat (48%), urmat de dorința de a nu le fi invadat spațiul personal (33%), dar și de lipsa interesului pentru interacțiune socială (25%) și de lipsa oportunităților în comunitatea din care fac parte (21%). Analizând răspunsurile per generații, se observă că majoritatea celor care au între 44 și 59 de ani (generația X) au afirmat că au programul aglomerat. În același timp, invadarea spațiului personal a fost varianta aleasă în principal de cei cu vârste cuprinse între 28 și 43 de ani (generația Y). De asemenea, rezultatele arată un interes scăzut pentru interacțiune socială preponderent în cazul persoanelor din generațiile X (44-59 ani) și Y (28-43 ani). Nu în ultimul rând, majoritatea celor care au considerat că lipsa oportunităților din comunitate i-ar împiedica să-și cunoască vecinii sunt persoane din generația Z (până în 27 de ani).
Din perspectiva problemelor întâmpinate între vecini, 50% dintre românii care locuiesc la bloc declară că nu au avut probleme semnificative cu vecinii, 32% au avut, însă au reușit să le rezolve în mod amiabil, 16% au avut probleme și încă nu au fost soluționate, iar alți 3% preferă să nu discute despre acest aspect. Întrebați care sunt principalele probleme pe care le întâmpină în relația cu vecinii lor, părerile sunt împărțite. Respondenții studiului consideră fie că vecinii lor nu sunt comunicativi (33%), fie că sunt gălăgioși (29%), prea curioși (28%) sau agresivi verbal (14%).
Cât de dornici sunt românii să se implice în rezolvarea problemelor din comunitățile lor
Când vine vorba despre implicarea în rezolvarea problemelor comunității, majoritatea respondenților (52%) se arată oarecum deschiși să se implice, însă în funcție de situație. 29% afirmă că s-ar implica cu siguranță, 12% recunosc că nu s-ar implica, dar ar fi dispuși să susțină inițiativele altora, iar 6% confirmă că deocamdată nu s-ar implica.
Locurile de parcare (51%), dezvoltarea spațiilor verzi și a parcurilor (42%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (41%), lipsa măsurilor pentru contracararea infracționalității (38%) și îmbunătățirea infrastructurii (31%) se află pe primele cinci locuri în topul problemelor sau nevoilor pe care românii care locuiesc la bloc le consideră cele mai importante în comunitățile din care fac parte.
Din perspectiva implicării în rezolvarea problemelor din comunități, românii par foarte receptivi. Cea mai mare parte dintre ei au afirmat că s-ar implica mult sau foarte mult în rezolvarea unor acțiuni precum: promovarea diversității și incluziunii (86%), gestionarea deșeurilor și protejarea mediului înconjurător (83%), promovarea serviciilor sociale și educația de calitate (79%), dezvoltarea activităților culturale și recreative (74%), pe lângă multe alte topicuri legate de transport, spații verzi, parcări ș.a.m.d.
Studiul a fost realizat cu ajutorul agenției Reveal Marketing Research și s-a desfăşurat online, în perioada 29.11.2023 – 04.12.2023, pe un eșantion reprezentativ pentru universul persoanelor cu vârsta 18+ din România, utilizatori de internet, care locuiesc în mediul urban și periurban, în blocuri de locuințe. Mărimea eșantionului a fost de 1002 respondenți.
Despre ÎntreVecini
ÎntreVecini este un ONG care regenerează spiritul comunitar la bloc și transformă grupurile de vecini din România în comunități sustenabile prin susținerea dezvoltării de proiecte în cartier. Proiectul ÎntreVecini este susținut de către BRD Groupe Société Générale în calitate de partener principal și de POWERToMe, MSL The Practice, Benga, DIUD, Colțan și Asociații.
CONTACT PENTRU PRESĂ:
Alexandra Nedelcu: alexandra.nedelcu@thepractice.ro, 0752 751 065
Administrație locală
Servicii Profesionale de Curățenie pentru Nevoile Dumneavoastră

Într-o societate modernă, menținerea unui mediu curat și igienic este esențială atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru productivitatea în diverse domenii de activitate. Unitățile Protejate Autorizate (UPA) joacă un rol crucial în furnizarea de servicii profesionale de curățenie, oferind totodată oportunități de integrare pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități. În acest articol, vom explora beneficiile colaborării cu o Unitate Protejată Autorizată și vom detalia serviciile de curățenie oferite, precum: curățarea mochetelor și canapelelor, curățenia în spațiile de birouri, spălarea și protejarea pardoselilor, curățenia industrială și în centrele comerciale, precum și curățenia după constructor.
Ce este o Unitate Protejată Autorizată?
O Unitate Protejată Autorizată este o entitate juridică ce angajează persoane cu dizabilități, oferindu-le posibilitatea de a se integra în câmpul muncii și de a contribui activ la societate. Conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aceste unități beneficiază de anumite facilități fiscale și pot încheia parteneriate cu diverse organizații pentru furnizarea de servicii sau produse. Astfel, colaborarea cu o UPA nu doar că asigură servicii de calitate, dar contribuie și la responsabilitatea socială corporativă, susținând incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
Mochetele și canapelele sunt supuse zilnic uzurii și acumulării de murdărie, praf și alergeni. O curățare profesională periodică nu doar că îmbunătățește aspectul estetic al acestora, dar prelungește și durata lor de viață.Echipele specializate utilizează echipamente și soluții de curățare adecvate, asigurând o igienizare profundă fără a deteriora materialele.
Un mediu de lucru curat și ordonat este esențial pentru productivitatea angajaților și pentru crearea unei impresii pozitive în fața clienților sau partenerilor de afaceri. Serviciile de curățenie pentru birouri includ: ștergerea suprafețelor de lucru, aspirarea și spălarea pardoselilor, curățarea geamurilor, dezinfectarea grupurilor sanitare și gestionarea deșeurilor. Frecvența și tipul serviciilor pot fi adaptate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei companii.
Pardoselile, indiferent de tipul lor (gresie, marmură, linoleum etc.), necesită o întreținere adecvată pentru a-și menține aspectul și funcționalitatea. Serviciile de spălare profesională îndepărtează murdăria și petele dificile, iar aplicarea unor soluții de protecție, precum ceruirea sau sigilarea, previne uzura prematură și facilitează întreținerea ulterioară.
Spațiile industriale și centrele comerciale au cerințe specifice în ceea ce privește curățenia, datorită traficului intens și diversității activităților desfășurate. Serviciile oferite includ: curățarea și dezinfectarea suprafețelor mari, gestionarea deșeurilor industriale, curățarea echipamentelor și a zonelor de producție, precum și întreținerea spațiilor comune din centrele comerciale.
După finalizarea lucrărilor de construcție sau renovare, spațiile necesită o curățenie profundă pentru a fi pregătite pentru utilizare. Acest tip de serviciu presupune: îndepărtarea molozului și a resturilor de materiale, aspirarea prafului fin, curățarea geamurilor și a tâmplăriei, precum și spălarea și dezinfectarea pardoselilor și a altor suprafețe.
Beneficiile colaborării cu o Unitate Protejată Autorizată
-
Calitate garantată: Personalul este instruit și utilizează echipamente profesionale pentru a asigura standarde înalte de curățenie.
-
Flexibilitate: Serviciile pot fi personalizate în funcție de programul și cerințele specifice ale fiecărui client.
-
Responsabilitate socială: Prin colaborarea cu o UPA, contribuiți la integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, promovând egalitatea de șanse și diversitatea în muncă.
-
Beneficii fiscale: Conform legislației în vigoare, companiile care colaborează cu unități protejate pot beneficia de facilități fiscale, optimizând astfel costurile operaționale.
Concluzie
Alegerea unei Unități Protejate Autorizate pentru serviciile de curățenie profesională reprezintă o decizie strategică ce îmbină eficiența operațională cu responsabilitatea socială. Beneficiind de servicii de înaltă calitate și contribuind la integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, organizațiile își pot consolida reputația și pot crea un impact pozitiv în comunitate.
Administrație locală
Construcții Civile Cluj: Lider în Calitatea Construcțiilor din Cluj-Napoca

Într-un oraș în continuă dezvoltare precum Cluj-Napoca, alegerea unei firme de construcții de încredere este esențială pentru succesul oricărui proiect. Construcții Civile Cluj se remarcă prin angajamentul său față de cea mai bună calitate, oferind servicii complete în domeniul construcțiilor civile și industriale.
Angajamentul nostru față de calitate
La Construcții Civile Cluj, calitatea nu este doar un obiectiv, ci un angajament ferm. Folosim tehnologii de ultimă generație și colaborăm cu furnizori de top pentru a ne asigura că fiecare proiect îndeplinește cele mai înalte standarde. Fiecare construcție este planificată și executată cu atenție la detalii, garantând siguranță, eficiență energetică și un design modern.
Profesionalismul echipei noastre
Echipa noastră este formată din arhitecți, ingineri și muncitori calificați, dedicați fiecărui detaliu al proiectului. De la prima schiță până la finalizarea lucrărilor, ne asigurăm că fiecare etapă este gestionată eficient și transparent. Profesionalismul nostru se reflectă în portofoliul vast de proiecte finalizate cu succes.
Experiență și expertiză în construcții
Cu peste 15 ani de experiență în construcții civile și industriale, Construcții Civile Cluj s-a impus pe piață prin seriozitate și respectarea angajamentelor față de clienți. Am finalizat cu succes zeci de proiecte, având o echipă de specialiști certificați și un portofoliu vast de clienți mulțumiți.
Oferim o gamă variată de servicii adaptate nevoilor clienților noștri:
-
Proiectare și consultanță: proiectare arhitecturală și inginerie structurală, obținere autorizații de construcție, consultanță tehnică și optimizarea costurilor.
-
Construcții civile: blocuri de apartamente, hale industriale, clădiri comerciale, birouri și renovări.
-
Construcții de case: case din cărămidă, beton, lemn, locuințe la cheie personalizate, extinderi și mansardări.
-
Renovări și consolidări: reabilitări termice, modernizări și extinderi.
-
Experiență și profesionalism: o echipă experimentată oferă soluții eficiente și durabile.
-
Materiale de calitate: folosim doar materiale certificate pentru a asigura durabilitatea construcțiilor.
-
Respectarea termenelor: ne angajăm să livrăm proiectele la timp, fără a compromite calitatea.
-
Consultanță și suport: oferim soluții personalizate și suport tehnic pentru fiecare client.
-
Proiecte finalizate cu succes: portofoliul nostru include numeroase proiecte de succes în Cluj-Napoca și împrejurimi.
Contactează-ne pentru o ofertă personalizată!
Dacă ai nevoie de o firmă de construcții de încredere pentru proiecte la cheie, suntem aici pentru tine! Contactează-ne acum pentru o ofertă adaptată nevoilor tale.
Administrație locală
Construcții Civile Cluj – Calitate și Profesionalism pentru Proiecte Durabile

Căuși o firmă de construcții din Cluj care să-ți transforme visul în realitate? La Construcții Civile Cluj, punem accent pe calitate, profesionalism și respectarea celor mai înalte standarde din domeniu. Indiferent dacă dorești să construiești o casă la cheie, un bloc de apartamente, o hală industrială sau un spațiu comercial, echipa noastră de specialiști îți oferă soluții optime pentru orice tip de proiect.
Cea Mai Bună Calitate – Angajamentul Nostru
Pentru noi, calitatea nu este doar un obiectiv, ci un angajament ferm. Fiecare proiect pe care îl realizăm este executat cu atenție la detalii, folosind tehnologii moderne și materiale premium. Colaborăm cu cei mai buni furnizori din domeniu pentru a asigura durabilitatea și eficiența energetică a fiecărei construcții.
La Construcții Civile Cluj, ne concentrăm pe:
- Respectarea normelor europene de siguranță și eficiență energetică
- Utilizarea materialelor certificate pentru o rezistență de lungă durată
- Implementarea celor mai noi tehnologii în domeniul construcțiilor
- Oferirea unor soluții personalizate pentru fiecare client
Profesionalism și Experiență
Cu peste 15 ani de experiență în domeniul construcțiilor civile și industriale, echipa noastră este formată din arhitecți, ingineri și muncitori calificați. Ne asigurăm că fiecare etapă a procesului de construcție este gestionată eficient și transparent, astfel încât să oferim clienților noștri soluții rapide și eficiente.
Servicii oferite de Construcții Civile Cluj
Fie că este vorba despre proiectare, execuție sau renovare, echipa noastră se ocupă de toate aspectele unei construcții, astfel încât să beneficiezi de un rezultat de excepție.
1. Proiectare și Consultanță
- Proiectare arhitecturală și inginerie structurală
- Optimizarea costurilor de construcție
- Obținere autorizații de construcție
- Consultanță tehnică specializată
2. Construcții Civile Cluj
- Blocuri de apartamente
- Hale industriale și depozite
- Clădiri comerciale și birouri
- Renovări și consolidări structuri existente
3. Construcții Case Cluj
- Case din cărămidă și beton – rezistența și siguranță pentru o locuință durabilă
- Case din lemn și structuri ușoare – soluții ecologice și eficiente energetic
- Locuințe la cheie, personalizate – adaptate preferințelor și nevoilor tale
- Extinderi și mansardări pentru spații suplimentare
4. Renovări și Modernizări
- Reabilitări termice pentru eficiență energetică
- Modernizări interioare și exterioare
- Extinderi și consolidări structurale
De Ce Să Alegi Construcții Civile Cluj?
Experiența noastră ne recomandă ca partener de închidere proiecte la cheie. Dacă ești încă în căutarea unei firme de construcții de încredere, iată principalele motive pentru care ar trebui să ne alegi:
1. Experiență și Profesionalism
Echipa noastră este formată din ingineri și arhitecți certificați, cu o vastă experiență în domeniu.
2. Materiale de Calitate
Folosim materiale premium, certificate, pentru a garanta durabilitatea construcțiilor noastre.
3. Respectarea Termenelor
Suntem recunoscuți pentru respectarea termenelor de execuție și livrare a proiectelor.
4. Consultanță Personalizată
Oferim suport tehnic și consultanță de specialitate pe tot parcursul construcției.
5. Portofoliu Impresionant
Zeci de proiecte finalizate cu succes în Cluj și împrejurimi.
Contactează-ne pentru o Ofertă Personalizată!
Dacă ai nevoie de o firmă de construcții în Cluj care să îți finalizeze proiectul la cheie, contactează-ne acum! Oferim soluții adaptate nevoilor tale, indiferent de complexitatea proiectului.
☎ Telefon: +40 735 160 014 Email: contact@constructiicivilecluj.ro Adresă: Cluj-Napoca, România
Transformă-ți visul în realitate cu Construcții Civile Cluj – calitate, profesionalism și excelență în construcții!
-
Socialacum 3 luni
Care sunt cele mai frecvente mituri despre gătitul cu inducție?
-
Culturăacum 2 luni
Dorada Regală – Deliciul Mediteranean Perfect pentru un Stil de Viață Sănătos
-
Uncategorizedacum 3 luni
O alegere tradițională pentru fumătorii experimentați
-
Sportacum 1 lună
1X2.md – Destinația Principală pentru Cele Mai Importante Știri Sportive
-
Afaceriacum 3 luni
PardoselideBeton.Ro – Soluția Perfectă pentru Pardoseli Durabile și Beton Amprentat
-
Uncategorizedacum 1 lună
Integrarea smartwatch-urilor cu aplicațiile de smartphone – tehnologia care îți redefinește stilul de viață
-
Sportacum 3 luni
În 2024, Spartan a organizat două evenimente sportive de anvergură în România, ce au atras peste 2.500 de participanți, adulți și copii. Două alte competiții sunt programate pentru 2025
-
Uncategorizedacum 2 luni
ExxonMobil aniversează 100 de ani de la lansarea lubrifianților Mobil™ Delvac™