Connect with us

Administrație locală

Marile ziare din Occident – invadate de o armată de agenţi de influenţă

Publicat

pe

Un fenomen îngrijorător se înregistrează în presa din întreaga lume: înlocuirea jurnaliştilor profesionişti cu o adevărată reţea de agenţi de influenţă! Acceptarea unei astfel de situaţii chiar de către marile publicaţii îşi are o motivare economică, în sensul că aceşti agenţi de influenţă sînt plătiţi din alte fonduri decît ale ziarelor repective, deci costă mai puţin decît dacă ar avea trimişi speciali în toate ţările. În general, agenţii de influenţă sînt simpli reporteri acreditaţi la mai multe publicaţii, activitatea lor desfăşurîndu-se de multe ori în strînsă legătură cu ONG-uri care au o finanţare discretă.

Am putea spune că noi sîntem primii care au demascat o astfel de reţea încă din anul 2012, cînd „Cotidianul” a publicat un adevărat serial despre activitatea acestei noi categorii de „jurnalişti”, finalizat în cartea noastră „Condicuţa cu agenţi”. Semnalam atunci că „jurnalişti” total necunoscuţi, clienţi ai ICR-ului condus de HR Patapievici, scriau pe blogul unor publicaţii celebre articole denigratoare la adresa României, susţinînd inexplicabil, în acelaşi timp, atît pe liderii unor partide politice, cît şi abuzurile unor personalităţi din fruntea unor instituţii de forţă. Evident, aceste articole nu aveau nimic în comun cu principiile jurnalismului adevărat.

Era vorba despre românii Mirel Bran (Le Monde), Liliana Ciobanu („The Economist”), Carmen Păun („EuObserver”), Laura Balomiri („Der Standard”), Vlad Odobescu („USA Today”), Andra Timu („Bloomberg”), Manuela Preoteasa („EURACTIV”), dar şi despre străinii Alexander Levy („Le Figaro), Raul Sanchez Costa („El País”), Keno Verseck („Der Spiegel” şi „Deutsche Welle”), Karl-Peter Schwarz („Frankfurter Allgemeine Zeitung”). Profitînd de naivitatea publicaţiilor din România, care le preluau articolele sub formula „Presa străină scrie că…”, toţi aceştia şi-au permis să încalce toate regulile deontologiei, preferînd să devină propagandişti, adică agenţi de influenţă.

Se pare că atunci am călcat serios pe muşuroi, căci absolut toţi cei nominalizaţi în „Condicuţa cu agenţi” au semnat împreună articolul „Journalists under fire”, apărut în prestigioasa publicaţie engleză „The Economist”, încercîndu-se astfel intimidarea noastră! Nu ştiau însă, sărmanii, că ziarul „Cotidianul”, sub conducerea lui Cornel Nistorescu, era, la rîndul său, una dintre cele mai importante publicaţii, care nu putea să accepte astfel de presiuni penibile, aşa încît, văzînd eşecul acestei ameninţări, stăpînii „reţelei” au încercat să-şi schimbe strategia!

O NOUĂ ETAPĂ ÎN DENIGRAREA ROMÂNIEI ÎN PRESA STRĂINĂ

Drept urmare, în anii ce au urmat, alături de articolele semnate de aceiaşi „agenţi de influenţă”, am înregistrat o nouă strategie: articolele erau semnate de jurnalişti din redacţie, consemnîndu-se la sfîrşit că documentaţia a fost făcută de unii dintre „jurnaliştii” români menţionaţi mai sus! Despre astfel de articole scrise la două mîini în „presa străină” am scris recent în „Cotidianul”.

În ultima vreme, însă, s-a trecut la un alt nivel. Exemplul cel mai bun este ceea ce s-a întîmplat recent cu două publicaţii cunoscute din Franţa: „Le Figaro” şi „Le Monde”. Este deja binecunoscut aşa-zisul interviu cu Ion Iliescu, publicat de „Le Figaro”, apărut sub semnăturile Paul Cozîghian (cunoscut ca activist #Rezist) şi Thierry Portes, dovedit apoi ca fiind o manipulare ordinară, autorii punînd în gura fostului preşedinte al României propriile lor observaţii!

Dar, cea mai clară demonstraţie a acestei practici non-jurnalistice o reprezintă două articole semnate de Jean-Baptiste Chastand, amîndouă apărute în ultima zi a anului 2018 în ziarul „Le Monde”:

– „En Roumanie, les procureurs s’inquiètent de la « pression autocratique »”

– „La Roumanie sur la voie de la Hongrie et de la Pologne”.

Primul articol, „En Roumanie, les procureurs s’inquiètent de la «pression autocratique»” („În România, procurorii se tem de „presiunea autocratică”), a fost preluat de toate publicaţiile din România ca fiind „UN INTERVIU” al lui Augustin Lazăr, deşi autorul nu precizează acest lucru în articolul din „Le Monde”! Şi, cum veţi vedea mai jos, nici nu este un interviu. Cu toate acestea, iată cîteva titluri din presa românească:

Digi 24: „Interviu în „Le Monde” cu Augustin Lazăr: „Nu eram pregătiți de o asemenea presiune autocratică

HotNews: „Interviu în „Le Monde” cu procurorul general Augustin Lazăr: Nu eram pregătiți pentru o asemenea presiune autocratică”

Libertatea: „Procurorul general Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Vor să disciplineze justiția pentru a reveni la anii 90, când nu era decât o justiție de fațadă pentru persoanele de rang înalt”, care începe astfel: „Procurorul general Augustin Lazăr a acordat un interviu ziarului Le Monde

Ştiripesurse.ro: „Augustin Lazăr, interviu în Le Monde: atacuri INCENDIARE la adresa lui Liviu Dragnea și a Guvernului

ProTV: „Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Procurorii, îngrijorați de presiunea autocratică”, care începe cu propoziţia „Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, că magistrații români

Realitatea TV: „Augustin Lazăr, mesaj devastator în presa din Franța”, articol care începe astfel: „Într-un interviu pentru Le Monde, Augustin Lazăr nu se sfieşte…

Ziare.com: “Procurorul general Augustin Lazar, interviu deschis pentru „Le Monde”: „Vor sa disciplineze justitia pentru a reveni la anii 90, cand nu era decat o justitie de fatada pentru persoanele de rang inalt”.

De fapt, nu este nici un interviu cu Augustin Lazăr, procurorul general al României, ci de un articol scris de Jean-Baptiste Chastand, ilustrat în chip ciudat cu o poză a Laurei Codruţa Kovesi pe scările DNA! Iată:

În realitate, autorul Jean-Baptiste Chastand, reporter şcolarizat în Germania, care publică în „Le Monde” şi „The Guardian”, foloseşte o tehnică tipică manipulării! Pentru a sugera că a venit în România în vederea realizării unui interviu, îşi începe articolul cu o descriere naivă: „Son bureau donne directement sur le gigantesque Palais du parlement construit par Nicolae Ceausescu, renversé en 1989, et depuis lequel le président de la Chambre des députés mène l’offensive contre lui” („Biroul său are direct vedere spre imensul Palat al Parlamentului construit de Nicolae Ceausescu, răsturnat în 1989, din care președintele Camerei Deputaților conduce ofensiva împotriva lui”)! Pe bune? Aşa ceva într-un articol din „Le Monde”?

Urmează apoi propriile observaţii ale autorului: „Personne ne doute que cette procédure est en réalité téléguidée par Liviu Dragnea, le chef du Parti social-démocrate, qui depuis deux ans contrôle l’exécutif roumain depuis la présidence de la Chambre basse, en multipliant les attaques contre le système judiciaire” („Nimeni nu se îndoiește că această procedură este, de fapt, orchestrată de Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, care controlează în cei doi ani de când este președintele Camerei Inferioare înmulțirea atacurilor împotriva justiției”).

După care, autorul parafrazează declaraţii anterioare ale lui Augustin Lazăr, pe care le pune în ghilimele drept citate! Cel puţin în textul publicat pe site-ul ziarului, autorul nu spune nici măcar o dată că a stat de vorbă cu Augustin Lazăr, că a realizat măcar telefonic un interviu sau i-a luat o declaraţie!

Această tehnică manipulatoare a mai fost folosită în octombrie 2016 şi de Andra Timu (din colecţia „Condicuţa cu agenţi”), cînd a publicat pe „Bloomberg” tot un interviu fals cu şefa DNA, care era, de fapt, preluarea unor declaraţii anterioare ale Codruţei Kovesi, pe care aceasta le dăduse pentru HotNews (vezi https://www.cotidianul.ro/codruta-kovesi-a-cerut-protectie-americana-de-la-agenta-de-influenta-andra-timu/)!

DAN LUNGU, CLIENT VECHI AL ICR, CITAT ÎN ATACURILE CONTRA ROMÂNIEI

Al doilea articol, publicat tot în „Le Monde”, în aceeaşi zi de 31 decembrie 2018, al cărui autor este tot Jean-Baptiste Chastand, cel care a realizat acel „interviu imaginar” cu Augustin Lazăr, are titlul „La Roumanie sur la voie de la Hongrie et de la Pologne” (România pe drumul spre Ungaria și Polonia”). Acest text a trecut neobservat în presa din România, deşi a fost publicat în aceeaşi zi cu cel despre care am scris mai sus.

Urmărind acelaşi scop, adică denigrarea României, Jean-Baptiste Chastand avansează ideea halucinantă că ţara noastră preia preşedinţia rotativă a UE „într-un climat de sfidare fără precedent cu Bruxelles”, deşi se ştie bine din toate sondajele că România înregistrează cele mai mari cote de încredere ale populaţiei în Uniunea Europeană! Cu toate acestea, Jean-Baptiste Chastand scrie cu neruşinare: „A partir du 1er janvier, la Roumanie va assurer sa première présidence tournante semestrielle de l’UE depuis son adhésion en 2007, dans un climat de défiance inédit avec Bruxelles” („De la 1 ianuarie România va asigura pentru prima oară de la aderarea în 2007 șase luni președinția rotativă a UE într-un climat de sfidare fără precedent cu Bruxelles”)!

Aberaţia aceasta este explicată de Jean-Baptiste Chastand într-un mod la fel de penibil: „En cause : les assauts répétés du Parti social-démocrate (PSD), et particulièrement de son leader, Liviu Dragnea, contre le système judiciaire local. Héritier de l’ancien parti communiste, le PSD domine la vie politique roumaine de façon quasi continue depuis la chute de Ceausescu en 1989. Officiellement de gauche, la Roumanie a vécu un récent virage national-conservateur qui fait désormais craindre que cet Etat, longtemps parmi les plus proeuropéens du continent, rejoigne le camp de ses voisins souverainistes hongrois ou polonais” („Motivul: atacurile repetate ale Partidului Social Democrat (PSD), în special ale liderului său, Liviu Dragnea, împotriva sistemului judiciar local. Moștenitor al fostului Partid Comunist, PSD a dominat politica românească aproape continuu de la căderea lui Ceaușescu în 1989. În mod oficial de stânga, România a cunoscut o schimbare recentă, conservatoare națională, care crează acum teama că acest stat, de mult timp dintre cele mai pro-europene de pe continent, se alătură taberei vecinilor maghiari sau polonezi”)

Aceste ipoteze puerile sînt susţinute prin citarea lui Dan Lungu, senator USR, partid pe care autorul îl numeşte un „jeune parti anticorruption”, formulă care, în România, ar face să rîdă chiar şi găinile. De ce găinile? Pentru că Dan Lungu este autorul romanului „Raiul găinilor”, promovat deşănţat de ICR-ul lui Patapievici! De altfel, Dan Lungu a fost purtat pe tot mapamondul de către ICR, organizîndu-i-se lecturi în Polonia, Austria, Italia, Germania, Spania, ţări în care i s-au tradus cîteva romane stupide pe banii ICR! Investiţia lui Patapievici în Dan Lungu a dat roade, astfel că acesta a devenit senator USR în 2016, avînd acum ocazia să declare pentru „Le Monde” despre Liviu Dragnea: „Este singurul său scop acum și, pentru a ajunge acolo, este gata să arunce România în haos. Inclusiv cultivarea retoricii anti-europene și naționaliste, deoarece nu dorește să aplice recomandările UE”.

După cum se vede, această campanie împotriva României exploatează aceeaşi temă pe care o afişează #Rezist, punînd modificările legilor penale strict pe seama intereselor personale ale lui Liviu Dragnea, deşi există decizii ale Curţii Constituţionale care cer aceste modificări prin care s-ar putea pune capăt abuzurilor uriaşe ale DNA condusă de Laura Codruţa Kovesi, sub oblăduirea lui Augustin Lazăr!

Dar despre aceste abuzuri sau despre efectele protocoalele secrete dintre SRI şi DNA jurnalistul de la „Le Monde” nu scoate o vorbuliţă. El ştie doar cîteva clişee #Rezist, pe care croşetează aceste articole denigratoare la adresa României: Codruţa Kovesi este „zeiţa dreptăţii”, Augustin Lazăr este abuzat de ministrul Justiţiei, Liviu Dragnea dirijează modificările legilor penale pentru că vrea să scape de puşcărie, PSD pune în pericol preşedinţia Uniunii Europene!

AMBASADORUL UNGARIEI A REACŢIONAT FAŢĂ DE ABERAŢIILE LUI JEAN-BAPTISTE CHASTAND. AL ROMÂNIEI TACE MÎLC

Acelaşi agent de influenţă care este Jean-Baptiste Chastand a scris tot felul de alegaţii şi despre Ungaria, în special după ultimele alegeri parlamentare. Numai că, în aprilie anul trecut Jean-Baptiste Chastand a primit o replică dură din partea ambasadorului Ungariei la Paris, Georges Károlyi (vezi reacţia sa pe http://resistancerepublicaine.eu/2018/04/09/lambassadeur-de-hongrie-dit-ses-4-verites-au-journaleux-du-monde-jean-baptiste-chastand/)!

Pe un ton vizibil ironic, ambasadorul Ungariei scria: „Sur une page entière, nous avons droit à des révélations stupéfiantes sur la situation en Suède, dont on cherche en vain le lien avec les élections législatives hongroises. Nos amis Suédois apprécieront l’instrumentalisation. Jean-Baptiste Chastand, qui manie le dénigrement et le discrédit avec une aisance qui force l’admiration, prend la peine d’administrer une leçon de déontologie à ses collègues du service public hongrois. Grâce au Monde, ces derniers sauront désormais comment il convient de présenter un journal télévisé. Cette sollicitude nous touche, elle un bel exemple de coopération européenne entre professionnels”.

Din păcate, deşi România are un ambasador la Paris, pe Luca Niculescu, nu am înregistrat nici cea mai mică reacţie faţă de aceste articole denigratoarea la adresa României! Nici măcar faţă de acele referiri idioate la pericolul pe care l-ar reprezenta preluarea preşedinţiei rotative de către România!

Că acest reporter Jean-Baptiste Chastand este un agent de influenţă al unor cercuri politice din UE nu mai trebuie demonstrat căci articolele sale dovedesc acest lucru peste măsură. Surprinde doar lipsa de reacţie atît din partea oficialilor din România faţă de astfel de texte apărute în presa străină, deşi acestea influenţează şi opiniile politicienilor din Parlamentul European.

Susţinute şi de europarlamentari români precum Monica Macovei, Cristian Preda sau Siegfried Mureșan, astfel de articole creează această imagine falsă a României de ţara cea mai coruptă din lume, incapabilă să ducă la capăt preşedinţia UE.

Nu afectează, oare, aceste lucruri siguranţa României? Ce ziceţi, domnule Klaus Iohannis, preşedinte al României? Sau domnule Gabriel Vlase, şeful SIE? NU credeţi că apărarea României în faţa unor astfel de atacuri intră în caietul dvs. de sarcini? (Ion Spanu).

 

P.S. Recentul scandal despre jurnalistul Claas Relotius de la „Der Spiegel” (coleg cu mai vechiul nostru client Keno Verseck), care a publicat zeci de fake-news-uri, arată la ce se pretează chiar şi unii jurnalişti de la marile publicaţii. Întrucît unele articole ale acestuia sînt şi despre România, vom reveni pe marginea acestui subiect.

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Ministrul Sănătății și canabisul: Ar fi „un lucru bun”!

Publicat

pe

De

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că legalizarea canabisului ar fi un „lucru bun”, susținând că a fost cerută de pacienți și de rudele pacienților cu boli rare și cu afecțiuni oncologice.

O întâlnire a comisiei privind legalizarea consumului de canabis a avut loc marți la minister, la care au participat și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, a spus Sorina Pintea miercuri seară, la România TV.

”Asociația de pacienți cere introducerea unui medicament deoarece canabisul medicinal este un medicament folosit pentru a trata pacienții cu boli rare și pacienți cu afecțiuni oncologice. Deci se cer tot mai mult discuții pe această temă și introducerea acestui medicament ca legal în România. Am construit această comisie de specialiști în primul rând pentru a putea preciza foarte clar diagnosticele care se pretează la un asemenea tratament”, a spus ministrul Sănătății.

Ea a anunțat că va urma încă o întâlnire ”mai punctuală, în sensul că vom lua niște decizii mai concrete”.

Pintea consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”, cel medicinal fiind utilizat atât în Canada cât și în Germania pentru efectele sale benefice în special pentru pacienții cu boli oncologice în fază terminală sau pentru cei cu boli rare, cum este epilepsia. De asemenea, ministrul a respins categoric suspiciunea potrivit căreia ar fi legalizate, astfel, drogurile, și a spus că singurii beneficiari ai legalizării canabisului ar fi exclusiv pacienții.

”Există și în acest moment medicamente de tipul stupefiantelor care sunt utilizate pentru pacienții cu anumite patologi. Nu vă imaginați că Ministerul Sănătății va lua singur această decizie. Va discuta și cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog, cu reprezentanți ai Ministerului de Interne (…). Dar până la urmă trebuie să începem să discutăm. Există niște propuneri în acest sens, există soluții pentru pacienții cu anumite patologii, deci trebuie să luăm în considerare orice opinie pertinentă”, a mai spus Sorina Pintea.

Anterior, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că, în România, canabisul ar putea fi legalizat pentru folosirea sa în scopuri medicinale, așa cum se practică pe plan european, și că subiectul ar fi fost discutat în cadrul unei comisii din Ministerul Sănătății.. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreațional. (I.R.).

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Cât de eficiente sunt programele sociale pentru elevi

Publicat

pe

De

Programele sociale și politicile axate pe sprijinirea materială a familiilor dezavantajate, aflate în imposibilitatea de a-și susține financiar copiii în sistemul de învățământ până la obținerea unei calificări, au un impact pozitiv în menținerea elevilor în sistemul de învățământ preuniversitar, descurajând fenomenul de părăsire timpurie a școlii. Însă, în derularea lor, aceste programe au fost relevate destule disfuncționalități, precum achiția prea multor rechizite, lipsa unor proiecte normative, acordarea de sume neactualizate cu rata inflației, existența unui risc ridicat de alterare a unor produse acordate prin programul laptele și cornul etc, conform Curții de Conturi.

Abandonul școlar a crescut constant după momentul trecerii la 10 ani de învățământ obligatoriu, chiar dacă situația părea a se fi ameliorat ușor în ultimii trei ani. Specialiștii au considerat oportună înființarea clasei pregătitoare, respectiv obligativitatea de frecventare a cursurilor, în special în contextul pregătirii pentru școală, însă atrag atenția, totodată, că „scăderea drastică a capacității creșelor ca unități de educație timpurie reprezintă un motiv de îngrijorare din perspectiva asigurării respectării dreptului la educație pentru copiii de vârstă mică”. La nivelul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului este mai mare în mediul rural, iar numărul de copii care au abandonat școala în cursul anului școlar 2015/2016 a fost de peste 66.000 de elevi.

La nivelul Ministerului Educțaiei nu au existat studii reale privind impactul programului de acordare a rechizitelor școlare din perspectiva susținerii activității școlare a elevilor din medii defavorizate, precum și modul în care acest program a influențat creșterea numărului elevilor care își continuă studiile. Au fost achiziționate rechizite școlare cu mult peste nivelul necesităților reale ale beneficiarilor, în mai multe unități școlare neținându-se cont de stocurile existente din anii anteriori, ceea ce a condus la imobilizarea sau utilizarea ineficientă a fondurilor bugetare. Cu toate acestea, se poate concluziona că acordarea pachetelor de rechizite constituie un ajutor real pentru familiile dezavantajate social (în special din mediul rural), cu mai mulți copii, fără venituri permanente și implicit, în atragerea și menținerea copiilor în sistemul de învățământ preuniversitar de stat. „Programul privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare” (Euro 200): s-a constatat neefectuarea tuturor demersurilor pentru promovarea și obținerea aprobării unui proiect de act normativ, în vederea actualizării plafonului de 150 lei pe membru de familie în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum.

În cadrul Programului „Bursa profesională” sumele acordate elevilor nu au fost actualizate cel puțin cu evoluția inflației și adaptarea la salariul minim actual, existând astfel riscul neîndeplinirii scopului acestui programului, respectiv prevenirea abandonului școlar.

Programul „Laptele și cornul” este unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale din România, fiind deja în cel de-al 15-lea an consecutiv de implementare, de care beneficiază toți copiii preșcolari și școlari din ciclul primar și gimnazial care frecventează o formă de învățământ de stat sau privat. Zilnic, aproximativ 2.300.000 copii primesc gratuit produse lactate și de panificație în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev, pe toată perioada nului școlar (177 de zile). Anual sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetele locale ale județelor și, respectiv, ale sectoarelor municipiului București, aproximativ 100 milioane euro pentru implementarea acestui program. Cu toate acestea, limita valorii zilnice nu a fost actualizată în funcție de evoluția prețurilor și tarifelor, astfel existând
riscul afectării calității produselor, iar programul este implementat automat, fără o administrare și coordonare instituțională clară. Nu mai există niciun minister sau direcție dintr-un anumit minister desemnată să îl gestioneze, să îl monitorizeze și să propună intervenții sau corecții atunci când acestea se impun.
Programul ”Fructe proaspete în școli”: demarat în baza prevederilor OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli, cu modificările și completările ulterioare, programul a acordat gratuit elevilor din clasele I-VIII care frecventează învățământul de stat și privat autorizat/acreditat, preșcolarilor din grădinițe, pentru o perioadă de maximum 88 de zile de școlarizare, fructe proaspete (un măr în greutate de minimum 100 de grame) în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev.Potrivit pre vederilor OUG nr. 72/2016, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programulpilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Astfel, începând cu anul școlar 2016-2017, în perioada desfășurării activității didactice, se acordă, cu titlu gratuit, elevilor din 50 de unități din învățământul preuniversitar de stat, un suport alimentar,
constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/ beneficiar.

Programul „A doua șansă” (ADS) are ca scop sprijinirea copiilor/tinerilor/adulților în demersurile lor de reintegrare în sistemul de învățământ, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat diferite nivele de studii. cest program este diferit de cel școlar, atât în ceea ce privește ab rdările organizaționale, cât și cele pedagogice și sunt adesea caracterizate de grupuri mici de studiu, de predare personalizată, adaptată vârstei cursanților, inovativă, precum și de trasee educaționale flexibile.

Programul „Școală după școală” completează programa școlară obligatorie, oferind oportunități de învățare formală și nonformală, pentru consolidarea competențelor, învățare remedială și accelerare a învățării prin activități educative, recreative și de timp liber și se adresează atât elevilor din învățământul primar, cât și elevilor din învățământul secundar. În organizarea și desfășurarea programului s-au constatat deficiențe la nivelul tuturor entităților cu atribuții în derularea și implementarea acestuia. Programul nu s-a derulat prin unitățile de învățământ, ci s-a desfășurat aproape integral în ,,sistem privat“, cu finanțare din contribuția părinților. Grupul țintă al acestui proiect a fost reprezentat în principal de către elevii din ciclul primar, care au nevoie de supraveghere în perioada în care părinții acestora sunt implicați în diverse activități, fără a fi efectuate alte analize în vederea identificării și a altor categorii, inclusiv a acelor elevi care aparțin grupurilor dezavantajate și a nevoilor reale ale acestora.

Un alt program este Transportul elevilor de la și către unitățile de învățământ. Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor art. 84, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul MENCS, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Dimensiunea socială și financiară a transportului rutier al elevilor: în luna noiembrie 2015 existau 125.536 de elevi care făceau naveta. Suma valorii abonamentelor la prețul întreg era de 17.933 mii lei, din care se deconta, în baza art. 15 din OG nr. 29/2013, suma de 6.951 mii lei. Diferența de 10.982 mii lei era achitată din bugetul familiilor. Distanța medie națională pe care trebuie să o parcurgă zilnic un elev ce face naveta este de 18 km. Referitor la tarifele pe kilometru practicate de operatorii de transport auto pentru abonamentele elevilor au rezultat diferențe semnificative (chiar 400%) între tarifele practicate pe distanțe similare de către operatorii de transport auto. Toate costurile (șofer, combustibil, piese de schimb etc.) legate de utilizarea microbuzelor școlare (achiziționate în perioada 2013-2015 de statul român, prin MADRP) au fost stabilite în sarcina unităților administrativ-teritoriale în mare parte din mediul rural, acestea fiind confruntate în majoritatea cazurilor cu lipsa fondurilor și/sau a constrângerilor bugetare. Astfel, s-a constatat faptul că, la data de 10 octombrie 2016, 155 de microbuze școlare, având capacitatea totală de peste 2.500 de locuri, nu erau utilizate pentru transportul elevilor. (Cosmin Pam Matei ).

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Orban și laudele în formă continuată…

Publicat

pe

De

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că liberalii au cea mai puternică listă pentru PE, numindu-l pe Rareş Bogdan, primul pe listă, un campion al luptei împotriva minciunii, pe Mircea Hava – campionul absorbţiei de fonduri UE, iar pe Gheorghe Falcă – un primar de succes.

Conform liderului PNL, Vasile Blaga se va bate pentru admiterea României în Schengen. Dintre actualii europarlamentarii, Sigfried Mureşan este, în opinia sa, printre cei mai tineri şi influenţi români din PE, Adina Vălean este cea care a contribuit decisiv la desfiinţarea taxei de roaming, Daniel Buda s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români, iar Mihai Ţurcanu, „practic, a reuşit să salveze industria petro-chimică din România’, în timp ce Marian-Jean Marinescu a reuşit să obţină reglementări care să apere interesele transportatorilor români. Fostul europarlamentar Cristian Buşoi are „realizări remarcabile în domeniul sănătăţii”.

„Partidul Naţional Liberal, în această campanie, îşi asumă răspunderea de a repara prestigiul României,deteriorat grav în urma conflictelor artificiale generate de cei care se află astăzi la putere şi în urma incapacităţilor de a reprezenta România corect.  Avem cea mai puternică listă. Avem oameni care în viaţa lor au făcut lucruri palpabile pentru cetăţeni. Avem reprezentanţi care deja în diferitele funcţii pe care le-au deţinut, indiferent că au fost primari, indiferent că au fost în Parlamentul European, indiferent că au ocupat poziţii publice, au arătat că au capacitatea să îi slujească pe cetăţeni şi să  facă lucruri bune pentru oameni”, a declarat Orban după ce lista de candidaţi a fost validată în forurile de conducere ale partidului, el dând cititre listei şi prezentând candidaţii.

Pe primul loc, Partidul Naţional Liberal va fi reprezentat de Rareş Bogdan. „Rareş Bogdan revine în Partidul Naţional Liberal şi intră pe câmpul de bătălie, de data asta fiind alături de Partidul Naţional Liberal. Rareş Bogdan este un adevărat campion al luptei împotriva minciunii, dezinformării, abuzurilor, este omul care când toţi ceilalţi spuneau minciuni  a avut curajul să spună adevărul.  Este un om care, fără menajamente, şi-a pus în slujba binelui public  toate calităţile şi şi-a asumat toate riscurile  pentru a-i informa corect pe cetăţeni şi pentru a arăta cu adevărat faţa hidoasă a celor care îşi bat joc de România”, l-a prezentat liderul PNL.

Pe locul doi, Partidul Naţional Liberal, Partidul Unirii, „îl sprijină pe primarul capitalei Unirii, Alba Iulia, în persoana lui Mircea Hava, campionul absorbţiei de fonduri europene, primarul care a reuşit să facă minuni în Municipiul Alba Iulia”.

„Pe locul trei îl susţinem pe  Siegfried Mureşan, unul dintre cei mai tineri şi influenţi europarlamentari români, un om care a fost parte la decizii importante pentru Parlamentul European, pentru Uniunea Europeană  şi mai ales pentru România. (…) Pe locul patru este Vasile Blaga.  Vasile Blaga  are misiunea de a se bate pentru integrarea  României Schengen. Nu cred că este cazul să vă reamintesc lucrurile deosebite pe care le-a făcut în calitate de ministru, pe parcursul integrării României în Uniunea Europeană şi de-a lungul carierei sale politice”, a afirmat liderul PNL.

Pe locul cinci PNL o susţine pe Adina Vălean. „Despre Adina Vălean pot să vă spun că este în Parlamentul European din 2006, încă dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, având calitatea de euro-observator şi din 2007 până astăzi a fost parlamentar european. A deţinut funcţii extrem de importante cum este funcţia de vicepreşedinte al  Parlamentului European iar Adina Vălean este singurul europarlamentar român care deţine astăzi funcţia de preşedinte de Comisie a Parlamentului European, fiind preşedinta Comisiei M. Am să vă readuc aminte despre un singur lucru, din ceea ce a făcut bun pentru români, Adina Vălean şi anume,  practic desfiinţarea taxei de roaming”, a amintit Ludovic Orban.

 

„Pe locul şase este Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj un europarlamentar remarcabil, un europarlamentar care s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români , un europarlamentar care a avut capacitatea de a determina comisarul pe agricultură şi alţi oficiali europeni, să se îndrepte şi să caute să sprijine şi fermierii români la nivel european. Domnul Dan Motreanu, vicepreşedinte al PNL,  ocupă locul şapte. Domnul Dan Motreanu este profilat pe Dezvoltare Regională şi Dezvoltare Rurală, este un om care a deţinut calitatea de ministru al Agriculturii şi este unul dintre cei mai valoroşi membrii  din conducerea Partidului Naţional Liberal. Domnul primar Falcă este candidat pe locul opt. Domnul Falcă este un primar de succes. Este un primar care a fost campion al atragerii investiţiilor private în Municipiul Arad. Este un primar care a fost campion al atragerii de fonduri europene şi este un primar deja implicat în politica europeană, deoarece domnul Falcă este reprezentant de 9 ani din partea României în structura de la nivel european al autorităţilor locale şi regionale, respectiv Comitetul Regiunii”, a continuat el.

Pe locul 9 se află Cristian Buşoi. „Domnul Cristian Buşoi a reprezentat Partidul Naţional Liberal în mandatul trecut în Parlamenetul European, având realizări remarcabile în domeniul sănătăţii fiind, practic, persoana pe care o sprijinim pentru a determina politici de sănătate care să permită creşterea calităţii serviciilor medicale acordate românilor la nivelul serviciilor medicale europene. De asemenea, susţinerea tuturor proiectelor care beneficiază de finanţări europene cum sunt proiectele celor 3 spitale regionale care din păcate bat pasul pe loc din cauza incompetenţei şi relei voinţe ale actualului Guvern”,a explicat liderul PNL.

Pe locul 10 Marian-Jean Marinescu, este „reprezentantul Partidului Popular European în negocieri extrem de importante pentru România în domenii cum ar fi transport, energie şi alte domenii de maximă importanţă”, cel care „a reuşit să obţină modificări care să apere interesele transportatorilor români”.

„Pe locul 11 este domnul profesor Vlad Nistor, vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal pentru politică externă, un om cu o activitate internaţională remarcabilă. (…) Pe locul 12 îl susţinem pe actualul europarlamentar Mihai Ţurcanu despre care pot să vă spun că a fost implicat în calitate de raportor în 2 proiecte de reglementare extrem de importante  pentru România şi se poate spune fără niciun fel de indoială că Mihai Ţurcanu, practic, a reuşit să salveze industria petro-chimică din România, a fertilizanţilor, a îngrăşămintelor chimice”, a precizat preşedintele PNL. (R.C.).

 

Citeste in continuare
Advertisement

Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment16 ore inainte

Israelienii, către Viorica Dăncilă: „Ne-aţi încălzit inimile!”

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a felicitat-o duminică seară pe Viorica Dăncilă, premierul României, pentru continuarea procedurilor în scopul mutării sediului...

Eveniment3 zile inainte

Grenadă aruncată în curtea Consulatului Rusiei la Atena

O grenadă a fost aruncată vineri dimineaţa în curtea Consulatului Rusiei la Atena, însă nu a explodat, a anunţat poliţia...

Administrație locală5 zile inainte

Ministrul Sănătății și canabisul: Ar fi „un lucru bun”!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că legalizarea canabisului ar fi un „lucru bun”, susținând că a fost cerută de pacienți...

Administrație locală6 zile inainte

Cât de eficiente sunt programele sociale pentru elevi

Programele sociale și politicile axate pe sprijinirea materială a familiilor dezavantajate, aflate în imposibilitatea de a-și susține financiar copiii în...

Eveniment7 zile inainte

Butoiul cu pulbere din Balcani

Protestele împotriva președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic au atins cea mai mare intensitate de la izbucnirea lor, în noiembrie 2018. Mai...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Orban și laudele în formă continuată…

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că liberalii au cea mai puternică listă pentru PE, numindu-l pe Rareş Bogdan,...

Administrație locală2 săptămâni inainte

START în cursa pentru înlocuirea lui Augustin Lazăr

Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României. Procedura se desfăşoară...

Administrație locală2 săptămâni inainte

De ce a revocat Curtea de Apel Ploieşti arestarea preventivă a lui Ghiţă

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, instanţă care săptămâna trecută a revocat ultimul mandat de arestare preventivă emis pe numele lui...

Eveniment2 săptămâni inainte

Țara asaltată de danileți

Parcă ar fi înnebunit lupul cînd a auzit de Justiție ca de un miel în pericol. Vestea s-a dus ca...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Cum l-a botezat Dragnea pe Iohannis

Liviu Dragnea l-a numit duminică pe Klaus Iohannis „leneșul de la Cotroceni”, într-un atac pe tema bugetului. Dragnea a declarat,...

Eveniment2 săptămâni inainte

Antena 3: Al treilea dosar va bubui „în curând”

Jurnalista Antenei 3 Adina Anghelescu a afirmat, referindu-se la învinuirea Laurei Codruța Kovesi la Secția de investigare a magistraţilor de joi,...

Eveniment3 săptămâni inainte

SCRISOAREA lui Toader către Financial Times: ”Codruța Kovesi nu ar trebui numită…”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicații financiare Financial Times în care spune că ”nu are nimic personal...

Eveniment3 săptămâni inainte

„Kovesi va avea soarta Brexitului”?

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană afirmă marți că, în urma unor discuții pe care le-a avut cu diferiți eurodeputați despre votul...

Exclusiv3 săptămâni inainte

Două tabere din SRI luptă pentru un post de președinte

O postare extrem de interesantă a fost lansata în social media. Ea pare că aparține unui cunoscător din interior a...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Vai de jurnalismul Andreei Esca!

Aşa cum a evoluat presa în ultimul deceniu şi ceva, era normal să se ajungă şi pe fundul bălţii puturoase...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Dragnea, tradat de Nica pentru Kovesi!

Socul resimtit de Liviu Dragnea si nucleul dur al actualei guvernari in urma victoriei Laurei Codruta Kovesi in Comisia LIBE...

Eveniment4 săptămâni inainte

Presa germană: A reușit SRI din România să infiltreze Oficiul Procurorului UE?

Cine a câștigat runda din Parlamentul European din lupta pentru șefia noului Oficiu al Procurorului European? În opinia lui Oliver...

Eveniment4 săptămâni inainte

Ce nu s-a văzut la TV la audierea Laurei Codruța Kovesi

Mulți membri plini ai Comisiei CONT care a dat votul marți seară pentru procurorul șef european au lipsit, iar europarlamentarii...

Știrile Săptămânii