Connect with us

Eveniment

Noua Comisie Europeană arată ca un ”secretariat” al marilor puteri

Publicat

pe

Nominalizările pentru noua Comisie Europeană de făcute de Germania (von der Leyen a fost un compromis franco-german), Spania (Josep Borrell, un politician retras din politică de un deceniu, numit ca lider al diplomației UE), Franța (Sylvie Goulard, cu ordinul din partea președintelui Macron de a lichida politica antimonopol), dar și nominalizarea făcută de Polonia, Italia sau Letonia arată că viitoarea Comisie nu va putea imprima o direcție proprie Uniunii, ci va fi un soi de secretariat al liderilor marilor puteri din Europa.

UE nu a înțeles nimic din lecția Italiei

Abia au trecut câteva zile după ce suveraniștii eurosceptici s-au retras din guvern și Italia s-a ales cu un guvern mult mai pe placul UE, că liderii de la Bruxelles și Berlin au revenit la linia care i-a adus la putere în Peninsulă pe suveraniștii lui Matteo Salvini.

Noul guvern al premierului Giuseppe Conte (cu populiștii din Mișcarea de 5 Stele și pro-europenii din Partidul Democrat) a fost învestit pe 4 septembrie și tot atunci președinta nominalizată Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că acceptă nominalizarea lui Paolo Gentiloni ca viitor comisar european. Desigur, negocierile în spatele ușilor închise au avut loc înainte de formarea noului guvern pro-european. După negocieri, Italia nu a obținut poziția dorită. În plus, va avea mai degrabă un comisar tehnocrat, cunoscut fiind faptul că Paolo Gentiloni (fost premier și ministru de Externe) este un personaj cu vederi politice mai puțin definite.

Numele viitorilor comisari au fost deja anunțate oficial de către Usrula von der Leyen, nu însă și portofoliile, despre care circulă informații neoficiale. În cazul Italiei, Gentiloni va primi portofoliul Industriei și Pieței Unice. Nu e deloc ceea ce a dorit guvernul de la Roma, nici măcar a doua sa opțiune, care a fost portofoliul Concurenței. Aceasta din urmă se pare că a fost adjudecat de Franța, prin Sylivie Goulard, o apropiată a președintelui Emmanuel Macron. Sarcina ei principală va fi să anuleze eforturile antimonopol ale precedentului comisar (daneza Margrete Vestager), pentru a permite fuziunea unor coloși germani și francezi precum Siemens și Alstom.

Italia a luptat pentru portofoliul Afacerilor Economice și Monetare, deținut până acum de Franța, prin Pierre Moscovici. Presa italiană scrie că Germania împreună cu țările nordice din UE s-au opus și a câstigat această luptă cu Italia. Argumentul statelor nordice (Germania, Olanda, Suedia, Finlanda, Danemarca, țările baltice) a fost că o țară sudică îndatorată precum Italia nu poate deține un asemenea portofoliu, existând riscul unei prea mari flexibilități din partea Comisiei. Mesajele au fost multiple, inclusiv din partea Institutului Bruegel din Germania, care a subliniat si ca economia italiană este nereformată și că un comisar italian însărcinat cu Finanțele ar putea permite deficite dincolo de limitele tratatelor pentru Italia. Statele nordice, adepte ale rigorii bugetare și austerității, se pare că au avut câștig de cauză, câtă vreme numele vehiculat pentru acest portofoliu este cel al finlandezului Jutta Urpilainen, ministru de Finante.

Compromisul Poloniei cu UE

Guvernanții de la Varșovia sunt poate singurii din Europa care au încălcat regula Ursulei von der Leyen ca negocierile pentru viitorii comisari să rămână secrete. Versiunea oficială este că nominalizatul polonez pentru Comisie, Krzystof Szczerski, s-a retras după ce von der Leyen a anunțat că Poloniei îi va reveni portofoliul Agriculturii, pentru care nu ar fi fost suficient pregatit. Surse citate de presa poloneza arată că lucrurile au stat exact invers, că altul a fost motivul retragerii și, totodată, rațiunea pentru care un guvern eurosceptic precum cel al Poloniei primește un portofoliu atât de important, ce înghite aproape jumătate din bugetul politicilor europene, pentru a nu mai vorbi despre faptul că Polonia este o forță în agricultura UE, alături de Franța și România.

Trocul de la Bruxelles a fost următorul: Krzystof Szczerski este un politician mult prea aproape de linia partidului eurosceptic aflat la guvernare; dacă Polonia propune un candidat ceva mai neutru, atunci ar putea primi un portofoliu relevant. Și astfel Varșovia l-a prezentat pe Janusz Wojciechowski, fost președinte al Curtii de Conturi, acum membru al Curții Europene de Conturi, plecat de patru ani din politica poloneză. Foarte important este că Wojciechowski a fost propus la Curtea Europeană de Conturi de către fostul guvern liberal, iar actuala putere a contestat numirea. Inamicii politici au remarcat imediat că  Wojciechowski a fost investigat de OLAF pentru fraudă cu fonduri UE, însă acesta arată că a înapoiat deja suma imputată (nu este vorba despre o afacere importantă, ci de rambursarea sumelor pentru deplasare în calitate de europarlamentar, în perioada 2004-2016). În concluzie, Polonia a obținut un portofoliu important cu condiția nominalizării unui candidat cât mai puțin apropiat de puterea eurosceptică.

Cum a obținut Cehia un asemenea portofoliu?

Putem suspecta că o înțelegere similară a existat și in cazul portofoliului Statului de Drept (informație neoficială) primit de Cehia, o țară cu o guvernare eurosceptică. Cehoaica Vera Jurova (membră a partidului populist aflat la guvernare) va face saltul de la Dezvoltare la funcția de comisar pentru Stat de Drept și Democrație. Este un portofoliu cu dedicație pentru toți ”elevii neascultători” din Europa Centrală și de Est, un domeniu păstorit în Comisia Juncker de către olandezul Frans Timmermans. Surprinde, așadar, nominalizarea reprezentantei unui guvern ceh al cărui premier, Andrej Babis, a fost anchetat de OLAF și în cazul căruia Poliția (după cum prevăd legile din Cehia) a propus trimiterea în judeacată. Suprinde și ”transferul” lui Timmermas din funcția de vicepreședinte însărcinat cu statul de drept (în Comisia Juncker) într-un portofoliu privind  Climatul. Insa nu ar trebui să surprindă o poziție dură a Verei Jourova față de statele estice, dintr-o funcție din care va putea influența accesul la fondurile UE.

Economia și euro, pe mâna ”regatei nordice” a austerității

În Letonia, țară din ”regata nordică” a austerității,avem de-a face cu reversul situației din Polonia. Aici a fost acceptat un candidat cât  se poate de politic și care face parte dintr-un partid în derivă, dar pro-european. Rațiunea poate ține de prestația pro-Berlin a lui Dombrovskis în precedenta Comisie. Valdis Dombrovskis, a fost vicepreședinte al Comisiei Juncker pentru moneda Euro și Stabilitate Financiară. A fost contragreutatea țărilor nordice la politica mai relaxată a comisarului pentru Afaceri Economice și Finaciare, francezul Pierre Moscovici. Acum, partidul lui Dombrovskis este un mic partener într-o coaliție de toate culorile, formată în Letonia doar pentru a îpmiedica ajungerea la guvernare a câștigătorilor alegerilor – partidul pro-rus Armonia (minoritatea rusă reprezintă 25% din populație). Dombrovskis, care acum este mai degrabă un tehnocrat european decât un politician leton, a primit un portofoliu extrem de important, preferat mult timp de Germania – Energia.

Ungaria a sfidat UE, neavând nimic de pierdut

Guvernul condus de Viktor Orban nu a reușit performanța guvernului de la Varșovia, cu care are în comun linia eurosceptică. Potrivit informațiilor neoficiale, Ungaria va primi portofoliul Ajutorului Umanitar, după ce în actuala Comisie Juncker a deținut portofoliul Educației. O explicație pentru acest portofoliu ”cenușăreasă” poate fi faptul că Viktor Orban a refuzat sau nici măcar nu i-a fost propus compromisul acceptat de Polonia – înaintarea unui candidat cât mai îndepărtat de viziunea guvernului. Guvernul de la Budapesta l-a propus pentru noua Comisie van der Leyen pe capul de listă la alegherile parlamentare, Laszlo Trocsany, fost ministru al Justitiei, cel care a introdus o bună parte din legile care au dus la bătălia dintre Ungaria și Comisia Europeana, inclusiv incriminarea ajutorului oferit de ONG-uri pentru imigranți și ”alungarea” din Ungaria a Universității Central Europene finanțată de George Soros. Este motivul pentru care Trocsany, ales acum europarlamentar, nu a primit voturi pentru a conduce nicio comisie parlamentară și motivul pentru care a fost ”premiat” de Orban cu nominalizarea la Comisie Europeană. Ca și în cazul candidatului polonez investigat de OLAF, asupra lui Trocsany planează spectrul respingerii la votul din Parlamentul European de către partidele tradiționale – socialiștii, popularii europeni, alături de ALDE dominată de creația politică a lui Emmanuel Macron, Renaissance, condusă de Dacian Cioloș în PE.

Revenim la comisiile de paie Barroso?

Desigur, împărțirea portofoliilor între țări poate suferi unele modificări. Potrivit presei poloneze, pe coridoarele Comisiei se spune că vor fi respinși candidații propuși de guvernele euroceptice, mai cu seama dacă au probleme legate de OLAF, de justiție, etc. Aceste guverne își pregătesc candidați tehnocrați, pentru a nu fi respinși și a doua oară. Unde se va ajunge în acest caz? Sau chiar și în cazul acceptării candidatului polonez actual, rupt de politica din țara sa, aflat la Curtea Europeană de Conturi? Sau prin numirea italianului Gentiloni într-o funcție care va frustra guvernul de la Roma?

Răspunsul poate veni de la experiența tristei Comisii Barroso, formată din comisari tehnici, rupți într-o mai mică sau mai mare măsură de politica țării lor. În plină criză financiara, Comisia s-a împiedicat mai degrabă de acești comisari și a trebuit să discute direct cu guvernele lor.  Este motivul pentru care Jean-Claude Juncker și-a dorit o ”comisie politică”. Ce face acum Ursula von der Leyen este o întoarcere la o comisie tehnică sau formată din politicieni de paie care nu vor fi capabili să-i spună care sunt limitele compromisului acceptabil pentru țările lor în materii esențiale (migrație, comerțul cu SUA, stat de drept – de care va depinde, cel mai probabil, accesul la fondurile UE).

Nominalizările pentru noua Comisie Europeană de făcute de Germania (von der Leyen a fost un compromis franco-german), Spania (Josep Borrell, un politician retras din politică de un deceniu, numit ca lider al diplomației UE), Franța (Sylvie Goulard, cu ordinul din partea președintelui Macron de a lichida politica antimonopol), dar și nominalizarea făcută de Polonia, Italia sau Letonia arată că viitoarea Comisie nu va putea imprima o direcție proprie Uniunii, ci va fi un soi de secretariat al liderilor marilor puteri din Europa.(Călin Marchievici).

 

 

 

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Alegerea unui PC ieftin – Ziarul Nationalul

Prahova Mea

Publicat

pe

montaj-calculator

Se poate intampla sa aveti un buget care sa nu va permita achizitionarea unui PC prea scump, de aceea, urmatorul lucru la care e posibil sa va ganditi va fi un PC mai ieftin, care sa intre in acest buget si sa va ofere in acelasi timp o performanta foarte buna. Un astfel de PC ar trebui asadar sa vina in intampinarea nevoilor voastre si sa va ajute din multe puncte de vedere. Inainte de orice achizitie totusi, este foarte important sa va ganditi la ce buget veti avea la dispozitie.

De cele mai multe ori, atunci cand va orientati catre un sistem pentru jocuri mai ieftin, in 4, 5 ani va trebui sa-i faceti un upgrade major, dar cu toate acestea, unele componente ar trebui sa continue sa functioneze. E posibil ca in cativa ani a ne bazam pe harduri de mare viteza si anume cele de tip solid state drive. Un PC mai ieftin poate fi o solutie spre care oricine se poate orienta, iar pentru a realiza un astfel de PC, va trebui sa aveti in vedere cateva componente. De exemplu, in cazul unui astfel de PC refurbished, puteti avea in vedere o placa video Asus ROG STRIX GTX. La acest sistem mai puteti adauga o memorie ADATA de 8GB, un procesor Intel Coffee LAKE, o placa de baza MSI B360-A PRO, un HDD WD Blue 1TB, o carcasa DeepCool Tesseract BF si o sursa Seasonic.

Daca aveti in vedere o astfel de configuratie, pe langa faptul ca veti reusi chiar si sa faceti niste economii, va veti bucura asadar de o configuratie cat se poate de buna, aceasta reusind sa fie pe placul vostru si sa va ofere in orice situatie posibilitatea de a va juca fara nici un fel de problema orice fel de joc. Oricum, in situatia in care nu aveti bani sa achizitionati toate aceste componente, atunci o solutie ar fi sa cumparati componentele pe parti, iar in timp veti putea sa va construiti calculatorul de care aveti nevoie. Daca nu aveti nicio componenta, atunci puteti chiar sa renuntati la placa video si sa o achizitionati ulterior.

Aceasta configuratie este avantajoasa pentru ca reuseste sa ruleze fara nici o problema, orice joc de pe piata. Tehnologia de pe placa video chiar confirma faptul ca pe viitor vom avea rezolutii din ce in ce mai mari si se va ajunge chiar si la 8K.

Citeste in continuare

Eveniment

Cadourile potrivite de botez si aniversari

Prahova Mea

Publicat

pe

Desi alegerea cadoului potrivit ar putea sa va puna unele dificultati, aceasta alegere fiind si o provocare destul de mare in acelasi timp, ar trebui sa tineti cont de cateva sfaturi, astfel incat sa luati decizia cea mai buna si sa alegeti un cadou cat mai potrivit. In cazul aniversarilor aveti asadar mai multe cadouri spre care sa va orientati. Carucioarele, scaunele auto, dar si leaganele, patuturile, precum si scaunele pentru masuta sunt o alegere foarte buna. De asemenea, mai puteti avea in vedere si niste hainute mai elegante pentru copii. Chiar si jucariile interactive pot fi o solutile de avut in vedere in acest caz, de aceea puteti sa va orientati catre ele. Mai puteti opta si pentru cutiutele muzicale.

In cazul botezului, trebuie sa stiti ca acest eveniment este unul foarte important atat pentru parinti, cat si pentru viata bebelusilor. De asemenea, el este un prilej de fericire, dar si de entuziasm. Acest eveniment este si unul care aduce o multime de momente de stres pentru parinti. Daca va doriti sa alegeti un cadoul potrivit pt un copil de 1 an, veti avea astfel mai multe lucruri de care va trebui sa va interesati. Fiecare cadou spre care va veti orienta va trebui asadar sa fie cat mai original si sa dea dovada de un stil aparte. El trebuie si sa fie util, de aceea este important sa-l aveti in vedere.

In ceea ce priveste botezul, multi invitati se orienteaza asadar catre un cadou cat mai util pentru parinte. Acest cadou este important asadar pentru primii ani din viata celui mic, aceasta perioada fiind si una dintre cele mai solicitante perioade din viata parintilor, de aceea cadoul trebuie sa fie bunul cat mai bine ales si daca se poate, el sa fie si util in acelasi timp. Cele mai oferite cadouri in cazul acestor evenimente sunt carucioarele, scaunele auto, dar si paturile multifunctionale, precum si accesoriile educative.

Atat familia, cat si prietenii apropiati au in vedere aceste cadouri, acestea fiind foarte necesare parintilor in primul an de viata al bebelusului. In ultima vreme, din ce in ce mai multi invitati prefera sa achizitioneze un ban de argint si sa-l ofere pentru cel mic, dar si pentru parintii acestuia. Un astfel de cadou este unul apreciat, dar si foarte deosebit in acelasi timp. Tinand cont de aceste lucruri, nu veti avea dificultati in a gasi cadoul cel mai potrivit pentru bebelus, acesta fiind si unul util.

Articolul Cadourile potrivite de botez si aniversari apare prima dată în Ziarul Nationalul.

Citeste in continuare

Eveniment

Cum purtam hanoracul – Ziarul Nationalul

Prahova Mea

Publicat

pe

Hanoracul are origini sportive, acesta fiind o piesa vestimantara excelenta, el fiind caracteristic modei strazii. Hanoracul in ziua de azi a migrat chiar si catre zona casual. Acest lucru nu ar trebui sa ne miore pentru ca hanoracul este o piesa vestimentara preferata de multe persoane, acesta facand cu brio fata tuturor provocarilor. Putem chiar spune despre el in ziua de azi ca este o haina casual. Avand in vedere faptul ca acesta este considerat a fi un element lejer de vestimentatie, el are un potential fashion excelent ce poate fi exploatat la maximum. Pentru a avea stil, hanoracul este o solutie de avut in vedere.

Layering-ul este o metoda excelenta de a iesi in evidenta atunci cand vine vorba despre hanorace barbati, acesta stil facand referire la suprapunerea unui numar mai mare de haine. Initial hanoracul era destinat cu totul altor scopuri decat celor estetice, dar in ziua de azi, acesta este o optiune ideala. Puteti folosi hanoracul pentru a realiza un ansamblu vestimentar excelent. Hanoracul stil cardigan poate fi asadar o alegere de avut in vedere pentru voi, acesta fiind o piesa vestimentara cu foarte mult bun gust.

Ca lungime, acesta va depasi soldurile cu o palma, iar in ceea ce priveste croiala, aceasta este cambrata datorita faptului ca hanoracul este realizat din bumbac, acesta avand o grosime medie, alaturi de o cantitate infima de microfibre. In ceea ce priveste purtatul hanoracului, puteti alege asadar un hanorac tip cardigan negru, peste care puteti adauga un tricou alb cu imprimeu discret pe piep. Mai puteti purta si o jacheta din piele maro, aceasta avand un aspect army&vintage. La aceasta combinatie ar merge o pereche de ghete militare, din gama celor de hiking, ele fiind scurte, usoare, dar si flexibile.

Hanoracul mai merge asociat si cu diverse piese vestimentare smart. Alegeti asadar o culoare calda, cum ar fi de exemplu bej pentru ca aceasta culoare va suporta mai multe culori cromatice. O camasa cu un imprimeu in carouri mici, dar si o cravata neagra pot completa o tinuta cu adevarat speciala. Peste toata aceasta tinuta, un sacou negru din flanel moale, lipsit de stralucire este o alegere importanta, el fiind excelent pentru textura hanoracului. Alegeti niste pantaloni cu o croiala clasica dar fara dunga, din materiale asemanatoare celor din care se realizeaza pantalonii de tip chino. Hanoracele sunt asadar o alegere foarte buna pentru orice persoana care doreste un confort sporit.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment6 zile inainte

Alegerea unui PC ieftin – Ziarul Nationalul

Se poate intampla sa aveti un buget care sa nu va permita achizitionarea unui PC prea scump, de aceea, urmatorul...

EvenimentO săptămână inainte

Cadourile potrivite de botez si aniversari

Desi alegerea cadoului potrivit ar putea sa va puna unele dificultati, aceasta alegere fiind si o provocare destul de mare...

EvenimentO săptămână inainte

Cum purtam hanoracul – Ziarul Nationalul

Hanoracul are origini sportive, acesta fiind o piesa vestimantara excelenta, el fiind caracteristic modei strazii. Hanoracul in ziua de azi...

Eveniment2 săptămâni inainte

Dan Chitic: Culoarul condamnaților

Sunt unele persoane ale căror atitudini sau fapte au produs un impact atât de mare asupra mentalului colectiv încât acestora...

Eveniment2 săptămâni inainte

CÂT DE EFICIENTE SUNT MATERIALELE PROMOȚIONALE PENTRU AFACERILE MICI?

Afacerile au nevoie de materiale promoționale deoarece acestea sunt o modalitate eficientă de a transmite mesajul afacerii către cât mai...

Eveniment2 săptămâni inainte

Paharele de carton biodegradabile sunt foarte populare în rândul vânzătorilor de mâncare stradală, cafea și fast food

Paharele de carton biodegradabile au devenit foarte populare în rândul vânzătorilor de mâncare stradală, cafea și fast food. Toate acestea...

Eveniment2 săptămâni inainte

Trump anunță 52 de ținte!

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat sâmbătă Teheranul că americanii au identificat 52 de situri în Iran şi le vor...

Eveniment3 săptămâni inainte

Afla de ce trebuie sa investesti in servicii SEO

Este foarte posibil sa fi auzit zvonuri ca optimizarea SEO nu mai reprezinta o modalitate cautata si eficienta de promovare...

Eveniment3 săptămâni inainte

Eficienta unor servicii in cazul unor situatii complicate

Cam cati dintre voi au rabdare suficienta pentru a putea rezolva cele mai complicate situatii? Intotdeauna le spunem celorlalti ca...

Eveniment3 săptămâni inainte

Pret betisoare parfumate este investitia oamenilor in clipe fericite

Din ce in ce mai mult avem nevoie de promisiuni de fericire, sa facem fata sarcinilor cotidiene, stresului. Nu este...

Eveniment1 lună inainte

Cum alegem corect fronturile de mobila Protege Parol

O adevarata provocare pentru orice persoana o reprezinta alegerea mobilierului din casa noastra, mai ales pentru cei care sunt implicati...

Administrație locală1 lună inainte

Atu Tech: Incidența defecțiunilor la sistemele de supraveghere crește cu 30% pe timpul iernii. Cele mai multe defecțiuni sunt cauzate de instalări necorespunzătoare

Incidența defecțiunilor la sistemele de supraveghere crește cu aproximativ 30% pe timpul iernii. Temperaturile foarte scăzute, umezeala ridicată, condensul, precipitațiile...

Eveniment1 lună inainte

Lovitură de stat sau Revoluție?

Nu demult, un procuror general, autorul unei faimoase jonglerii judiciare (roaba cu brățări dacice din Munții Orăștiei recuperată pe bani...

Eveniment1 lună inainte

Sportivii cu handicap din Constanța au fost premiati la Sarbatoarea bradului

Marti, 17 decembrie 2019, membrii Asociatiei Judeteane Constanta a Sportului pentru Persoanele cu Handicap au participat la Sarbatoarea Bradului, ocazie...

Eveniment1 lună inainte

Lupta pentru privilegii domină țara

Trăim una dintre cele mai cumplite perioade de după 1990. Toată lumea se luptă orbește pentru privilegii. Ba că munca...

Eveniment1 lună inainte

Cupa Mos Craciun la Tenis de Masa a persoanelor cu handicap si-a stabilit castigatorii

Recunoscuta ca traditionala in judetul Constanta, organizata lunar de catre Asociatia Judeteana Constanta a Sportului pentru Persoanele cu Handicap, competitia...

Eveniment1 lună inainte

Consultanta profesionala – imobiliara – Ziarul Nationalul

Cati dintre aceia interesati in achizitionarea sau inchirierea unui imobil sau in achizitionarea unui teren, cunosc foarte bine si in...

Eveniment1 lună inainte

CONSUMABILE CABINET STOMATOLOGIE – Ziarul Nationalul

Magazinul online Helios dental ofera o gama larga de consumabile stomatologice pentru toate tipurile de servicii medicale de acest gen....

Știrile Săptămânii