Connect with us

Exclusiv

La muncă, români! Nu la întins mâna!

Prahova Mea

Publicat

pe

Vă îndemn să priviți dincolo de masca de protecție. Dincolo de spaime și prejudecăți. Dincolo chiar de ce vă sugerează oficialii români și străini. Când se va termina pandemia, toți, națiune cu națiune ne vom număra cadavrele. Ne vom plânge morții. Ne vom linge rănile. Împreună și, în același timp, separat. Dar de după colț deja a scos capul o criză mai cumplită decât cea generată de coronavirus. Criza economică. Ea va face și mai multe victime. Nu ne vom putea opune acestei mari nenorociri prin izolare. Dimpotrivă. Va trebui să ieșim la muncă. Iar unii o pot face chiar începând de azi.
În timp ce încercăm să respectăm cu strictețe așa numita separare socială, care este cu atât mai profundă cu cât statele nu au găsit mijloace adecvate de separare medicală, adică de izolare a celor bolnavi, pentru a le permite celor sănătoși un grad mai mare de libertate și de activitate, noi, ca indivizi și ca națiuni avem obligația de a ne proiecta viitorul. Și de a face în acest sens toți pașii necesari. Dacă separarea presupune răbdare, reluarea activității presupune nerăbdare. Cum ne pregătim concret?
Este clar că, într-un fel sau altul, întreaga planetă este scurtcircuitată. Traumatizată. De câte ori are loc un asemenea fenomen în istorie, există indivizi care devin mai egoiști și indivizi care devin mai generoși. Dar niciodată nu veți vedea națiuni generoase în perioade de criză. Dimpotrivă. Niciodată Uniunea Europeană nu va mai fi ce a fost și nu va mai fi nici măcar atât cât a fost. Poate că se va dezintegra. Sau poate se va contracta la cele câteva state din nucleul dur, care au condus-o până în prezent. Noi românii nu avem nimic de așteptat prea mult de la Uniunea Europeană. Pentru noi, UE nu va fi iepurașul care aduce daruri de Paște. Și nici mai târziu Moș Crăciun. Nici aliatul nostru strategic, Statele Unite nu vor identifica resurse pentru a ne scoate dintr-o groapă pe care ne-au săpat-o alții până acum 30 de ani, dar pe care acum ne-o săpăm singuri.
Viitorul le aparține națiunilor harnice. Și oamenilor harnici. Națiunilor și oamenilor care identifică în orice nenorocire oportunități pentru a împinge lucrurile mai departe. Înainte. În sens pozitiv. Respectați izolarea socială, dar puneți mâna pe lopată.
România, din nefericire, pentru că a pierdut startul, va fi expusă în următoarea perioadă unei epidemii care o va plasa în topul negru al statelor europene. I-am primit, cum era și firesc, cu brațele deschise pe românii răsfirați în toată Europa. Dar nu i-am izolat. Nu i-am carantinat. Nu i-am făcut să înțeleagă la ce pericol își expun rudele. Iar acum vom culege ce am semănat. Statistica ne spune că au revenit în țară circa un sfert de milion de români. Sunt și surse care vorbesc despre un număr mai mare. Cu certitudine se vor mai alătura și alții acestei migrații inverse. Cei mai mulți dintre ei sunt oameni în putere. Cei mai mulți și-au pierdut slujbele temporare sau job-urile la negru și este de presupus că, pe termen scurt, nu mai au unde să se întoarcă. Nu vor mai fi primiți cu brațele deschise nici în Italia, nici în Spania, nici în Germania, nici în Austria. Vor trebui să se readapteze pe pământul strămoșesc. Ce vor face? Din ce vor trăi? Cum îi va putea ajuta un stat care, prin reducerea dramatică a activităților economice, se confruntă deja cu un uriaș șomaj? Statul român nu are prea multe soluții. Indiferent câtă presiune am pune pe indiferent ce Guvern. La fel cum soluții nu vor veni nici de la Bruxelles și nici din altă parte. Dar exstă în schimb soluții și opțiuni la nivel personal.
Niciodată nu a fost mai valabil cum va fi în viitorul imediat faimosul slogan liberal „Prin noi înșine”. Numai că de această dată, înainte de a se adresa națiunii, chemarea se adresează indivizilor. Familiilor. Micilor comunități sătești și urbane. A venit primăvara. E timpul să punem mâna pe lopată.
Niciun ordin militar, nicio ordonanță de urgență, oricât de tâmpită ar fi și nicio asumare de răspundere, dacă va mai fi să fie, nu îi împiedică pe români să-și sape și să-și cultive pământul din jurul casei sau loturile pe care le au în proprietate. Următoarea cea mai cumplită criză prin care va trece omenirea, chinesența sau dacă vreți punctul de maximă altitudine al crizei economice va fi criza alimentară. Dumnezeu ne-a dat pământ. Un pământ bun. O climă bună. Dar Dumnezeu nu ne poate obliga să lucrăm acest pământ. O putem face dacă vrem. Dacă nu stăm cu mâna întinsă. Dacă nu cerem de pomană de la statul nostru sau de la statul altora.
Dar în curând, treptat, însă nu prea târziu, cei afectați de coronavirus vor putea fi separați de cei săătoși. Iar cei sănătoși nu vor mai fi siliți să trăiască în izolare socială. Activitățile economice se vor relua. Este obligatoriu. Cu cât mai curând, cu atât mai bine. Să nu ne obișnuim cu trândăvitul și cu bocitul în propria casă. Să ne proiectăm cu inteligență și ambiție acțiunile viitoare.
Lipsa de solidaritate a Uniunii Europene ne-a șocat pe toți. Dar ne-a și trezit la realitate. Am devenit mult prea dependenți de importuri. Importăm mult prea mult din ceea ce putem produce noi înșine. Iar de acum încolo asta trebuie să facem. Să creștem producția internă. Să ne concentrăm pe ceea ce putem rezolva, punând osul la treabă și mintea la contribuție noi înșine.
Prin noi înșine la nivel de individ! Prin noi înșine la nivel de comunitate mică! Prin noi înșine la nivel de națiune! Mâna pe lopată!
Sorin Rosca Stanescu

Articolul La muncă, români! Nu la întins mâna! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Exclusiv

Guvernul României a cheltuit în decembrie, pe datorie, în numai 6 zile, întreaga sumă încasată de statul român pentru privatizarea Petrom!

Prahova Mea

Publicat

pe

Dan Barna, plictisit, a deschis ieri ședința Bursei de Valori București. Nu e de mirare că principalii indici au scăzut, doar piața de capital e prima care reacționează la semnale! În plus, daca tragea Barna un pic mai tare de clopotul ăla care arată ca naiba agățat de tavan, îi dădea și un pumn în față lui Năsui. În altă ordine de idei, ședința de ieri a BVB a fost dedicată, prin deschidere, fondului Proprietatea care a aniversat zece ani de la listarea la BVB. ,,Ideea” Fondului Proprietatea – a fost promovată (vârâtă) prin Călin Popescu Tăriceanu iar despagubirile din Fondul Proprietatea s-au dovedit extrem de productive pentru o mana de samsari si talhari, dar pentru prea putin din cele peste 200.000 de persoane abuzate de regimul comunist si care ar fi urmat sa fi despagubite. Oricum, de 10 ani Fondul este listat la Bursa, ceea ce pare să fi îmbunătățit semnificativ guvernanța companiilor în care este acționar. Acum însă, la 10 ani de listarea fondului fondat în 2005 sub tutela lui Tăriceanu cred ca are valoare de simbol faptul că fix în aceeași zi, Călin Popescu Tăriceanu este inculpat oficial în dosarul mitei de 800.000 de dolari (pentru licente Microsoft). Așteptăm vești și de la Dan Barna în urma anchetelor privind ,,absorbția” de către el, de către soră și de către ații a fondurilor europene: ,,ce belșug se anunță”. Sunt convins că așa zicea și Tăriceanu la înființarea (nu la listarea) Fondului Proprietatea, care până la ,,privatizarea” managementului, a fost condus de tot soiul de dubioși. Mai jos veti gasi si un scurt interviu din anul listării cu ambasadorul SUA de la acel moment în România, Mark Gittenstein, dezvaluie analistul Radu Teodor Soviani. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Exclusiv

NOAPTEA MINTII/Doar in „Republica Ploiesti”/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el, insusi….

Prahova Mea

Publicat

pe

Doar in Republica Ploiesti/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el insusi….

Fara alte comentarii, asta este justitia din Prahova si cardasia procurorilor cu judecatorii…

Cum respecta prahoveanul – inculpat L. Marius masura controlului judiciar? (Cristina T.).

Notes_210127_103853(1)

Articolul NOAPTEA MINTII/Doar in „Republica Ploiesti”/Instanta confirma ordonanta procurorului ca inculpatul sa nu ia legatura cu el, insusi…. apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare

Exclusiv

Unde e transparența?/România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB/Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie

Prahova Mea

Publicat

pe

Unde e transparența? Alaltaieri, 25 ianuarie 2021, Ministerul Finanțelor trebuia să publice execuția bugetară pentru anul 2020. Adică să vedem deficitul și cheltuielile. Ghiciți ce: nu l-au publicat. Ghiciți de ce: nu le iese totalul. Adică, cei de la ministerul de finanțe nu știu cum să vopsească cifrele și să ascundă cheltuielile reale astfel încât să le iasă un deficit bugetar sub 10%. Da, ați citit bine: 10% din PIB. Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie, în condițiile în care de banii ăștia au făcut #nimicpentrupopulație. Peste 100 de miliarde de lei datorie nouă pusă în 2020 peste datoria veche. Vă spuneam încă din 1 noiembrie  că în 11 luni România a făcut mai multă datorie publică decât în primii 19 ani de la Revoluție. Iar în noiembrie și decembrie dezmățul (fără raționalizare) a continuat și de aceea, în mod real, deficitul bugetar al României a depășit 10% din PIB în 2020, indiferent dacă ei vor raporta cu întârziere 9,7 sau 9,8. Și vă mai spuneam ceva: că în 2025, România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB. La două luni după, în 30 decembrie, și Comisia Europeană a confirmat ceea ce vă anunțam eu în premieră: că ne îndreptăm cu vitează spre 100% datorie publică. Iar bugetul pentru 2021 încă nu este gata ceea ce este INACCEPTABIL. Și știți de ce? Pentru că nu le iese totalul, dezvaluie analistul economic Radu Teodor Soviani. (Cerasela N.).

Articolul Unde e transparența?/România va ajunge la datorie publică de 108% din PIB/Cel mai mare deficit bugetar vreodată, din istorie apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

EvenimentO zi inainte

De ce sa alegi un studio foto pentru fotografiile de nunta

O sedinta foto intr-un studio foto bucuresti profesionist ar putea fi utila daca doresti sa aflii mai multe despre fotograf pentru...

Eveniment2 zile inainte

De ce lucruri trebuie patronii de restaurante să țină cont în această pandemie

Pandemia a lovit crunt industria HoReCa și lucrurile nu sunt pozitive nici acum, în 2021. Toată lumea așteaptă cu inima...

Afaceri3 zile inainte

Elemente personalizate din piele pentru barista, bucătari, barbers

Când îți pui un șorț fabricat din piele, modul de lucru al bucătarului sau barmanului devine activ. Te simți motivat și...

EvenimentO săptămână inainte

Rochii de mireasa – cum sa o alegi pe cea potrivita

Unul dintre cele mai incitante momente este alegerea rochiei de mireasa , pentru ca sigur vrei sa arati uimitor in...

EvenimentO săptămână inainte

Toate au trecut pe lume, numai răul a rămas…

Contrariul și Comparația sunt tipare mentale individual prestabilite. Am cunoscut multă lume în mod nemijlocit, prin discuții față către față,...

Eveniment2 săptămâni inainte

Omagiul adus marelui poet național Mihai Eminescu

Organizația județului Constanța a PRN apreciază programul organizat la Mânăstirea Dervent în seara de 15 ianuarie prin care a fost...

Eveniment2 săptămâni inainte

Samsung Galaxy S21 Ultra: Experiența supremă pe un smartphone conceput pentru a fi epic

Galaxy S21 Ultra oferă cel mai avansat și inteligent sistem de camere, cel mai luminos și mai inteligent display folosit...

Eveniment2 săptămâni inainte

Partidul Ecologist Român salută poziția ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Tánczos Barna cu privire la faptul că “tăierile ilegale reprezintă criminalitate organizată”

Partidul Ecologist Român salută poziția ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, Tánczos Barna cu privire la faptul că “tăierile ilegale reprezintă...

Eveniment2 săptămâni inainte

Cadourile – o scurtă incursiune în istorie și o analiză modernă

Te-ai întrebat de ce oferim daruri? O scurta privire in istoria noastra, ca omenire, ne poate arăta o mulțime de...

Eveniment2 săptămâni inainte

Urmeaza sa devii parinte? Prinde reducerile la cele mai cautate modele de carucioare 3 in 1

Din seria celor mai practice obiecte si accesorii necesare in ingrijirea copiilor pana la varsta de 3 ani, fac parte...

Eveniment2 săptămâni inainte

Business in transport – Ziarul Nationalul

Business-urile moderne din transport merg de la afacerile personale de mutari mobila si servicii de stocare, la operatiuni de transport...

Eveniment2 săptămâni inainte

Viitor si horoscop – Ziarul Nationalul

Incontestabil, oamenii au fost mereu interesati, intr-o forma sau alta, de ceea ce le rezerva viitorul, mereu s-au intrebat ce...

Eveniment2 săptămâni inainte

Lansare impresionantă la CES 2021: TCL revoluționează piața televizoarelor cu noua generație de Mini-LED OD ZeroTM

TCL își consolidează statutul de lider și pionier în industria televizoarelor aducând tehnologia viitorului în casele iubitorilor de TV din...

Eveniment3 săptămâni inainte

Vrei sa construiesti o casa? Apeleaza la proiecte de casa de la Planex.ro pentru a nu plati mai mult decat trebuie

Se spune ca pentru a construi o casa trebuie sa investesti o suma foarte mare de...

Eveniment3 săptămâni inainte

Produsele viitorului la Consumer Electronic Show 2021 TCL cucerește piața electrocasnicelor prin noua generație de Mini-LED și tehnologiile Future Display

Sub deviza #ExperienceMore, TCL prezintă cele mai noi echipamente dotate cu inteligență artificială (AI) și dispozitive de zi cu zi,...

Eveniment3 săptămâni inainte

Partidul Ecologist Român îl somează pe ministrul Transporturilor să accelereze lucrările autostrăzii Ploiești- Brașov

Partidul Ecologist Român îl somează pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, să accelereze lucrările autostrăzii Ploiești- Brașov, tinand cont de avizul...

Eveniment3 săptămâni inainte

PER acuză pe deplin fondat :”Referendumul ignorat este răsfăț democratic pe bani publici”

Importanța rezultatului unui Referendum tinde către zero pentru politicienii din România. Ne este deja cunoscut ca demnitarilor noștri le place...

Eveniment3 săptămâni inainte

Partidul România Noastră ia atitudinea adecvată în cadrul atacurilor împotriva IPS Teodosie și a intoxicării mediatice

Organizația Județeană Constanța a Partidului România Noastră dezminte încălcarea restricțiilor impuse de carantina instituită în municipiul Constanţa prin OSDSU nr....

Știrile Săptămânii