Connect with us

Cultură

Lansare de carte Raul Sebastian Baz, la Muzeul de Arta Ploiesti

Prahova Mea

Publicat

pe

Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează joi, 15 februarie 2018, la ora 17, la sediul muzeului din Ploiești, B-dul Independenței nr. 1, lansarea cărții “Cu fata la pamant”, semnată Raul Sebastian Baz. Prezintă: Christian Crăciun, critic literar.

Raul Sebastian Baz s-a născut la Sinaia, în anul 1960. A studiat matematica și a devenit profesor, debutand în literatură în anul 2010, cu volumul „Poveștile Mariei”.

Primul volum de poezie, „Arta însingurării”, l-a publicat în 2014, la Editura Agol. În 2015 i-a apărut, la editura timișoreană Eurostampa, volumul „Cartea pedepsirii”, premiat la Dublin pentru „Cartea anului 2015”. În 2016 a publicat, la Editura Singur, volumul „Geometria tainică a infernului”.

„Cu fața la pământ”, volumul de poezii al lui RS Baz ne invită să (re)descoperim miracolele evaghelice dintr-o perspectivă proaspătă, cu un lirism matur și bine temperat. Deși ar putea fi asociat unui benedictin care copiază umil în scriptoriu Textul, în cele 33(!) de poezii lapidare există bucuria de a rescrie Povestea, cu limpezimi proprii. O carte elegantă, sobră, în care fiecare titlu de poem este cuvânt simplu, al universului milenar creștin, unde ubicua prezență a Lui întemeiază, iar oamenii ne-ar putea fi semeni și provocările nu mult diferite. Note aparte sunt proaspăta și calda prefigurare a copilăriei și o cântare extatică a femeii, amintind de o Scriptură mai veche. Estetică, prospețime, rigoare, sunt dimensiuni ale poeziei lui RS Baz, la fel cum există, în spatele cuvintelor și o prezență a numărului, unde Raul știe că între Unu și infinit poate fi doar un pas. (Marian Zmaranda).

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

PNL solicită demisia directorului general al TVR, Doina Gradea, şi a directorului TVR 1, Eduard Dârvariu, ca urmare a înregistrărilor publicate de jurnalistul Dragoş Pătraru

Publicat

pe

De

„Pe data de 3 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a libertăţii presei, un prilej să ne amintim de principiile fundamentale ale celei de-a patra puteri în stat. ONU a declarat această dată drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.” Dar tocmai în această zi, asistăm sideraţi la cum consideră reprezentantul cel mai de seamă din PSD ales în CA al TVR să respecte libertatea de exprimare”, a declarat Gigel Ştirbu.

Potrivit liberalului, toată presa naţională vuieşte despre înregistrările audio postate recent, în care conducerea TVR îi insultă pe unii jurnalişti de la ştiri pentru că sunt critici cu puterea actuală.

„Concret, doamna Gradea, preşedinte-director general al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune este nervoasă pe o jurnalistă de la departamentul Ştiri al TVR pentru că a îndrăznit să îi pună de patru ori aceeaşi întrebare primarului Gabriela Firea ”în faţa tuturor”, şi o caracterizează având un ”cap de porc”. Întrebarea obraznică a reporterei TVR s-a referit la cheltuielile crescute ale municipalităţii legate de monumente şi statui, şi acesta reprezintă un motiv serios pentru care doamna Gradea consideră că ”merită tăiaţi” jurnaliştii de la ştiri. Sau, mai grav, merită “pumni în gură, pumni în gură“ şi să fie “pusă poliţia pe ei”. Mai mult, un cunoscut realizator, Dragoş Pătraru, aduce grave acuzaţii conducerii SRTV: încălcarea normelor şi valorilor etice în TVR, decizii editoriale împotriva interesului public, decizii financiare împotriva bugetului public”, a precizat Gigel Ştirbu.

În acelaşi timp, deputatul PNL a arătat că directorul TVR 1, Eduard Dârvariu, pur şi simplu, îi înjură pe unii reporteri şi realizatori, pentru că el consideră că nu se conformează principiilor sale, de altfel, extrem de îndoielnice.

„În urma limbajului licenţios şi obscen folosit şi intimidarea angajaţilor TVR prin diverse ameninţări (că ”merită tăiaţi”, “pumni în gură“ şi să fie “pusă poliţia pe ei”) vă solicit public, atât dvs, doamnă Doina Gradea, cât şi Directorului TVR 1, Eduard Dârvariu, demisia din aceste funcţii. În situaţia în care nu înţelegeţi să daţi curs solicitării mele, vă informez pe această cale, că în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, vă invit să veniţi la audieri în cursul săptămânii viitoare, pentru a vă exprima în mod public răspunsurile la acuzaţiile grave care vi se aduc în vizavi de atitudinea dvs nerespectuoasă faţă de angajaţii TVR”, a punctat Gigel Ştirbu.

Şeful Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a subliniat că, dacă se dovedeşte că libertatea de exprimare în TVR este călcată în picioare, PNL consideră drept inadmisibil acest abuz şi va acţiona prin toate pârghiile legale de care dispune pentru a sancţiona acest lucru.

„Membrii PNL desemnaţi în Consiliul de Administraţie al TVR vor lua atitudine pentru ca astfel de exprimări defectuoase la adresa jurnaliştilor imparţiali să nu se mai întâmple. TVR ar trebui să fie un exemplu de televiziune în care libertatea de exprimare să existe fără echivoc. Este datoria TVR pentru ca cetăţenii români să fie corect informaţi, pentru că este o instituţie finanţată din bugetul României”, a conchis Gigel Ştirbu. (Dumitru E.).

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Kuweitului – a EXPULZAT un ambassador

Publicat

pe

De

Kuweitul i-a dat miercuri un termen de o săptămână ambasadorului statului Filipine pentru a părăsi ţara, rechemându-şi totodată ambasadorul de la Manila, în plină criză cu privire la soarta servitorilor filipinezi în acest emirat din Golf, informează AFP, conform stiripesurse.ro.

‘Kuweitul îi dă o săptămână ambasadorului Filipinelor pentru a părăsi ţara şi îşi recheamă ambasadorul la Manila, pentru consultări’, a anunţat agenţia oficială Kuna, conform Agerpres.

Kuweitul a luat aceste măsuri în pofida scuzelor oficiale prezentate marţi de un înalt responsabil filipinez după difuzarea de imagini ce arătau echipe ale Ambasadei Filipinelor organizând fuga unor servitori filipinezi de la reşedinţele angajatorilor lor kuweitieni, suspectaţi că îi maltratau. Kuweitul a considerat practicile Ambasadei filipineze drept atingere adusă suveranităţii sale, a subliniat un purtător de cuvânt al emiratului.

Un înalt responsabil al Ministerului de Externe al Kuweitului a precizat miercuri pentru AFP că ambasadorul filipinez, Renato Pedro Ovila, a fost convocat la sediul ministerului pentru a fi informat în legătură cu ordinul de expulzare. La 1 aprilie, un tribunal kuweitian a condamnat la moarte în contumacie un libanez şi pe soţia siriană a acestuia pentru uciderea unei menajere filipineze, caz la originea tensiunilor între Kuweit şi Manila. Sentinţa a fost pronunţată încă de la deschiderea procesului pentru uciderea Joannei Demafelis, menajeră care a dispărut la vârsta de 29 de ani şi al cărei trup neînsufleţit a fost descoperit într-un congelator din Kuweit la începutul acestui an.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au tras un semnal de alarmă în mai multe rânduri în ceea ce priveşte condiţiile de lucru ale migranţilor în ţările din Golf. Peste două milioane de filipinezi sunt angajaţi în ţări din Golf, iar transferurile lor de bani constituie o resursă semnificativă pentru economia filipineză. În Kuweit, numărul lor este estimat la peste 250.000. (Dumitru E.).

 

Citeste in continuare

Administrație locală

“Glumă, neglumă, realitatea este următoarea, că există oameni care răspund la duble comenzi nu numai în partide, ci în multe locuri”

Publicat

pe

De

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus joi că în ALDE, ca în toate partidele, există ofiţeri acoperiţi, iar această problemă nu poate fi rezolvată prin modificarea legilor securităţii naţionale, pentru că această practică ţine de „atitudinea celor care conduc serviciile de informaţii”.

Întrebat dacă sunt şi în ALDE ofiţeri acoperiţi, acesta a răspuns afirmativ.

De asemenea, întrebat de ce sunt păstraţi în partid, liderul ALDE a spus: “Din acelaşi motiv pentru care în spionaj, de exemplu, e foarte bine când ştii cine este spionul şi nu îl trimiţi înapoi. Bine, glumesc. Glumă, neglumă, realitatea este următoarea, că există oameni care răspund la duble comenzi nu numai în partide, ci în multe locuri”.

Tăriceanu a mai explicat că este foarte greu ca persoanele acoperite din partide să fie excluse prin modificarea legilor securităţii naţionale, deoarece este vorba despre atitudinea celor care conduc serviciile de informaţii şi susţine că acele comisii care supraveghează activitatea serviciilor ar trebui să aibă acces la toate informaţiile, dar nu şi la operaţiunile în curs de desfăşuare.

“E foarte greu să elimini această problemă. Aici e o chestiune de atitudine a celor care conduc aceste servicii. E o problemă de decizie politică până la urmă. Aici un rol mare îl vor avea şi comisiile de supraveghere a serviciilor de informaţii. (Aceste comisii – n.r.) să aibă puteri suplimentare. Eu cred că comisiile de spraveghere a activităţii serviciilor de informaţii trebuie să aibă acces la toate informaţiile, mai puţin la cele care se referă la operaţiuni în curs de desfăşurare, unde cândf informaţiile transpiră rişti să se compromită operaţiunile”, a afirmat liderul ALDE.

El a susţinut că, în caz contrar, în continuare vor exista “persoane cu comandă dublă peste tot”, începând cu partidele politice, mediul economic şi presă.

Declaraţiile lui Tăriceanu vin în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus miercuri că şi în PSD, şi în celelate partide politice din România sunt ofiţeri sub acoperire şi că nu crede că are şanse să afle cine sunt cei care fac parte din PSD. (Stefania R.).

 

Citeste in continuare
Advertisement

Ultimile Noutăți din Prahova

Administrație locală18 minute inainte

Analfabetul in cultura urbana. Iohannis e prost, de Rares Bogdan

Poate fi titlul unui roman. Unul complet atipic. Unul ca o teapa literara pe care numai Rares Bogdan ar putea-o...

SocialO zi inainte

Cum sa alegi rochia de seara perfecta

Hainele pe care le imbraci iti influenteaza foarte mult starea de spirit, de aceea este important sa te simti cat...

Administrație locală2 zile inainte

Basescu, ”atarnache” la ”Departamentul Zero”! Aripa politica a ”falangei nationaliste” din servicii

Iata ca pana ce si Robert Turcescu a ajuns sa-l ia la misto dupa ce a predat conducerea PMP-ului ”tinerei...

Administrație locală3 zile inainte

Alegerile de la Chişinău au fost invalidate!

Rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău, câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, nu au fost validate în instanță, anunță agora.m. „Cunoaștem cu...

Administrație locală4 zile inainte

Cristian Ghinea, a făcut un gest obscen in Camera Deputatilor fata de colegii din coalitia PSD-ALDE

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut luni în plen sesizarea conducerii Camerei Deputaţilor, după ce un deputat de la USR,...

Administrație locală5 zile inainte

„Pentru securitatea României, NATO rămâne piatra de temelie”

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat sâmbătă, 16 iunie 2018, la sesiunea de încheiere a lucrărilor conferinței “Black Sea...

SocialO săptămână inainte

5 lucruri pe care nu stiai ca Android-ul tau le poate face!

Smartphone-ul a devenit un device indispensabil in viata oricarei persoane. Acesta indeplineste functii multiple, de aceea orice model este la...

cadouri personalizate cadouri personalizate
SocialO săptămână inainte

Cadouri personalizate pentru membrii familiei

Personalizat se numeste un cadou, facut initial pentru a fi prezentat unei anumite persoane. In acelasi timp, darul se distinge printr-un...

Administrație localăO săptămână inainte

Bulangii, javre ce sunteţi! Animale! Nişte fraieri!

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a adresat joi mai multe jigniri consilierilor USR spre finalul şedinţei de Consiliu General, numindu-i „javre”, „fraieri”,...

Administrație localăO săptămână inainte

„Shhhh…Liniște!”. „Democrația a murit!”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a citit motivarea deciziei CCR în cazul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi,...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Deficitul la bugetul de pensii s-a redus

Deficitul la bugetul de pensii s-a redus prin transferul contribuţiilor cu 56,4%, de la 912 milioane de euro în primul...

Eveniment2 săptămâni inainte

Ministrul Justiţiei a declarat, joi, la Timişoara, că o comisie specială înfiinţată anul trecut are la dispoziţie trei ani pentru a inventaria documentele existente în arhiva SIPA

Tudorel Toader a afirmat joi la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Prefectura Timiş, că a vizitat...

Eveniment2 săptămâni inainte

Curtea Constituţională a României a sesizat secretarul general al Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia şi preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene

Curtea Constituţională a României a anunţat marţi că a sesizat secretarul general al Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia şi...

Eveniment3 săptămâni inainte

Reprezentantul DNA a solicitat luni magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea fostului senator Dan Şova la 9 ani închisoare

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit luni că pe data de...

Social3 săptămâni inainte

Job de vara: Cum sa fii domnisoara de onoare PERFECTA

Se anunta un sezon plin de evenimente speciale, pentru ca vara aceasta toate prietenele tale au ales sa isi uneasca...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Concurs național de întărâtat populația

Greu de imaginat că în orice țară democratică din Europa sau în SUA poate fi contestată cu atâta lejeritate și...

Eveniment3 săptămâni inainte

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi suspendarea Cameliei Bogdan

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a fost şi el prezent la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. „Voi ataca la ÎCCJ decizia...

Administrație locală3 săptămâni inainte

„Decizia CCR era previzibilă după decizia 45, când Curtea a spus foarte clar că preşedintele României nu are potrivit Constituţiei României atribuţii referitoare la procurori”

Decizia CCR de miercuri era una previzibilă, iar, în acest moment, preşedintele este obligat să emită un decret de revocare...

Știrile Săptămânii