Connect with us

Administrație locală

Vai de jurnalismul Andreei Esca!

Publicat

pe

Aşa cum a evoluat presa în ultimul deceniu şi ceva, era normal să se ajungă şi pe fundul bălţii puturoase în care s-a scăldat atîţia ani, mai exact de cînd regimul Traian Băsescu a vrut să înlocuiască „elefanţii” din presă cu lăstarele tinere care se întreceau să-i pupe fundul.

Pe această linie, prompterista Andreea Esca, etichetată ilegal cu titlul de jurnalist, a ţinut să ne arate unde se poate ajunge cu linguşirea unei persoane publice. Şi nu oricum, ci chiar într-un interviu cu Laura Codruţa Kovesi, realizat sîmbătă la „Europa FM”! Deci, ce e porcăria asta pe care ai făcut-o sîmbătă, Andreea Esca?

Să ai ocazia să faci primul interviu cu Codruţa Kovesi după audierile de la Bruxelles din procedura numirii Procurorului European şi să reuşeşti să duci discuţia fie în zona mondenului („cînd vă place să faceţi sex, seara sau dimineaţa?”), fie a libidinosului („părinţii dvs. cum au îndurat toate lucrurile astea prin care aţi trecut?”), nu este altceva decît o batjocură la adresa meseriei de jurnalist.

Acest aşa-zis interviu a durat o oră şi, dacă a avut un desfăşurător, a cuprins două părţi: o jumătate de oră a fost sacrificată pentru amintirile din copilărie ale Codruţei Kovesi, cînd era micuţă şi se juca folosind cutiile de pateu goale, iar cealaltă jumătate de oră despre ce a simţit Kovesi şi familia sa în faţa „atacurilor” venite de la duşmanii cei răi care au îndrăznit să-i strice liniştea cu care a distrus zeci de destine pentru a face pe plac celor care o dirijau!

Din prima parte, vom reproduce doar întrebările prompteristei, fără a consemna vreun răspuns din partea lui Kovesi, amintirile sale ţinînd strict de viaţa ei intimă din vremea copilăriei, toate acestea putînd fi cel mult subiectul unui jurnal personal:

– „Cu ce gînd v-aţi trezit dimineaţă?”

– „Pentru că este o zi frumoasă, o să începem povestea noastră din copilărie şi am să vă întreb unde v-aţi născut?”

– Şi, dacă aş zice, nu ştiu, care este locul copilăriei, la care dintre oraşe v-aţi gîndi?”

– „Cum era cartierul în care stăteaţi?”

– „Adică aveaţi o gaşcă de băieţi.”

– „Deci ăsta era cel mai cunoscut joc [hochei cu cutiile de pateu, n.n.]. Sau ce mai jucaţi altceva? Vara ce jucaţi?”

– „De ce vă este dor, aşa, din copilărie?”

– „Da’ aveţi, aşa, o idee despre prima amintire din copilărie? Adică, una aşa… cam de la ce vîrstă aveţi amintiri?”

– „Şi, cum eraţi, cum eraţi? Cum vă amintiţi că eraţi cînd eraţi mică?”

– „Făceaţi boacăne, adică mai veneau alţi părinţi acasă să zică, nu ştiu, că aţi făcut ceva?”

– „Dar, de mîncare, ce făcea cel mai bun mama? Mama gătea?”

– „Ce vă plăcea cel mai mult să mîncaţi cînd eraţi mică? Vă făcea prăjituri bune? Şi ştiţi să faceţi acum papanaşi? Da? E bine.”

– „Şi, dacă ar fi să fie un miros care vă duce cu gîndul imediat la copilărie, nu ştiu, de exemplu, eu, cînd miros fîn proaspăt cosit, mă văd mică. E un miros, aşa, care vă aduce aminte de copilărie?”

– „Ce credeţi că aţi învăţat cel mai mult de la părinţii dvs.?”

– „Aveţi bunici? Mergeaţi undeva la ţară, în vacanţă?”

– „Dar mergeaţi, nu ştiu, la muls vaca, la întors o tavă, la ceva, la scos cartofi?”

– „Dar vă răsfăţau bunicii? Adică, vă simţeaţi, aşa, nişte copii răsfăţaţi?”

– „Cu cine făceaţi lecţiile cînd eraţi mică?”

– „Şi, la grădiniţă? Aţi fost şi la grădiniţă.”

– Şi eraţi tipul acela (sic!), nu ştiu, de copil care mergea la serbare, spunea poezii, mergea la grupul acela, nu ştiu ce se făceau…?”

– „Şi, aţi ajuns în liceu. Liceul cum l-aţi ales?”

– „Aţi fost o adolescentă rebelă sau…?”

– „Dar eraţi timidă?

Toate aceste bazaconii gazetăreşti le-a spus Andreea Esca pe parcursul primelor 30 de minute din acest aşa-zis interviu cu Laura Codruţa Kovesi! După această jalnică tentativă de „umanizare” a balaurului, a urmat partea grea, timp de alte 30 de minute, cu întrebări despre revocarea de la DNA şi preselecţia pentru Procuror European.

Dar, blocată pe ordinul primit, acela de a o face cu orice preţ mai umană pe Codruţa Kovesi, Andreea Esca a tras cu arcuşul pe aceeaşi coardă lacrimogenă. Nimic despre eventualele regrete ale şefei DNA că abuzurile ei au distrus destine, că oameni care au fost anchetaţi de Kovesi au fost apoi achitaţi.

Pentru exemplificare, iată pasajul-cheie al acestei penibile laudatio făcută de Andreea Esca, care (sic!) nici nu şi-a dat seama ce joc periculos a făcut:

Andreea Esca: Eu sînt mamă şi mă întreb: oare, părinţii dvs. cum au îndurat toate lucrurile astea prin care aţi trecut? Că noi ducem, mă rog, ştim că intrăm în ceva, ne asumăm şi ducem, dar părinţii dvs. cum au suportat?

Codruţa Kovesi: Să ştiţi că foarte, foarte bine. Tot timpul, indiferent ce s-a întîmplat, m-au încurajat… Astă vară, cînd am fost revocată din funcţie, mama a fost cea care m-a încurajat. Eram cumva…

Andreea Esca: Tristă?

Codruţa Kovesi: Nu ştiu dacă eram tristă. Venisem după un val de evenimente grele, au început şi foarte multe acţiuni disciplinare şi revocare, şi tot felul, şi ştiam că va veni şi momentul revocării – era previzibil – şi am sunat-o pe mama mea şi i-am zis: „mami, ce crezi, ar trebui să-mi dau demisia sau să aştept să fiu revocată?” Şi mama mi-a zis: „tu, copilă, tu n-ai greşit cu nimica, tu ţine-te-acolo pe poziţie şi ţine la principiile tale şi, indiferent ce ţi se întîmplă, tu nu renunţa la principiile tale”. A fost, cum să vă zic?, cel mai bun moment pe care eu puteam să-l am sau cel mai bun sfat. Şi acelaşi sfat l-am primit şi de la fratele meu şi de la omul la care ţin foarte mult şi cu care-mi împart viaţa şi de la prieteni de-ai mei. Şi am avut acea conferinţă de presă de final, în care eu am crezut foarte mult, şi tot ce am spus acolo chiar am crezut, şi, cînd s-a terminat, prima care m-a sunat a fost mama şi mi-a zis…

Andreea Esca: A zis bravo…

Codruţa Kovesi: Mi-a zis, da, sînt mîndră de tine.

Am atîta experienţă de presă, dar o aşa mojicie nu am întîlnit la nici unul dintre colegii mei, poate doar la ProTV, cînd un jurnalist macabru a sunat la uşa unei familii, întrebînd: „Ce părere aveţi de prăbuşirea avionului în care era soţul dumneavoastră?” De la el cred că a învăţat şi Andreea Esca acest tip de jurnalism sălbatic.

Vă daţi seama ce a interesat-o pe Andreea Esca? Ce a simţit mama Codruţei Kovesi cînd a fost revocată fiica ei de la şefia DNA! Nu ce a simţit cînd Mariana Rarinca a fost aruncată după gratii pentru că Kovesi a vrut să-i facă un serviciu „partenerei” sale, Livia Stanciu! Nu ce a simţit cînd a auzit că primarul Mircia Gutău a fost achitat după ce a executat o pedeapsă cu închisoarea! Nu ce a simţit familia lui fostul ministru Decebal Traian Remeş cînd s-a văzut în puşcărie, după care a fost achitat! Nu ce a simţit soţia judecătorului Stan Mustaţă cînd a auzit că acesta a murit în puşcărie!

Sigur că, invitată la acest interviu regizat pentru falsa ei faţă umană, Kovesi ar fi trebuit să răspundă altfel, adică umanizîndu-şi şi propria mamă. În loc s-o încurajeze, doamna Lascu putea să-i spună, de pildă, fiicei sale: Tu, copilă, cum ai putut să bagi oameni nevinovaţi în puşcărie! Tu, copilă, indiferent ce ţi se întîmplă, să nu faci abuzuri care să aducă tristeţea în casele unor oameni nevinovaţi, precum Mariana Rarinca!

Dar, bomboana pe coliva acestui interviu a constituit-o întrebarea: „Sex, seara sau dimineaţa?” Noroc că Laura Codruţa Kovesi n-a vrut să răspundă la întrebare, altfel cine ştie ce dracului am mai fi aflat pe parcursul acestui exerciţiu de pupincurism!

Şi, cînd te gîndeşti că Andreea Esca a fost pusă de un neghiob în manualele şcolare ca o eroină a presei! Ca o etichetă a vremurilor acestea băşite (Dicţionarul de argou, 2007: „ţăran băşit = persoană novice) pe care le trăim. (Ion Spanu).

 

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Orban și laudele în formă continuată…

Publicat

pe

De

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că liberalii au cea mai puternică listă pentru PE, numindu-l pe Rareş Bogdan, primul pe listă, un campion al luptei împotriva minciunii, pe Mircea Hava – campionul absorbţiei de fonduri UE, iar pe Gheorghe Falcă – un primar de succes.

Conform liderului PNL, Vasile Blaga se va bate pentru admiterea României în Schengen. Dintre actualii europarlamentarii, Sigfried Mureşan este, în opinia sa, printre cei mai tineri şi influenţi români din PE, Adina Vălean este cea care a contribuit decisiv la desfiinţarea taxei de roaming, Daniel Buda s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români, iar Mihai Ţurcanu, „practic, a reuşit să salveze industria petro-chimică din România’, în timp ce Marian-Jean Marinescu a reuşit să obţină reglementări care să apere interesele transportatorilor români. Fostul europarlamentar Cristian Buşoi are „realizări remarcabile în domeniul sănătăţii”.

„Partidul Naţional Liberal, în această campanie, îşi asumă răspunderea de a repara prestigiul României,deteriorat grav în urma conflictelor artificiale generate de cei care se află astăzi la putere şi în urma incapacităţilor de a reprezenta România corect.  Avem cea mai puternică listă. Avem oameni care în viaţa lor au făcut lucruri palpabile pentru cetăţeni. Avem reprezentanţi care deja în diferitele funcţii pe care le-au deţinut, indiferent că au fost primari, indiferent că au fost în Parlamentul European, indiferent că au ocupat poziţii publice, au arătat că au capacitatea să îi slujească pe cetăţeni şi să  facă lucruri bune pentru oameni”, a declarat Orban după ce lista de candidaţi a fost validată în forurile de conducere ale partidului, el dând cititre listei şi prezentând candidaţii.

Pe primul loc, Partidul Naţional Liberal va fi reprezentat de Rareş Bogdan. „Rareş Bogdan revine în Partidul Naţional Liberal şi intră pe câmpul de bătălie, de data asta fiind alături de Partidul Naţional Liberal. Rareş Bogdan este un adevărat campion al luptei împotriva minciunii, dezinformării, abuzurilor, este omul care când toţi ceilalţi spuneau minciuni  a avut curajul să spună adevărul.  Este un om care, fără menajamente, şi-a pus în slujba binelui public  toate calităţile şi şi-a asumat toate riscurile  pentru a-i informa corect pe cetăţeni şi pentru a arăta cu adevărat faţa hidoasă a celor care îşi bat joc de România”, l-a prezentat liderul PNL.

Pe locul doi, Partidul Naţional Liberal, Partidul Unirii, „îl sprijină pe primarul capitalei Unirii, Alba Iulia, în persoana lui Mircea Hava, campionul absorbţiei de fonduri europene, primarul care a reuşit să facă minuni în Municipiul Alba Iulia”.

„Pe locul trei îl susţinem pe  Siegfried Mureşan, unul dintre cei mai tineri şi influenţi europarlamentari români, un om care a fost parte la decizii importante pentru Parlamentul European, pentru Uniunea Europeană  şi mai ales pentru România. (…) Pe locul patru este Vasile Blaga.  Vasile Blaga  are misiunea de a se bate pentru integrarea  României Schengen. Nu cred că este cazul să vă reamintesc lucrurile deosebite pe care le-a făcut în calitate de ministru, pe parcursul integrării României în Uniunea Europeană şi de-a lungul carierei sale politice”, a afirmat liderul PNL.

Pe locul cinci PNL o susţine pe Adina Vălean. „Despre Adina Vălean pot să vă spun că este în Parlamentul European din 2006, încă dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, având calitatea de euro-observator şi din 2007 până astăzi a fost parlamentar european. A deţinut funcţii extrem de importante cum este funcţia de vicepreşedinte al  Parlamentului European iar Adina Vălean este singurul europarlamentar român care deţine astăzi funcţia de preşedinte de Comisie a Parlamentului European, fiind preşedinta Comisiei M. Am să vă readuc aminte despre un singur lucru, din ceea ce a făcut bun pentru români, Adina Vălean şi anume,  practic desfiinţarea taxei de roaming”, a amintit Ludovic Orban.

 

„Pe locul şase este Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj un europarlamentar remarcabil, un europarlamentar care s-a bătut sistematic pentru interesele fermierilor români , un europarlamentar care a avut capacitatea de a determina comisarul pe agricultură şi alţi oficiali europeni, să se îndrepte şi să caute să sprijine şi fermierii români la nivel european. Domnul Dan Motreanu, vicepreşedinte al PNL,  ocupă locul şapte. Domnul Dan Motreanu este profilat pe Dezvoltare Regională şi Dezvoltare Rurală, este un om care a deţinut calitatea de ministru al Agriculturii şi este unul dintre cei mai valoroşi membrii  din conducerea Partidului Naţional Liberal. Domnul primar Falcă este candidat pe locul opt. Domnul Falcă este un primar de succes. Este un primar care a fost campion al atragerii investiţiilor private în Municipiul Arad. Este un primar care a fost campion al atragerii de fonduri europene şi este un primar deja implicat în politica europeană, deoarece domnul Falcă este reprezentant de 9 ani din partea României în structura de la nivel european al autorităţilor locale şi regionale, respectiv Comitetul Regiunii”, a continuat el.

Pe locul 9 se află Cristian Buşoi. „Domnul Cristian Buşoi a reprezentat Partidul Naţional Liberal în mandatul trecut în Parlamenetul European, având realizări remarcabile în domeniul sănătăţii fiind, practic, persoana pe care o sprijinim pentru a determina politici de sănătate care să permită creşterea calităţii serviciilor medicale acordate românilor la nivelul serviciilor medicale europene. De asemenea, susţinerea tuturor proiectelor care beneficiază de finanţări europene cum sunt proiectele celor 3 spitale regionale care din păcate bat pasul pe loc din cauza incompetenţei şi relei voinţe ale actualului Guvern”,a explicat liderul PNL.

Pe locul 10 Marian-Jean Marinescu, este „reprezentantul Partidului Popular European în negocieri extrem de importante pentru România în domenii cum ar fi transport, energie şi alte domenii de maximă importanţă”, cel care „a reuşit să obţină modificări care să apere interesele transportatorilor români”.

„Pe locul 11 este domnul profesor Vlad Nistor, vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal pentru politică externă, un om cu o activitate internaţională remarcabilă. (…) Pe locul 12 îl susţinem pe actualul europarlamentar Mihai Ţurcanu despre care pot să vă spun că a fost implicat în calitate de raportor în 2 proiecte de reglementare extrem de importante  pentru România şi se poate spune fără niciun fel de indoială că Mihai Ţurcanu, practic, a reuşit să salveze industria petro-chimică din România, a fertilizanţilor, a îngrăşămintelor chimice”, a precizat preşedintele PNL. (R.C.).

 

Citeste in continuare

Administrație locală

START în cursa pentru înlocuirea lui Augustin Lazăr

Publicat

pe

De

Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României.

Procedura se desfăşoară în perioada 13 martie – 5 aprilie,  în contextul în care funcția  va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr.

Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vacantă începând cu data de 28 aprilie„, se precizează într-un anunţ publicat pe pagina de internet a ministerului.

Conform anunțului, candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17:30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției.

Cererile vor fi însoțite de următoarele înscrisuri:

 1. a) declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 2. b) un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific. Proiectul se va încadra într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini. Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri;
 3. c) un curriculum vitae al candidatului, conform modelului comun european;
 4. d) minimum 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea;
 5. e) ultimul raport de evaluare a activității profesionale a candidatului participant la selecţie;
 6. f) orice alte înscrisuri relevante.

Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se vor afișa pe data de 29 martie 2019.

Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției care constă în:

 1. a) susţinerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, sub următoarele aspecte:

– prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
– identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora;
– propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
– compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de candidatul participant la selecţie cu rolul și funcțiile Ministerului Public;

 1. b) verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii;
 2. c) prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
 3. d) prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.;
 4. e) verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie.
 5. f) verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de candidatul participant la selecţie.

Audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului, se mai arată în anunțul Ministerului.

Rezultatele selecţiei vor fi anunțate pe 5 aprilie.

„Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai precizează sursa citată. (Ioana Radu).

 

Citeste in continuare

Administrație locală

De ce a revocat Curtea de Apel Ploieşti arestarea preventivă a lui Ghiţă

Publicat

pe

De

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, instanţă care săptămâna trecută a revocat ultimul mandat de arestare preventivă emis pe numele lui Sebastian Ghiţă, susţin că nu pot face abstracţie de acuzaţiile aduse procurorilor de la DNA Ploieşti care au instrumentat acest dosar şi care sunt anchetaţi de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, câtă vreme probele prezentate de aceştia la momentul arestării lui Ghiţă sunt puse sub semnul întrebării, iar „în discuţie este pusă libertatea unei persoane”.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti fac referire, în încheierea  de şedinţă redactată după ce au revocat mandatul de arestare existent pe numele lui Sebastian Ghiţă, la  faptul că procurorii de la DNA Ploieşti sunt anchetaţi tocmai pentru modul în care au adunat probele care au stat la baza emiterii mandatului de arestare.

În acelaşi document, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti combat argumentele celor de la Tribunalul Prahova, care anterior prelungiseră mandatul de arestare considerând că existenţa anchetei faţă de procurorii de la DNA Ploieşti nu echivalează cu vinovăţia acestora.

„Punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorilor şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia, în opinia judecătorului de drepturi şi libertăţi nu justifică revocarea măsurii arestării preventive, faţă de cei doi procurori nefiind pronunţată o hotărâre definitivă prin care să se fi constatat vinovăţia acestora în legătură cu pretinse abuzuri săvârşite în instrumentarea dosarului” , se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de apel Ploieşti

Magistraţii acestei instanţe combat acest argument, invocând modul în care procurorii sunt acuzaţi că ar fi adunat probele de la dosar.

„În dosarele instrumentate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ referitoare la procurorii inculpaţi (…) şi la procurorul şef serviciu cercetaţi penal pentru o pluralitate de infracţiuni constând în constituirea unui grup infracţional organizat, cercetare abuzivă cu referire la acte şi metode neconforme de investigare prin procedee probatorii denaturate, represiune nedreaptă, inducere în eroare a organelor judiciare inclusiv în sensul utilizării aceloraşi martori atât cu identitate reală cât şi cu identitate protejată – chiar multiplă – ca principale mijloace preconstituite artificial cu scopul falsificării probelor care să ducă finalmente la arestarea inculpatului…, ceea ce s-a întâmplat, aspecte care, la nivel de suspiciune rezonabilă au compromis grav, decisiv în substanţa lor activităţile de urmărire penală desfăşurate în toate cauzele penale care îl vizau direct sau indirect pe inculpatul denumit «ţintă», astfel că nu se justifică în mod legal nicio măsură preventivă, cu atât mai puţin cea privativă de libertate dispusă de judecătorii cărora le-au fost prezentate probe strânse într-o astfel de procedură”, este concluzia Curţii de apel Ploieşti.

În încheierea de şedinţă, magistraţii mai spun că „nu se poate face abstracţie” de acuzaţiile care le sunt aduse procurorilor şi care fac obiectul unei anchete deschise de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie „atunci când în discuţie este pusă libertatea unei persoane acuzate de săvârşirea unor infracţiuni”.

Procurorul de şedinţă s-a opus revocării mandatului de arestare, invocând că Sebastian Ghiţă nu a contestat niciun act de urmărire penală şi că audierile în dosarul în care aceste inculpat continuă. (R.C.).

 

Citeste in continuare
Advertisement

Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment2 ore inainte

Butoiul cu pulbere din Balcani

Protestele împotriva președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic au atins cea mai mare intensitate de la izbucnirea lor, în noiembrie 2018. Mai...

Administrație locală4 zile inainte

Orban și laudele în formă continuată…

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat joi că liberalii au cea mai puternică listă pentru PE, numindu-l pe Rareş Bogdan,...

Administrație locală4 zile inainte

START în cursa pentru înlocuirea lui Augustin Lazăr

Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României. Procedura se desfăşoară...

Administrație locală6 zile inainte

De ce a revocat Curtea de Apel Ploieşti arestarea preventivă a lui Ghiţă

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, instanţă care săptămâna trecută a revocat ultimul mandat de arestare preventivă emis pe numele lui...

EvenimentO săptămână inainte

Țara asaltată de danileți

Parcă ar fi înnebunit lupul cînd a auzit de Justiție ca de un miel în pericol. Vestea s-a dus ca...

Administrație localăO săptămână inainte

Cum l-a botezat Dragnea pe Iohannis

Liviu Dragnea l-a numit duminică pe Klaus Iohannis „leneșul de la Cotroceni”, într-un atac pe tema bugetului. Dragnea a declarat,...

Eveniment2 săptămâni inainte

Antena 3: Al treilea dosar va bubui „în curând”

Jurnalista Antenei 3 Adina Anghelescu a afirmat, referindu-se la învinuirea Laurei Codruța Kovesi la Secția de investigare a magistraţilor de joi,...

Eveniment2 săptămâni inainte

SCRISOAREA lui Toader către Financial Times: ”Codruța Kovesi nu ar trebui numită…”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis o scrisoare cunoscutei publicații financiare Financial Times în care spune că ”nu are nimic personal...

Eveniment2 săptămâni inainte

„Kovesi va avea soarta Brexitului”?

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană afirmă marți că, în urma unor discuții pe care le-a avut cu diferiți eurodeputați despre votul...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Două tabere din SRI luptă pentru un post de președinte

O postare extrem de interesantă a fost lansata în social media. Ea pare că aparține unui cunoscător din interior a...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Vai de jurnalismul Andreei Esca!

Aşa cum a evoluat presa în ultimul deceniu şi ceva, era normal să se ajungă şi pe fundul bălţii puturoase...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Dragnea, tradat de Nica pentru Kovesi!

Socul resimtit de Liviu Dragnea si nucleul dur al actualei guvernari in urma victoriei Laurei Codruta Kovesi in Comisia LIBE...

Eveniment3 săptămâni inainte

Presa germană: A reușit SRI din România să infiltreze Oficiul Procurorului UE?

Cine a câștigat runda din Parlamentul European din lupta pentru șefia noului Oficiu al Procurorului European? În opinia lui Oliver...

Eveniment3 săptămâni inainte

Ce nu s-a văzut la TV la audierea Laurei Codruța Kovesi

Mulți membri plini ai Comisiei CONT care a dat votul marți seară pentru procurorul șef european au lipsit, iar europarlamentarii...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Un pas în spate, doi înainte: „Abrogarea integrală nu va exista!”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei dată săptămâna trecută și care...

Administrație locală3 săptămâni inainte

Ce cred românii despre protestul procurorilor

Protestul procurorilor în stradă de la sfârșitul acestei săptămâni a generat numeroase reacții în rândul cetățenilor, multe dintre ele critice...

Eveniment4 săptămâni inainte

Ciorbea, între Dumnezeu și ordonanță: „Puțintică răbdare”

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că a analizează dacă va ataca la Curtea Constituțională OUG controversată care modifică...

Administrație locală4 săptămâni inainte

Kovesi, „premianta” de pe locul doi

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a picat din poziția de favorită la primul filtru pentru funcția de procuror...

Știrile Săptămânii