Multe locuri de muncÄ aleg sÄ adopte o uniformÄ de personal, inclusiv retail, asistenÈÄ medicalÄ Èi medii de producÈie. Chiar Èi acele locuri de muncÄ care nu urmeazÄ o uniformÄ strictÄ Ã®ncÄ tind sÄ ofere unele îndrumÄri cu privire la un cod vestimentar adecvat. De exemplu, solicitarea unei Èinute „profesionale” în mediile educaÈionale Èi de birou.
Ãn industria ospitalitÄÈii, purtarea unei uniforme este deosebit de importantÄ Èi beneficÄ atât pentru personal, cât Èi pentru clienÈi. Pentru personalul din faÈa casei, purtarea uniformei le face uÈor de identificat Èi menÈine o imagine profesionalÄ. Pentru personalul care se aflÄ mai mult în culise, cum ar fi bucÄtarii, uniforma este importantÄ pentru sÄnÄtate, siguranÈÄ Èi igienÄ. DacÄ lucrezi în ospitalitate, este important sÄ porÈi uniforma corectÄ Èi sÄ Ã®nÈelegi de ce ar trebui.
De ce este important ca bucÄtarii sÄ poarte uniformÄ?
Ãn conformitate cu legislaÈia privind igiena alimentarÄ, inclusiv Legea privind siguranÈa alimentarÄ, orice persoanÄ care lucreazÄ cu alimente are responsabilitatea de a se asigura cÄ alimentele pe care le preparÄ sunt sigure. DeÈi acest lucru înseamnÄ cÄ alimentele trebuie depozitate Èi pregÄtite în siguranÈÄ, înseamnÄ, de asemenea, cÄ trebuie sÄ Ã®nÈelegeÈi importanÈa purtÄrii uniformei de bucÄtar pentru a susÈine siguranÈa alimentelor. De fapt, existÄ trei motive principale pentru care bucÄtarii ar trebui sÄ poarte uniformÄ:
Igiena alimentelor
Purtarea uniformei corespunzÄtoare este doar un pas pozitiv pe care îl puteÈi face în direcÈia asigurÄrii siguranÈei alimentare. BucÄtarii trebuie sÄ poarte îmbrÄcÄmintea de protecÈie corectÄ Ã®n zonele alimentare în orice moment, deoarece acest lucru va ajuta la asigurarea faptului cÄ orice contaminanÈi purtaÈi pe haine normale, cum ar fi firele de pÄr de companie sau murdÄria, care pot contamina alimentele.
Pe lângÄ faptul cÄ poartÄ tunica, bucÄtarul trebuie sÄ poarte Èi boneta, bandana, toca, în timp ce se agitÄ Ã®n zonele de preparare a alimentelor. De exemplu, purtarea pÄlÄriilor pentru a acoperi pÄrul Èi barba pentru a acoperi orice pÄr facial va ajuta la prevenirea firelor de pÄr de la care se încadreazÄ Ã®n alimente. Mai mult, atunci când ai alte cerinÈe pe langÄ uniforme, cum ar fi faptul sÄ nu purtaÈi bijuterii la locul de muncÄ, veÈi ajuta la prevenirea contaminÄrii ulterioare. De exemplu, veÈi împiedica orice bacterie care poate fi prinsÄ Ã®n crÄpÄturile bijuteriilor sau orice pietre fizice care pot cÄdea din bijuterii sÄ intre în contact cu alimentele. La rândul sÄu, acest lucru va duce la alimente Èi beneficii mai sigure, inclusiv la clienÈi mai fericiÈi Èi la o reputaÈie de afaceri mai bunÄ.
Confort personal
Mai multe cuptoare, plite Èi alte echipamente de încÄlzire fac, fÄrÄ Ã®ndoialÄ, bucÄtÄrii comerciale medii fierbinÈi. Pentru bucÄtari, cÄldura poate deveni foarte inconfortabilÄ, mai ales dacÄ lucreazÄ o turÄ lungÄ. Prin urmare, purtarea uniformei corespunzÄtoare este crucialÄ pentru confortul personal.
Pentru a fi confortabili Èi a rÄmâne rÄcoroÈi, bucÄtarii ar trebui sÄ poarte uniformÄ care este dimensiunea potrivitÄ pentru ei Èi încÄ mai are loc pentru a permite fluxul de aer Èi respirabilitatea. Ar trebui sÄ fie fabricat dintr-un material confortabil Èi sÄ nu irite pielea în timpul utilizÄrii. BucÄtarii trebuie sÄ spunÄ cuiva dacÄ uniforma lor este incomodÄ sau nepotrivitÄ, deoarece acest lucru le va afecta confortul, capacitatea de muncÄ Èi performanÈa pe termen lung.
Profesionalism
Ãn timp ce uniforma de bucÄtar este importantÄ pentru siguranÈa alimentelor, precum Èi pentru confortul personalului, are, de asemenea, un scop în ceea ce priveÈte aparenÈele. Este posibil sÄ aveÈi o bucÄtÄrie deschisÄ Ã®n restaurantul dvs., unde oamenii îÈi pot vedea mâncarea pregÄtitÄ sau poate fi cazul ca bucÄtarii de la unitatea dumneavoastrÄ sÄ nu fie în general vÄzuÈi de public. Cu toate acestea, oricare dintre acestea este, nu existÄ nici o îndoialÄ cÄ uniforma de bucÄtar dÄ un aspect de profesionalism. DacÄ un client observÄ un bucÄtar purtând propriile haine, este posibil sÄ aibÄ Ã®ntrebÄri despre cât de sigurÄ este mâncarea pe care o pregÄteÈte.
Ãn plus, existÄ beneficii în cazul în care angajaÈii poartÄ uniformÄ Ã®n afara bucÄtÄriei, inclusiv personalul din faÈa casei. ClienÈii vor putea sÄ vÄ identifice personalul mai rapid, ceea ce va duce la reducerea timpilor de aÈteptare, la servicii pentru clienÈi mai rapide Èi mai bune Èi, în general, la clienÈi mai fericiÈi.
Care sunt diferitele componente ale unei uniforme chef?
ExistÄ multe componente diferite ale uniformei de bucÄtar, fiecare dintre ele joacÄ un rol important. Fiecare bucatÄ de uniformÄ are un scop specific, de la protejarea alimentelor împotriva contaminÄrii pânÄ la denotarea vechimii în ierarhia bucÄtarilor.
Diferitele componente ale uniformei de bucÄtar includ:
Jacheta
Acest lucru are mai multe caracteristici diferite care toate contribuie la funcÈionalitatea Èi caracterul sÄu practic. Jacheta este de obicei cu douÄ sâni, deoarece aceasta oferÄ un strat suplimentar de protecÈie împotriva cÄldurii sau a oricÄror stropi fierbinÈi. Materialul este adesea realizat dintr-un amestec greu de bumbac sau poliester Èi bumbac, deoarece acest lucru permite respirabilitatea Èi, de asemenea, ajutÄ la protejarea bucÄtarului de orice stropi fierbinÈi. Jacheta este în mod tradiÈional albÄ, deoarece acest lucru face ca petele sÄ fie mai uÈor de identificat, ceea ce ajutÄ la menÈinerea igienei. Jacheta albÄ crocantÄ oferÄ, de asemenea, un aspect profesional Èi curat.
Ãn cele din urmÄ, jacheta ar trebui sÄ conÈinÄ un fel de mecanism pentru fixarea acesteia. Acest lucru poate fi fie Velcro, butoane stud, capse sau nasturi. Atât butoanele Velcro, cât Èi cele stud oferÄ posibilitatea de a îndepÄrta rapid jacheta în caz de urgenÈÄ. Capsele sunt, în general, cu risc foarte scÄzut, deoarece posibilitatea ca acestea sÄ cadÄ Èi sÄ intre în alimente este mult mai micÄ decât alte mecanisme de fixare.
Pantalonii
La fel ca jacheta bucÄtar, pantalonii bucÄtar ajutÄ la prevenirea contaminanÈilor din hainele de zi cu zi de la contaminarea alimentelor. Ele sunt, de asemenea, de montare în vrac pentru a ajuta la miÈcare Èi respirabilitate Èi sunt realizate dintr-un material gros pentru a ajuta la minimizarea pericolelor de scurgeri la cald.
Ãn mod tradiÈional, pantalonii chef sunt concepuÈi pentru a avea un model alb-negru, deÈi unii bucÄtari opteazÄ acum pentru pantaloni cu un design mai simplu.
ÈorÈ
DeÈi nu este consideratÄ o parte din uniforma unui bucÄtar tradiÈional, mulÈi bucÄtari aleg sÄ poarte un ÈorÈ peste albul lor atunci când sunt în bucÄtÄrie. Un ÈorÈ oferÄ un strat suplimentar de protecÈie împotriva cÄldurii Èi a flÄcÄrilor, precum Èi a petelor.
ÈorÈurile trebuie sÄ fie fabricate dintr-un material ignifug Èi trebuie sÄ fie legate Èi montate corect. Acest lucru va ajuta pentru a preveni orice piese în vrac de a fi înmuiate în alimente sau care intrÄ Ã®n contact cu foc deschis.
Pantofi
BucÄtarii stau pe picioare ore în Èir, aÈa cÄ este esenÈial sÄ ai pantofi confortabili. Pentru confort, pantofii trebuie sa fie bine montati si sa aiba o buna absorbtie a socurilor. Acest lucru va scuti o parte din presiunea de pe partea de jos a picioarelor de la picioare pe podea tare.
Pentru siguranta, toti bucatari ar trebui sa poarte incaltaminte antiderapant si sa aiba toecap-uri din otel sau ranforsate. Acest lucru va limita riscul de rÄnire în cazul în care renunÈÄ la orice echipament greu sau lichide fierbinÈi. Ãn plus, deÈi nu este obligatoriu, mulÈi bucÄtari poartÄ pantofi fÄrÄ Èireturi pentru a limita riscul de a se împiedica peste o dantelÄ neîngrijitÄ.
PÄlÄria
PÄlÄria sau toque blanche-ul (cunoscutÄ Ã®n una dintre denumirile tocÄ, bonetÄ, bandanÄ, ÈapcÄ), pentru a-Èi folosi numele tradiÈional francez, este o componentÄ bine recunoscutÄ a uniformei unui bucÄtar. Cu toate acestea, o mulÈime de bucÄtari aleg sÄ nu mai poarte pÄlÄria clasicÄ Ã®naltÄ. Din punct de vedere istoric, purtarea toque blanche-ului a indicat statutul unui bucÄtar în bucÄtÄrie. Cu cât pÄlÄria bucÄtarului era mai mare, cu atât erau mai în vârstÄ. Mai mult, numÄrul de pliuri de pe pÄlÄrie a reprezentat numÄrul de reÈete pe care bucÄtarul le stÄpânise.
Acum, mulÈi bucÄtari aleg head-wear care este un pic mai puÈin extravagant, inclusiv pÄlÄrii mai mici, bonete Èi bandane. Unii chiar opteazÄ pentru pÄlÄrii de unicÄ folosinÈÄ pentru a-Èi proteja capul Èi siguranÈa alimentelor, în schimb. CerinÈele pentru tipul de uzurÄ a capului depind de fiecare cerinÈÄ individualÄ a restaurantului. Unele restaurante high-end fine dining încÄ alege toca pentru a semnifica calitatea Èi nivelul de stabilire
Este esenÈial sÄ Ã®nÈelegeÈi importanÈa unei uniforme de bucÄtar, deoarece nu numai cÄ aduce beneficii siguranÈei alimentare, dar este beneficÄ Èi pentru siguranÈa personalÄ, confort Èi profesionalism. Purtarea uniformei în ospitalitate are multe beneficii atât pentru personalul din faÈÄ, cât Èi pentru cel din spate Èi nu poate fi ignoratÄ.