Connect with us

Administrație locală

De ce au votat israelienii un premier cercetat pentru corupție?

Publicat

pe

Am văzut de ce liderii naționaliști din Estul Europei sunt seduși de Israel și mai cu seamă de premierul Benjamin Netanyahu. Ivan Krastev scria în paginile The New York Times că sionismul a fost oglindirea politicii naționaliste est-europene, că Netanyahu, ca și liderii est-europeni, nu are încredere în tot ce este post-național și cosmopolit, că acești lideri văd un exemplu în felul în care, invocând amenințări existențiale, Israelul a rezistat la presiunea internațională.

Acum, după alegerile din Israel, The New York Times încearcă să explice de ce Netanyahu îi seduce în continuare pe israelieni, în ciuda scandalurilor de corupție, în ciuda caracterului său și a imaginii afectate de un deceniu de guvernare.

Sunt multe lucruri care să nu-ți placă laBenjamin Netanyahu. Este îngâmfat și razbunător. Poate fi nemilos cu adversarii politici. Probabil va fi inculpat pentru corupție în trei cazuri, iar dacă se va dovedi că acuzațiile sunt fondate, asta va arăta că este lacom, orgolios și manipulator”, scrie Shmuel Rosner, editor la The Jewish Journal, într-un articol de opinie publicat de The New York Times.

Și, cu toate astea, marți seara, acest premier se pare că a câștigat cel de al cincilea mandat, da, al cincilea. Dacă va forma guvernul în săptămânile următoare, Netanyahu îl va depăși pe fondatorul Israelului, David Ben Gurion, ca cel mai longeviv premier. Cum e posibil așa ceva?

Ca să fim sinceri, a fost o cursă foarte strânsă. Principalul partid al opoziției, Albastru și Alb, va avea același număr de deputați în Knesset ca și partidul Likud, al lui Netanyahu. Coaliția pe care o va forma va avea cu puțin peste limita de 61 de mandate.

Având în vedere trăsăturile inspide ale lui Netanyahu, mulți oameni au vrut să-l învingă. Cu câteva luni înainte de alegeri, o nouă alianță de centru, Albastru și Alb, condusă de trei generali și un fost minsitru, a spus că urmărește să fie o alternativă la Netanyahu, care este la putere începând din 2009. Au avut o campanie dură, dar civilizată. La mitinguri, generalul Benny Gantz, liderul partidului, avea obiceiul de a-i mulțumi premierului pentru că fost în slujba țării; era imaginea în oglindă a lui Netanyahu, care recurgea la atacuri la persoană. Însă centrismul și campania civilizată nu au fost suficiente.

Poate că Netanyahu este cinic, însă nu fraudează alegerile. Le câștigă cinstit, de multe ori în ciuda circumstanțelor, reprezentate de data aceasta și de viitoarele inculpări, și de uzura deceniului la putere, fără a mai menționa de alte dispute inter și intrapartinice. Se pare că a câștigat din același motiv pentru care domină politica Israelului de mai bine de 25 de ani: pentru că, atunci când vine vorba despre securitatea națională a Israelului, el este un lider cu strategie și viziune. Iar asta e ceea ce își doresc alegătorii.

În timpul primului său mandat, la mijlocul anilor 1990, Netanyahu a respins premisele de la care pleca planul de pace cu palestinienii. La cel moment, acest lucru era considerat caracteristic dreptei radicale. Acum, aceeași pozitie este una comună în Israel, inclusiv pentru rivalii politici ai lui Netanyahu. La fel, Netanyahu a fost unul dintre primii politicieni care a considerat că Iranul este principala amenințare la adresa Israelului și a luptat aprig în forurile internaționale pentru a atrage atentia lumii. Acum, această viziune este apreciată de întregul spectru politic israelian.

Lista continuă. În 2005, Netanyahu a avertizat că retragerea trupelor din Gaza va duce la un dezastru – și asa a fost. Netanyahu a rezistat cu succes, vreme de opt ani, presiunilor administrației Obama pentru a face concesii palestinienilor. Apoi, Netanyahu a făcut o alianță cu președintele Trump care s-a dovedit repede a fi foarte benefică pentru Israel. În doi ani, Trump a mutat ambasada americană la Ieruslaim, a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan și, luni, a trecut Gărzile Revoluției Islamice din Iran în rândul organizațiilor teroriste.

Partidul Albastru și Alb a încercat să transforme aceste alegeri într-un referendum privindu-l pe Netanyahu. Campania lor s-a axat mai ales pe greșelile personale ale premierului, pe acuzațiile de coruptie, pe erodarea autorității sale. Însă în Israel securitatea bate totul (un sondaj realizat înaintea alegerilor arată că securitatea este prioritatea numărul unu a israelienilor). Partidul Albastru și Alb a crezut că, plasând foști șefi de stat major pe lista candidaților, va bate imaginea și experiența lui Netanyahu ca apărător al Israelului, la nivel diplomatic și militar. Însă populația a arătat ca are mai multă încredere în premierul în funcție.

A greșit vreodată Netanyahu când a fost vorba de securitate? Adevărul este că israelienii nu prea pot gasi un exemplu în acest sens. Și asta este valabil nu numai pentru electoratul Likud sau pentru electoratul partidelor de dreapta care vor face parte din noua coaliție condusă de Likud, dar este adevarat și pentru electoratul partidului Albastru și Alb, care a exprimat aceleași poziții ca și Netanyahu în privința chestiunilor de securitate națională și politică externă.

Acei israelieni care nu îl mai vor pe Netanyahu – și, da, sunt mulți – nu îl mai vor din cauza personalității sale, din cauza că înăsprește discursul politic, din cauza micimii caracterului său, din cauza corupției. Acei israelieni care îl vor pe Netanyahu premier – iar alegerile au arătat că sunt mulți – îl vor în ciuda tuturor acestor trăsături. Ei îl pot ierta pe premier pentru micimea caracterului său, pentru că a demonstrat că poate fi un mare lider.” (Călin Marchievici).

 

 

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Ecaterina Andronescu a fost demisă

Publicat

pe

De

Ecaterina Andronescu a declarat că a aflat de demiterea sa de la televizor, precizând însă că mesajul său a fost înțeles greșit și că nu a vrut niciun moment să-i învinovățească pe părinții Alexandrei sau pe aceasta.
„Am aflat de la televizor (…) Nu avea nicio legătură cu situația decât să îi protejăm pe copii în perspectivă. Nu era intenția mea să o învinovățesc cumva pe Alexandra sau pe părintii ei. Nu asta am vrut, nu sunt genul acesta de om. Luați emisiunea și urmăriți. Am continuat să spun că de aceea noi în toamnă va trebui să declanșăm o campanie în școlile noastre pentru a-i învăța pe copii să se protejeze. Eu nu pot lua alte măsuri decât cele din școală. Noi putem să îi învățam pe copii cum să se poarte astfel încât și ei să se autoprotejeze. Școală este o instituție care trebuie să îi învețe de toate „, a declarat Ecaterina Andronescu, la Digi 24.
Ecaterina Andronescu a precizat că nu a avut nicio discuție cu premierul. „M-aș fi așteptat la o explicație. Dacă s-a înțeles așa, îmi pare rău. Dacă premierul a luat o decizie, nu am ce să mai fac”, a conchis fostul ministru al Educației.

Viorica Dăncilă a anunțat că a decis să o demită pe Ecaterina Andronescu din funcția de ministru al Educației, după ce aceasta a afirmat că ea a învățat de acasă să nu se urce într-o mașină cu un străin, propunându-l pe Daniel Breaz, actual ministru al Culturii, să preia interimatul.
„Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcția de Ministru al Educației pentru declarațiile profund greșite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmații care arată lipsă de înțelegere – punctual, a cazului de la Caracal și, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz și trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziția Guvernului și care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc. Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.
Șeful executivului îl va propune pe Daniel Breaz, actual ministru al Culturii, pentru a prelua interimatul.
Decizia Vioricăi Dăncilă vine în contextul în care ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a afirmat, joi, la Antena 3, că a învățat de acasă să nu se urce într-o mașină cu un străin, făcând referire la cazul Alexandrei din Caracal. (R.C.).

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Primul caz de infecție cu West Nile

Publicat

pe

De

Primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat, joi, în Galați. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cazul confirmat a fost înregistrat la un pacient de 80 de ani.
Specialiștii CNSCBT recomandă populației să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să folosească substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, precum și substanțte insecticide în locuință și în jurul locuinței, să folosească plase de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă statută și gunoiul menajer. (R.C.) .

 

 

Citeste in continuare

Administrație locală

Liberalii, ca peștele pe uscat

Publicat

pe

De

De o bună bucată de vreme, liberalii se zbat ca peștele pe uscat. L-au importat pe Rareș Bogdan ca să asigure zgomot și vizibilitate, au schimbat conducerea PNL București din cauza rezultatelor slabe, au schimbat și conducătorii organizațiilor de sector. Au dat jos cîte un nimeni și l-au înlocuit cu frate-su! Nici într-un coșmar politic n-o mai vedeam pe Anca Boagiu conducînd o organizație PNL de sector.

Învîrtind cîte ceva, da. Făcînd politică la bază, după ce s-a învîrtit pe picior mare (în materie de bani, nu de idei), nu. Cine mai credea că PNL-ul visează să cîștige și alegerile pe București cu Anca Boagiu? Și adăugîndu-i pe Burduja și pe Rareș Bogdan (motopompe de calibre diferite!) vor ridica țara pe noi culmi de circotecă și demagogie!

Singura soluție mai de folos a fost desemnarea Violetei Alexandru, fostă Bau (la Pro Democrația) în fruntea organizației pe București, de unde finanțatorul și sforarul Cristian Bușoi a fost îndepărtat.
Am înțeles că operațiunea de schimbare a conducerilor din organizațiile PNL s-a poticnit. Oamenii nu mai vor să comunice cu Ludovic Orban numai prin ”Să trăiți! Am înțeles!” De ce? Foarte simplu. Președintele PNL nu conduce bicicleta. Este numai lanțul de la Cotroceni pînă la sediul partidului. Execută și iar execută. Activitatea sa se reduce la luat notițe și la declarații pe seama altor declarații făcute de adversari. În rest, el nu depășește ideile lui Klaus Iohannis. Iar Klaus Iohannis n-are. Drept pentru care PNL-ul a devenit un partid plictisitor, fără proiect, fără personalități, fără evenimente, fără program folositor pentru țară. Principala activitate a acestor zile se reduce la cădelnițarea președintelui Iohannis. Și la pregătirea pentru alegeri. Cine cu cît contribuie și pe cine se bazează și în ce oraș! În rest, idei și proiecte de campanie, cu-cu! N-ai cu cine! Rareș Bogdan într-o postare pe Facebook a atins cotele ridicolului din vremea cîntărilor lui Nicolae Ceaușescu:

S-a decis: 10 noiembrie, data alegerilor prezidențiale. Câștigăm! Alături de președintele Klaus Iohannis, acest popor poate sta cu fruntea sus în lumea tot mai greu de priceput! Este respectat pe toate continentele, în toate cancelariile. Este un om care are obraz, care are onoare, care are demnitate și nu va accepta niciodată ca țara noastră să cadă în mâinile infractorilor, incompetenților, mincinoșilor, prefăcuților și trădătorilor. Ascultați ce vă spun!

Vai, ce multe lepre mai are țara noastră! (Cornel Nistorescu Editorial).

 

 

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment5 zile inainte

Bădălău a furat ”Famiglia” lui Dragnea!

Este ultimul ”baron roșu” din Guvernul României, dar probabil nu pentru multă vreme, cel puțin după amenințările fățișe pe care...

Eveniment6 zile inainte

Ha-ha, Orban strânge banii pentru campania lui Iohannis!

Interesantă manevra liberalilor, de a-l numi pe Ludovic Orban șeful campaniei pentru alegerile prezidențiale. Nu-s trei ani uitați de când...

Eveniment6 zile inainte

Ancheta Buda: Sturioni sau droguri?

Cu toate că poate părea din start o adevărată blasfemie să te gândești numai că poate exista o tragedie mai...

Eveniment6 zile inainte

Iridex Group Plastic anunta receptia la finalizarea lucrarilor de canalizare in judetul Giurgiu, localitatea Toporu

Comuna Toporu din judetul Giurgiu, mai aproape de Europa, prin implementarea acestui proiect de canalizare cu bani europeni Iridex Group...

EvenimentO săptămână inainte

Sportivii paralimpici constanteni sunt asteptati in luna august la Trofeul Tineretului

Dupa cum bine stiti, inca din anul 1999, ziua de 12 august a devenit Ziua Internationala a Tineretului, fiind desemnata...

Eveniment2 săptămâni inainte

ULTIMA ORĂ: Fifor, sedus în mașină la Băneasa!

Se fac eforturi ”logistice” uriașe pentru ca nu cumva să fie dezvăluite dedesubturile unui scandal care poate arunca în aer...

Eveniment2 săptămâni inainte

Care sunt avantajele unui dulap metalic si unde poate fi folosit?

Categoria de dulapuri metalice este din ce in ce mai populara in randul celor care administreaza afaceri...

Eveniment2 săptămâni inainte

Agro Montana distribuitorul tau de produse horeca

Suntem distribuitor produse alimentare HoReCa si impartasim cu tine in fiecare zi satisfactia si bucuria multumirii tale pentru ca noi...

Social2 săptămâni inainte

Cu cat timp inainte imi planific nunta?

Majoritatea barbatilor, dupa o perioada in cuplu, se gandesc la oficializarea relatiei si se hotarasc sa ii ceara mana celei...

Eveniment2 săptămâni inainte

Texte de promovare a produselor

Advertorialele reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de promovare a afacerii in mediul online si fac parte din procesul...

Administrație locală2 săptămâni inainte

Ecaterina Andronescu a fost demisă

Ecaterina Andronescu a declarat că a aflat de demiterea sa de la televizor, precizând însă că mesajul său a fost...

Eveniment3 săptămâni inainte

Lucruri de Stiut despre Burghiere

Gaurirea in perete este una dintre lucrarile pe care le facem foarte des in casa, de aceea este bine sa...

Eveniment3 săptămâni inainte

Sportivii paralimpici premiati la concursurile nationale de la Lugoj confirma si pe Litoral la Jocurile sportive AJCSPH pe plaja adaptate pentru persoanele cu dizabilitati si utilizatori de fotoliu rulant

Un magazin de narghilele este un magazin, fie fizic, fie online, care vinde produse si accesorii pentru fumatul de narghilea....

Eveniment3 săptămâni inainte

La 112, ca la livrări pizza!

Realizatorul Antenei 3 Mircea Badea a remarcat, marți, pe pasa cu „Sinteza zilei”, că operatoarea de la 112 i-a vorbit...

Social3 săptămâni inainte

Flori si tandrete

OkFlora este o florarie Bucuresti care te scoate din incurcatura atunci cand vrei sa arati cat esti de deosebit marcand...

Eveniment3 săptămâni inainte

Tudorel Toader, despre codurile penale: Simple precizări!

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că niciuna dintre modificările codurilor penale declarate neconstituționale de CCR nu a fost...

Exclusiv3 săptămâni inainte

Mircea Drăghici, trimis în judecată

Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de...

Eveniment3 săptămâni inainte

Avantajele si dezavantajele tapetului

Te gandesti sa folosesti tapet pentru obtinerea unor pereti foarte frumosi? Alegerea poate sa fie cat se poate de inteligenta,...

Știrile Săptămânii