Connect with us

Eveniment

Lupta pentru privilegii domină țara

Publicat

pe

Trăim una dintre cele mai cumplite perioade de după 1990. Toată lumea se luptă orbește pentru privilegii. Ba că munca lor este mai importantă pentru viață, pentru lege, pentru apărarea țării, pentru sănătatea oamenilor. Toate categoriile profesionale își descoperă merite, eforturi inegalabile și sacrificii. Și grefierii au ieșit în stradă, susținuți de judecători. Munca lor este grea, chinuitoare, blestemată, chiar dacă unii dintre ei printr-o greșeală făcută intenționat aruncă în aer un dosar de milioane. Grefierii amenință că vor bloca toate procesele, cu excepția celor urgente dacă nu se bucură și ei de aceleași privilegii cu judecătorii și cu procurorii.
Pe fondul acesta de luptă pentru pensii (nimeni nu se gîndește că în cele din urmă banii vor veni tot din contribuția fiecăruia și din reducerea cheltuielilor pentru treburile publice, mai ales pentru sănătate, școală și drumuri) mă trezesc cu un telefon din provincie. O cunoștință din tinerețe mă anunță că în orașul său a fost inaugurată filiala locală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști. Și ce părere am, a făcut bine că s-a înscris sau nu?
Spre surprinderea lui, i-am spus din prima că nu pot să-i împărtășesc entuziasmul provocat de o simplă participare la un fel de înșelătorie. Despre ce este vorba. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a dobîndit statutul de uniune de creație. Acesastă UZPR este o uniune a ziariștilor de modă veche, în special de la ziarele percepute mai comuniste. Nu este aici locul în care să explic pe larg cum a izbutit UZPR să intre între uniunile de creație. Important este că a obținut o sentință și, în ciuda faptului că majoritatea ziariștilor nu au făcut creație de nici un soi, ei sunt acum recompensați cu o jumătate de pensie în plus. Brusc, seniorii presei române s-au trezit și ei cu tentația acestui privilegiu. Cum adică să nu beneficieze și ei de această recunoaștere (tot un fel de privilegiu) a muncii de creație. Ba UZPR, folosind chichițele legii, a inventat membria retroactivă. Adică un ziarist ajuns la pensie, care n-a avut de-a face cu această uniune, dacă plătește cotizația pe cinci ani din urmă, primește și el în baza calității de membru dobîndite încă o jumătate de pensie.
Nu sunt membru în nici o uniune de creație din nici un domeniu, cu atît mai puțin al uneia din domeniul jurnalisticii, mai ales că activitățile comunității profesionale sunt ca și inexistente. În același timp încerc să îi înțeleg pe unii dintre foștii mei colegi care aflai în pragul senectuții se zbat în lipsuri. Salariile în presă au fost întotdeauna slabe. În același timp, nu pot să le înțeleg foamea după recunoașterea de merite și recompense care ascund tentația de a dobîndi privilegii. Iar unii chiar le folosesc din plin.
Pentru că folosesc același instrumente ca și scriitorii (pix, stilou, mașină de scris, calculator), jurnaliștii din vechea generație se socot îndreptățiți la o recompensă suplimentară după statutul de privilegiați din anii comunismului. Din păcate, tendința aceasta vine de la scriitori și de la artiști. Statul comunist i-a îndestulat pe toți artiștii ca să tacă, nu ca să le stimuleze creația, ca să-i folosească la omagii (pentru care i-a plătit bine). De aceea n-am avut nici proteste și nici disidențe. Jumătatea de pensie suplimentară vine de la scriitori și de la ceilalți artiști, care, în anii comunismului, au dus-o unii chiar mai boierește decît ziariștii. Pe cale de consecință și dintr-un mimetism prost înțeles, ziariștii au luat-o pe urmele scriitorilor și ale artiștilor.
Sună destul de comic, dar fenomenul s-a extins și la coriști, și la dansatori, și la instrumentiști. Și ei au făcut creație, și ei strîng acte și plătesc cotizații retroactive de membri la uniuni golite de sens și beneficiază din banii de la buget de o jumătate de pensie suplimentară.
Afacerea este senzațională. Cei care conduc aceste uniuni își sporesc numărul de membrii și strîng mai mulți bani din cotizații, fără să sufere de remușcări pentru găurile pe care le dau bugetului public.
Mașinăriile și mecanismele de răsplătit merite și de acordat onoruri sunt din ce în ce mai sofisticate, mai complexe și mai păguboase pentru bugetul României. De la revoluționari la milițieni, de la ziariști la dansatori, de la actori specializați în poezii patriotice pupincuriste de 23 august și de 26 ianuarie, la procurori din binom, toți sunt creatori importanți și copleșiți de merite. Și trebuie răsplătiți de o Românie de care tot ei se plîng și de care adeseori se și dezic.
De fapt, au mai rămas fără privilegii doar electricienii, zidarii, grăjdarii și țăranii, muncitorii din construcții și frizerii, croitorii și profesorii, minerii și încă două-trei categorii care n-au încăput pe lista de șmecheri și profitori ai democrației.(Cornel Nistorescu Editorial Cotidianul)

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Dănuț Pop, președintele PER: „Dacă Poliția Română fraternizează cu scandalagii din localități, atunci Vela trebuie să demisioneze!”

Prahova Mea

Publicat

pe

Pare că lucrurile au scăpat de sub control la Poliția Română! Desele manifestări ale clanurilor din țară ne arată că imaginea și rolul instituției conduse de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, sunt pur simbolice! De la violenÅ£ă, la deranjarea liniștii publice, scandalagii nu se sinchisesc să respecte legea în vigoare și cu atât mai puțin pe reprezentanții Poliției Române în teritoriu. Ba chiar au fost cazuri în care poliția nu a intervenit sau chiar a fost atacata de interlopi! Se transformă România într-o societate nesigură sub coordonarea lui Vela? Se instaurează legea „pumnului” și colaborările oficiale cu clanurile?

Partidul Ecologist se declară îngrijorat de multitudinea cazurilor agresive din țară și de lipsa unei mobilizări/ strategii naționale în acest sens. Marcel Vela trebuie să redea credibilitatea și încrederea cetăţenilor în Poliţia Română sau să își dea demisia!

Sursa foto: Bianca Vasile, vicepreședinte al PER

Redacția platformei media independente Criteriul Național și colectivul redacțional al Ziarului Nationalul.ro mulțumesc Biroului
de presă al PER

 

Citeste in continuare

Eveniment

Marius Necula a fost numit Prim-vicepreşedinte al PER pe Comunicare şi Imagine

Prahova Mea

Publicat

pe

Ca urmare a ultimei şedinţe a Biroului Permanent Naţional al PER, Marius NECULA a fost numit Prim-Vicepreşedinte pe Comunicare şi Imagine

Marius Necula este fost Prefect de Galaţi, Senator şi Preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Dezvoltarea Teritoriului şi Mediu din Senatul României.
Este absolvent al Facultăţii de Inginerie GalaÅ£i, al Academiei de Studii Economice Bucureşti, specialitatea FinanÅ£e- Bănci şi al Facultăţii de Drept Bucureşti. A predat la Universitatea De Stat „Dunărea de Jos” din GalaÅ£i disciplinele Marketing şi Management. Este doctorand în economie, cu tema „Managementul colectivităţilor locale”.

A fost Preşedinte al Consiliului de AdministraÅ£ie al Grupului de Presă ” Radio GalaÅ£i” şi „Realitatea TV GalaÅ£i- Brăila”. Actualmente este proprietarul grupului de firme „Atlas” (aproximativ 300 de angajaÅ£i) şi Preşedinte al Clusterului pentru Cercetare- Dezvoltare şi Transfer Tehnologic „Comcon 2”.

Sursa foto : Bianca Vasile, vicepreședinte al PER

 

Redacția platformei media independente Criteriul Național și colectivul redacțional al Ziarului Nationalul.ro mulțumesc Biroului
de presă al PER

 

Citeste in continuare

Eveniment

Partidul Ecologist solicită demisia ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor

Prahova Mea

Publicat

pe

 

Comisia Europeana a trimis României scrisoarea prin care anunţă ţara noastră ca va fi trimisă la Curtea de Justiţie Europeană pentru declarea infrigimentului pe taierile ilegale de pădure. România a avut timp suficient să convingă Comisia Europenă că respectă Regulamentul UE de control al tăierilor ilegale şi că sancţionează pe cei care încalcă legea în domeniu. Autorităţile de la Bucureşti nu au convins nici pe cele de la Bruxelles că sunt în stare să oprească tăierile ilegale. Din acest moment, România riscă să fie amendată zilnic pentru faptul că nu este capabilă să oprească tăierile ilegale şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi. În perioada pandemiei, România şi-a dublat exportul de masă lemnoasă !!!

Considerăm ca principal vinovat, Guvernul României şi în special, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Solicităm ca prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul României să oprească total taierile de masă lemnoasă până la adoptarea unui legi care să protejeze pădurile României, să-i pedepsească exemplar pe cei vinovaţi. În cazul în care Costel Alexe nu promovează o astfel de OUG, toţi ecologiştii îi aşteaptă demisia.

Sursa foto: Bianca Vasile, vicepreședinte al PER

 

Platforma media independentă Criteriul Național și Ziarul Nationalul.ro salută și susține decizia domnului Marius Necula vicepreședinte al PER

 

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

EvenimentO zi inainte

Dănuț Pop, președintele PER: „Dacă Poliția Română fraternizează cu scandalagii din localități, atunci Vela trebuie să demisioneze!”

Pare că lucrurile au scăpat de sub control la Poliția Română! Desele manifestări ale clanurilor din țară ne arată că...

Eveniment2 zile inainte

Marius Necula a fost numit Prim-vicepreşedinte al PER pe Comunicare şi Imagine

Ca urmare a ultimei şedinţe a Biroului Permanent Naţional al PER, Marius NECULA a fost numit Prim-Vicepreşedinte pe Comunicare şi...

Eveniment3 zile inainte

Partidul Ecologist solicită demisia ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor

  Comisia Europeana a trimis României scrisoarea prin care anunţă Å£ara noastră ca va fi trimisă la Curtea de JustiÅ£ie...

Eveniment3 zile inainte

Ecologiștii, atac la Traian Basescu: „Distruge șansa unei resetări necesare a clasei politice, pe care românii o așteaptă!”

Turnătorul Petrov este ca o durere de cap care nu dispare! Există și face rău: vrea să încurce calculele pentru...

Eveniment5 zile inainte

Care sunt principalele avantaje ale sistemelor descentralizate de ventilatie?

Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la sisteme de ventilatie  descentralizate, pe care le folosesc...

Eveniment5 zile inainte

PER cere poziționarea lui Costel Alexe pe construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate în raport cu Green Deal

Partidul Ecologist Roman se declară îngrijorat de modificările aduse în Parlament la Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de...

EvenimentO săptămână inainte

Bănăţeanul Marcel Mihoc este vicepreşedinte al PER

Cunoscutul om de afaceri, Marcel Mihoc, vicepreşedinte al PER este una dintre personalităţile nou- venite în Partidul Ecologist Român. Bănăţeanul...

EvenimentO săptămână inainte

Cum alegem corect fronturile de mobila Protege Parol

O adevarata provocare pentru orice persoana o reprezinta alegerea mobilierului din casa noastra, mai ales pentru cei care sunt implicati...

EvenimentO săptămână inainte

Irinel Tudorache este preşedinta Organizaţiei de Femei a Partidului Ecologist

  În calitate de preşedintă a OrganizaÅ£iei de Femei a PER, Irinel Tudorache se alătură personalităţilor nou- venite în Partidul...

Eveniment2 săptămâni inainte

Senatorul Daniel Humelnicu este noul vicepreşepreşedinte al Partidului Ecologist

  Senatorul Daniel Humelnicu este noul vicepreşepreşedinte al Partidului EcologistÎn calitate de vicepreşedinte al PER, fostul senator Daniel Humelnicu se...

Eveniment2 săptămâni inainte

De ce sa Alegi un Fotograf Profesionist?

Studioul si arta in mainile unui fotograf profesionist devin capodopere care evoca admiratie si emotii pozitive. Cel mai bun fotograf, creaza...

Eveniment2 săptămâni inainte

Recomandarea noastra: Dr. Radu Elisei – Medic specialist chirurg

Dr. Radu Elisei este un cunoscut medic chirurg care profeseaza in orasul Bistrita. Aflat intr-o continua dezvoltare personala si profesionala,...

Social2 săptămâni inainte

Asociaţia „Vindecă-ţi Viaţa” vă oferă cursuri de calificare

Terapiile alternative au cunoscut o ascensiune deosebită în ultimii ani şi tot mai mulţi oameni ajung să se trateze de...

Sedinte foto nou nascuti Sedinte foto nou nascuti
Social3 săptămâni inainte

Un cadou pentru generatii

Sedinta foto nou nascuti – un cadou pentru generatii Fotografiile sunt fara doar si poate printre cele mai des intalnite...

Eveniment3 săptămâni inainte

Cele mai bune 6 comedii din istoria cinematografiei

Comedia este una dintre cele mai genurile cinematografice care ne face sa se bucure de cantitatea mare de umor si...

Eveniment3 săptămâni inainte

8 trucuri pentru o relatie fericita

Dupa cum poate stiti, cuplul trece prin diferite etape de-a lungul vietii. Dar, odata cu trecerea timpului, una dintre aceste...

Eveniment3 săptămâni inainte

Top 5 cele mai bune filme pentru tineri

Cautati un alt film de vizionat? Astazi va aducem o lista cu cele mai bune filme pentru tineri, unde veti...

Eveniment3 săptămâni inainte

Trucuri pentru o relatie de vis cu partenerul

Couple toasting with wine Simti ca pasiunea in relatia ta intima s-a diminuat? Crezi ca ai cazut intr-o rutina? Deseori...

Știrile Săptămânii