Connect with us

Sănătate

Etapele examinarii electromiografice si specificul acestei abordari medicale

Publicat

pe

Afectiunile sau problemele medicale de natura neurologica sunt relativ frecvent intalnite pentru pacienti de toate varstele si din toate categoriile sociale. In acest context vorbim despre un impact negativ semnificativ pentru pacientii care se confrunta cu astfel de situatii. De multe ori diagnosticarea acestor afectiuni este o provocare, mai ales daca luam in calcul faptul ca multe simptome pot fi usor asociate altor probleme.

Printre procedurile care sunt folosite adesea in afectiunile neurologice pentru diagnosticare cat mai precisa regasim si procedura de electromiografie (EMG). Aceasta abordare este folosita pentru pacientii care resimt anumite simptome frecvent sau care se repeta constant, si anume senzatia de amorteala sau slabiciune musculara, senzatie de arsura sau furnicaturi, dureri musculare de tipul crampelor sau carceilor, sau dureri ale membrelor inferioare, respectiv superioare.

Utilizarea electromiografiei (EMG)

Examinarea electromiografica (EMG) este abordarea utilizata de medicul specialist pentru a diagnostica starea de sanatate a muschilor si a celulelor nervoase care asigura controlul muschiilor si reactia acestora la diversi stimuli. Rezultatele testarii de tip EMG pot oferi indicii evidente in cazul existentei unor disfunctii nervoase care pot afecta musculatura sau care au legatura cu transmiterea semnalului de la nerv la muschi.

Efectuarea electromiografiei implica utilizarea unor electrozi sau ace care asigura transmiterea semnalelor electrice sub forma de sunete, grafice sau valori numerice. Toate acestea rezultate urmeaza a fi interpretate de catre medicul specialist pentru clarificarea diagnosticului pus in urma examenului clinic. Electromiografia este o abordare medicala non-invaziva menita a ajuta in diagnosticarea afectiunilor neuromusculare pe baza investigatiei medicale pentru evaluarea nervilor periferici si activitatii musculare.

Etapele urmate in examinarea electromiografica

Electromiografia (EMG) are de cele mai multe ori doua etape. Nu intotdeauna medicul specialist recomanda sau efectueaza ambele etape pentru investigatiile medicale respective. Alegerea porneste de la afectiunile cu care se confrunta pacientul. Trebuie subliniat faptul ca pacientii pot resimti un disconfort minim atunci cand este efectuata aceasta procedura de electromiografie (EMG). Riscuri asociate acestei proceduri sau eventuale efecte adverse nu exista.

Etapa intai este electroneurografia sau studiul conducerii nervoase. Aceasta implica stimularea nervilor cu ajutorul unei usoare descarcari electrice in diferite puncte pe traseul stabilit de catre medicul neurolog. Sunt aplicati mai multi electrozi de mici dimensiuni la nivelul pielii sau a acelor de tip electrod in vederea inregistrarii si a aplicarii unui soc mic pe piele sau in unele zone ale membrului unde se aplica procedura.

Etapa a doua se numeste electromiografie propriu-zisa si presupune introducerea unui ac foarte subtire, de unica folosinta, in zona muschilor. Cu ajutorul unui electrod microscopic aflat la nivelul acului, este inregistrata in ce masura activitatea fibrelor musculare este una considerata a fi normala sau anormala. Investigatia medicala de electromiografie (EMG) este efectuata in cele doua faze in care poate fi musculatura, si anume cea de relaxare si cea de incordare.

Interpretarea procedurii de electromiografie (EMG) este efectuata de catre un medic cu expertiza in neurologie. Rezultatele indica in ce masura activitatea electrica a muschiului in starea de repaus semnaleaza o tulburare musculara sau o inflamatie aparuta ca urmare a unei leziuni, iar inregistrarile obtinute sunt interpretate de medicul specialist.

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Simona Iolanda Ateia, o viață dedicată îngrijirii copiilor suferinzi de diabet

Publicat

pe

De

Doctorul Simona Iolanda Ateia, având o înaltă calificare medicală prin studiile efectuate și stagii de specializare continuate de-a lungul a zeci de ani, și-a îmbinat dorința de a ajuta copiii suferinzi de diabet cu pasiunea pentru studierea acestei afecțiuni.

Absolventă a facultății de medicina generala a UMF “Carol Davila” din București, Simona Ateia a efectuat specializarea în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din dorința de a trata copiii suferinzi de diabetul de tip I, afecțiune care i-a stârnit un puternic interes de cunoaștere.

Implicată managerial în diferite clinici de renume din țară, Simona Iolanda Ateia a fost anterior numită între cele mai puternice femei din România de publicația financiară Business Magazin.

Performanță științifică, alături de performanță în îngrijirea pacienților

Pe lângă abilitățile de practician în medicină și cele manageriale, Simona Iolanda Ateia a excelat și în domeniul științific, fiind doctor în medicină, specializată pe factorii de risc ai proinsulinei pentru boala cardiovasculară, cu o lucrare susținută în anul 2015.

Ea s-a implicat în cercetare medicală și a publicat numeroase lucrări științifice pe plan național și internațional pe teme subscrise specializării sale în Diabetologie, aferente unor evenimente de largă recunoaștere în domeniu, precum conferințe și congrese în mari centre precum Berlin, Amsterdam, San Antonio, Madrid.

Un nume de referință în domeniul diabetologiei din România, Simona Iolanda Ateia, a avut o contribuție semnificativă în înțelegerea și tratamentul diabetului, prin participarea activă la conferințe și publicarea de lucrări relevante.

Dr. Simona Ateia despre dietă, pro insulină și procese metabolice

În decembrie 2013, a co-autorat articolul „Proinsulin and age in general population”, publicat în Journal of Medicine and Life. Studiul a explorat corelațiile între nivelurile de proinsulină și vârsta în populația generală, oferind noi perspective asupra markerilor biologici relevanți pentru diabet.

În octombrie 2013, la European Journal of Internal Medicine, Simona Ateia a prezentat „Proinsulin level as a predictor of metabolic syndrome in the Romanian population”, un studiu crucial care a analizat rolul proinsulinei ca predictor al sindromului metabolic, reflectând interesul său continuu în legătura dintre diabet și alte riscuri metabolice majore. În aceeași lună, a contribuit cu lucrarea „Relationship between proinsulin and cardiovascular risk variables in patients with diabetes”, prezentată tot la European Journal of Internal Medicine, consolidându-și reputația în cercetarea interrelației dintre diabet și boli cardiovasculare.

De asemenea, Simona Iolanda Ateia a fost implicată în studiul „Effects of lifestyle changes including specific dietary intervention and physical activity in the management of patients with chronic hepatitis C – A randomized”, publicat în august 2013 în Nutrition Journal. Această lucrare a examinat impactul modificărilor de stil de viață, inclusiv intervențiile dietetice specifice și activitatea fizică, în managementul hepatitei C cronice, subliniind abordarea ei holistică și multidisciplinară în tratamentul afecțiunilor cronice.

În noiembrie 2013, la Al 11-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în Iași, a fost prezentată lucrarea „Efectele modificării stilului de viața asupra insulinorezistenței și a nivelului de adiponectină la pacienții cu hepatită cronică cu virus C”. Aceasta a oferit noi perspective asupra managementului hepatitei C, prin prisma intervențiilor de stil de viață, reiterând importanța abordărilor integrate în tratamentul și cercetarea medicală.

Simona Iolanda Ateia s-a aplecat asupra felului în care interacționează afecțiunea diabetică cu alte afecțiuni, precum obezitatea și hepatita cronică

Contribuțiile sale la Al XXXII-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă din 2012 au fost remarcabile. Dr. Ateia a prezentat lucrarea „Relația între nivelul seric al leptinei și insulinorezistența la pacienții obezi cu hepatită cronică cu virus C”, aducând în discuție interacțiunile complexe dintre hepatită și metabolism. O altă prezentare, „Complicațiile gastrointestinale ale diabetului”, a arătat interacțiunea dintre diabet și complicațiile gastro-intestinale, consolidând nivelul de înțelegere cu privire la managementul diabetului.

La întâlnirea anuală a Obesity Society din San Antonio, Texas, în septembrie 2012, Simona Ateia a prezentat lucrarea „Relationship between serum Resistin Concentrations and insulin resistance in obese patients with chronic hepatitis C”. Această lucrare a adus contribuții importante în înțelegerea mecanismelor moleculare care leagă rezistența la insulină de inflamația cronică.

La European Association for the Study of Diabetes (EASD) Annual Meeting din octombrie 2012, în Berlin, lucrarea „Effects of the prudent diet versus low fat diet in cytokines profile in patients with diabetes and chronic hepatitis C” a fost bine primită pentru abordarea sa inovatoare privind dieta și managementul inflamației în contextul diabetului.

Participarea la United European Gastroenterology Week în Amsterdam, în octombrie 2012, a fost marcată de prezentarea „Corelațiile dintre concentrațiile serice ale rezistenței și insulinorezistența la pacienții obezi cu hepatită cronică cu virus C”, care a adâncit înțelegerea interacțiunii dintre procesele metabolice și cele hepatice.

În același an, la Congresul al 11-lea al Federației Europene de Medicină Internă în Madrid, lucrarea Simonei Ateia – „Complicațiile gastro-intestinale în diabet” – a evidențiat complicațiile secundare frecvente în managementul diabetului.

Aceste prezentări și publicații demonstrează angajamentul constant al Simonei Ateia în avansarea cunoștințelor medicale și aplicarea acestora în practica clinică, influențând profund domeniile de diabet, nutriție, boli metabolice și hepatologie. Prin activitatea sa prolifică în cercetare și participarea activă la conferințe științifice, a contribuit semnificativ la îmbunătățirea abordărilor terapeutice și la formarea unei înțelegeri mai profunde a interconexiunilor dintre diversele afecțiuni cronice.

Citeste in continuare

Sănătate

Secretul unui zâmbet perfect în doar 24 de ore

Publicat

pe

De

dinti ficsi in 24 ore

Lipsa dinților poate afecta semnificativ calitatea vieții, influențând masticația, vorbirea și chiar încrederea în sine. Implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, oferind o alternativă durabilă la protezele dentare tradiționale.

Procedura clasică de implantare dentară presupune o perioadă de vindecare de câteva luni, timp în care pacientul poartă o lucrare temporară. O variantă inovatoare a apărut în ultimii ani: implantul dentar într-o singură zi, care permite obținerea unui dinte fix în termen de 24 de ore.

Ce este un implant dentar într-o singură zi?

Implantul dentar într-o singură zi, cunoscut și sub denumirea de „încărcare imediată” sau „implant dentar rapid”, utilizează tehnici chirurgicale avansate și tehnologii moderne pentru a insera implantul dentar și a atașa o coroană protetică fixă în aceeași zi. Spre deosebire de procedura clasică, unde osul maxilar are nevoie de luni de zile pentru a se vindeca în jurul implantului, încărcarea imediată permite o integrare mai rapidă datorită protocolului specific și a caracteristicilor implantului utilizat (zâmbet nou, încredere sporită – Informează-te despre dinti ficsi in 24 ore!).

Tehnologii avansate pentru o procedură rapidă

Implantul dentar într-o singură zi este posibil datorită utilizării unor tehnici chirurgicale precise și a unor tehnologii moderne, precum:

 • Implanturi dentare speciale: Sunt concepute din materiale biocompatibile cu o suprafață specială care favorizează o vindecare mai rapidă a osului.
 • Tomografie computerizată dentară: Permite o planificare detaliată a procedurii, asigurând plasarea precisă a implantului.
 • Software de ghidare chirurgicală: Oferă precizie maximă în timpul inserării implantului, minimizând riscul de traume.
 • Proteze provizorii personalizate: Sunt fabricate din materiale estetice de înaltă calitate, oferind un aspect natural pe durata integrării implantului.

Avantajele implantului dentar într-o singură zi

Procedura oferă numeroase beneficii pacienților:

 • Reducere semnificativă a timpului de tratament: Pacientul obține un dinte fix în termen de 24 de ore, eliminând necesitatea aștepării lunare.
 • Evitarea protezelor temporare: Se elimină disconfortul și inconveniențele asociate protezelor dentare provizorii.
 • Reducere semnificativă a numărului de vizite la dentist: Procedura se realizează într-o singură zi, reducând semnificativ numărul de deplasări la clinică.
 • Îmbunătățirea imediată a esteticii și funcției masticatorii: Pacientul poate zâmbi și mânca cu încredere imediat după procedură.

Dezavantajele implantului dentar într-o singură zi

Deși oferă numeroase beneficii, procedura prezintă și anumite dezavantaje:

 • Necesitate unei evaluări amănunțite a stării de sănătate orală: Nu toți pacienții sunt candidați ideali pentru implantul dentar într-o singură zi. Este necesară o evaluare atentă a stării generale de sănătate, a densității osoase și a altor factori.
 • Contraindicații în anumite cazuri: Pacienții cu afecțiuni medicale specifice sau cu densitate osoasă insuficientă nu pot beneficia de această procedură.

Candidații ideali pentru implantul dentar într-o singură zi

Procedura este recomandată pacienților care îndeplinesc următoarele criterii:

 • Stare generală de sănătate bună: Pacientul nu trebuie să sufere de afecțiuni medicale care ar putea contraindica intervenția chirurgicală.
 • Densitate osoasă suficientă: Osul maxilar trebuie să ofere un suport adecvat pentru implant.
 • Gingii sănătoase: Nu trebuie să existe afecțiuni ale gingiilor, precum gingivita sau parodontita.
 • Motivație ridicată și igienă orală riguroasă: Pacientul trebuie să fie motivat să mențină o igienă orală impecabilă pentru succesul pe termen lung al implantului.

Cum decurge procedura?

Procedura de implant dentar într-o singură zi presupune următorii pași:

 • Consultația inițială: Medicul stomatolog evaluează starea generală de sănătate orală a pacientului, efectuează radiografii și tomografii dentare pentru a determina fezabilitatea procedurii.
 • Planificarea tratamentului: Se stabilește numărul de implanturi necesare, tipul de implant și se realizează un plan detaliat al intervenției.
 • Intervenția chirurgicală: Se inserează implantul dentar în osul maxilar folosind tehnici minim invazive. În anumite cazuri, poate fi necesară adiția de os pentru a asigura stabilitatea implantului.
 • Montarea coroanei provizorii: Se atașează o coroană dentară provizorie pe implant, oferind pacientului un aspect natural și funcțional imediat.

Recuperarea și îngrijirea post-operatorie

După procedură, pot apărea inflamatii ușoare și disconfort. Medicul va prescrie medicație pentru ameliorarea acestora. Este esențială respectarea strictă a indicațiilor medicale pentru o vindecare optimă, inclusiv:

 • Administrarea medicamentelor conform prescripției.
 • Aplicarea compreselor reci pe zona afectată.
 • Odihnă dentară în primele zile.
 • Menținerea unei igiene orale riguroase.
 • Revenirea la controale periodice pentru monitorizarea vindecării.

În concluzie, implanturile dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru înlocuirea dinților pierduți, oferind beneficii estetice și funcționale pe termen lung. Procedura de implant dentar într-o singură zi este o opțiune atractivă pentru pacienții care doresc să obțină rapid rezultate. Cu toate acestea, este importantă o evaluare personalizată pentru a determina dacă această procedură este potrivită fiecărui caz în parte. Discutați cu medicul stomatolog pentru a afla dacă implantul dentar într-o singură zi reprezintă soluția ideală pentru dumneavoastră.

Citeste in continuare

Sănătate

Protezele dentare ca solutie pentru inlocuirea dintilor lipsa si avantajele acestei abordari stomatologice

Publicat

pe

Numarul persoanelor care se confrunta cu lipsa partiala sau totala a dintilor este foarte mare. Aceste probleme afecteaza deopotriva persoane tinere, dar si persoane de varste inaintate. Indiferent de varsta si de cauzele care au condus la pierderea partiala sau totala a danturii, reconstructia danturii este foarte importanta atat din perspectiva esteticii, cat mai ales din perspectiva functionalitatii.

Tratamentele stomatologice care vizeaza restaurarea danturii lipsa pe una dintre arcadele dentare sau chiar pe ambele arcade propun printre solutii varianta protezelor dentare. Vorbim aici despre acele lucrari protetice avand rol de a inlocui dantura lipsa. Tratamentul cu proteze dentare Ploiesti difera in functie de numarul dintilor lipsa si astfel putem vorbi despre proteze partiale sau totale.

Protezele dentare si cine poate beneficia de acestea

O proteza dentara este dispozitivul medical utilizat de medicii stomatologi in proceduri care vizeaza inlocuirea dintilor lipsa. Dispozitivul este realizat pe baza de mai multe tipuri de materiale printre care amintim rasini acrilice, metal si ceramica. Realizarea de proteze dentare se face individual, cu scopul de a raspunde nevoilor fiecarui pacient.

Protezele dentare contribuie la obtinerea unui aspect placut la nivelul danturii, recastigarea increderii de sine pentru pacientii cu dinti lipsa sau avand dantura complet lipsa. Pe langa latura estetica, protezele dentare contribuie la redobandirea functiilor masticatorii.

De asemenea, putem vorbi inclusiv despre imbunatatirea aspectului la nivelul fetei si intarirea muschilor faciali. Durata de viata a unei proteze dentare poate fi foarte indelungata atunci cand se respecta sfaturile pentru modul de pastrare si de intretinere a acestor dispozitive medicale.

Decizia privind tratamentul cu proteze dentare este luata in baza unei consultatii stomatologice si a unei analize atent efectuate de catre medicul stomatolog pentru fiecare pacient in parte. Modelul de proteza difera in raport cu numarul de dinti lipsa.

Pentru pacientii care mai au dinti naturali care pot fi folositi pentru a sprijini proteza, se opteaza pentru o proteza partiala. In situatia in care pacientul nu mai are niciun dinte natural, atunci optiunea o reprezinta o proteza totala. Medicul stomatolog va propune pacientului tratamentul cu proteze dentare Ploiesti care sa fie adecvat nevoilor sale si bugetului avut la dispozitie.

Ce presupune tratamentul cu proteze dentare?

Pentru urmarea tratamentului cu proteze dentare, medicul stomatolog va face amprentarea arcadelor unde sunt dinti lipsa. Amprenta respectiva este folosita ulterior de catre tehnicianul dentar pentru a realiza proteza dentara. Urmeaza alegerea nuantei pentru proteza astfel incat aspectul estetic sa nu fie deranjant.

De cele mai multe ori proteza dentara nu este potrivita de la prima proba pentru muscatura pacientului. In acest context medicul stomatolog va face o programare pentru o sedinta ulterioara in care sa ajusteze muscatura pentru ca dantura si gingiile sa se potriveasca perfect cu proteza dentara. Varianta finala a protezei este retrimisa la tehnician pentru a o finaliza si ulterior este inmanata pacientului.

Tratamentul pentru proteze dentare Ploiesti este unul prin care se poate rezolva problema dintilor lipsa sau a danturii lipsa intr-un timp relativ scurt si la costuri accesibile pentru majoritatea pacientilor.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment2 zile inainte

Primul Galaxy Watch FE facilitează accesul și mai multor utilizatori la tehnologia avansată de monitorizare a sănătății de la Samsung

Galaxy Watch FE oferă informații detaliate asupra sănătății și experiențe conectate Samsung Galaxy într-un design elegant 13 iunie 2024 –...

Eveniment5 zile inainte

ADATA prezintă la Computex 2024 inovații pentru un viitor sustenabil

Tematica ADATA pentru 2024 este „Inovează astăzi, îmbrățișează ziua de mâine” ADATA Technology, lider mondial în domeniul modulelor de memorie...

Administrație localăO săptămână inainte

Sluga clanului Cosma, Hurloiu Alexandru, candidat din partea PNL la Primaria Baicoi, sfidează si Consiliu Local Băicoi

După ce si a bătut joc de Băicoieni reparandu-le conductele de apă cu cepuri de lemn, Hurloiu Alexandru, candidatul PNL...

cursuri de vara engleza cursuri de vara engleza
SocialO săptămână inainte

Cursuri de vara de engleza. Strategia care te ajuta sa treci cu brio de examenul pentru obtinerea atestatului Cambridge

Invatarea limbii engleze este o abilitate esentiala pentru succesul profesional. Una dintre cele mai prestigioase certificari care atesta competentele lingvistice...

Eveniment2 săptămâni inainte

realme va aduce noul flagship GT 6 în Europa

București, România – 31 mai 2024 – realme, brandul de smarphone-uri cu cea mai rapidă creștere la nivel global, anunță că...

blefaroplastie nonchirurgicala laser CO2 blefaroplastie nonchirurgicala laser CO2
Social2 săptămâni inainte

Rejuvenare facială: Vrei să afli dacă ești candidatul potrivit?

Rejuvenarea facială este un proces complex care implică o varietate de proceduri și tehnici menite a îmbunătăți aspectul tenului și...

Eveniment2 săptămâni inainte

„Un client care ne spune din ce motiv este nemulțumit este un client generos, pentru că ne arată unde greșim” – Flavia Popa, BRD

29 mai, București. Într-un mediu economic marcat de amenințări și vești negative, păstrarea realismului este esențială. Atât în deciziile pe...

Eveniment3 săptămâni inainte

realme lansează oficial modelul C67 în România

București, România, 28 mai 2024 – realme, brandul cu cea mai rapidă ascensiune din piață este pregătit să redefinească standardul din...

Eveniment3 săptămâni inainte

Cele mai bine vândute dispozitive Navitel: Navitel R600, R66 2K și AR280 Dual

Navitel, lider în domeniul soluțiilor de navigație și tehnologie auto, anunță că modelele sale de camere de bord Navitel R600,...

Eveniment3 săptămâni inainte

Tiny House Festival se mută la Vama Veche: cel mai mare eveniment de vacanțe în natură din Europa de Est

Ceamai mare expoziție de locuințe neconvenționale de vacanță are loc anul acesta pe malul mării, cu 40 de unități de...

Eveniment3 săptămâni inainte

Heineken® România și Uber le oferă suporterilor o experiență VIP la finala UEFA Champions League

Heineken® România și Uber lansează o colaborare dedicată fanilor înfocați ai fotbalului, prin care le oferă acestora o experiență VIP...

Eveniment3 săptămâni inainte

De 22 de ani „Open for Madness”: 4.000 de rețete, 6.500 de decoruri și peste 1.000.000 de oameni care au savurat experiențele Flavours

Flavours marchează 22 de ani de prezență și supremație pe segmentul de catering cu „Open for Madness”, o campanie de...

Eveniment3 săptămâni inainte

HONOR prezintă o arhitectură AI pe patru niveluri și colaborează cu Google Cloud pentru mai multe experiențe la VivaTech 2024

Experimentați fotografia de portret la calitate de studio cu inteligența artificială pe noua serie HONOR 200 [Paris, Franța – 23...

Eveniment4 săptămâni inainte

BenQ lansează primul monitor pentru programare din lume

Seria RD oferă o claritate absolută și un mediu optimizat pentru programatori București, România – BenQ, brandul renumit la nivel mondial...

Eveniment4 săptămâni inainte

Kingston lansează noi pachete Workflow pentru a răspunde mai bine nevoilor creatorilor

Mai multe cititoare Hub centralizat cu mai multe posibilități de personalizare București, România – 17 mai 2024 – Kingston Digital...

Eveniment1 lună inainte

Gaming pentru toți: AGON by AOC își extinde gama de monitoare G4 cu două noi modele accesibile

București, 15 mai 2024 – AGON by AOC, unul dintre cele mai importante branduri de monitoare de gaming și accesorii IT...

Eveniment1 lună inainte

Avantajele concilierii cu banca față de „darea în plată” și „falimentul personal”

15 mai, București. Contractele dintre consumatori și bănci ar trebui să fie simplificate, iar acest lucru poate veni odată cu...

Eveniment1 lună inainte

realme anunță noile modele 12 și 12 Plus

București, România, 14 mai 2024 – realme, producătorul de smartphone-uri cu cea mai rapidă creștere la nivel global, anunță noile telefoane...

Știrile Săptămânii