SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI, ESTE GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR ! – Ziarul Incisiv de Prahova
Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română în perioada 2020-2023, astfel încât am putut aduce probe concrete care demonstreaza că decizia clasei politice de înghețare a aplicării Legii salarizării unitare a avut un impact direct asupra crizei de personal, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.
Polițiștii nu au dreptul la grevă și au reacționat după putință: prin încetarea raporturilor de serviciu. Pentru cei interesați, care nu cunosc dezbaterea, accesați acest link https://sprd.ro/?p=2606.
Am bănuit că perioada 2020-2023 reprezintă, de fapt, un val continuu de pensionări, crescut imediat după instalarea Guvernului Cîțu dar nu aveam dovada palpabilă. Prin urmare, am încercat să verific acest aspect în cazul altor două structuri importante din Ministerul Afacerilor Interne: Pompierii și Jandarmii, primind datele de la fiecare unitate din țară, pentru intervalul 2018-2023. Pentru că ISU s-au mișcat mai bine și avem o situație generală, fără Cluj, unde am solicitat inițierea cercetării disciplinare față de responsabilul pentru Legea 544/2001, voi prezenta aici datele privind această ”armă”, mai precizezza sursa citata
Înainte de toate, pentru cei care nu cunosc, trebuie să precizez că structurile de pompieri sunt dislocate, cu predilecție, în centrele urbane și au efective mult mai puține în raport cu inspectoratele de poliție. Grosso modo, putem fixa un raport de aproximativ 350 pompieri la 1000 polițiști într-un județ. De aceea, cifrele trebuie privite cu valoarea corespunzătoare a impactului pentru fiecare om ce părăsește sistemul, puncteaza Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.
Statistica ISU mi-a confirmat suspiciunea că – dacă cu doi ani înainte de alegeri – pensionările din majoritatea județelor abia dacă atingea o duzină, imediat după intrarea la guvernare a PNL-USR-PLUS (REPER)-UDMR, s-a declanșat hemoragia în sistem și în anul 2020, doar Brăila se mai ”laudă” cu 8 pensionări, iar în următorii ani, cifrele urcă amețitor, continua dezvaluirile Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul..
Puteți urmări mai jos, cum a crescut volumul pensionărilor imediat după alegeri, când pompierii – asemenea polițiștilor (vom vedea că și jandarmilor) – au fost nu atât dezamăgiți cât mai ales revoltați de amânarea atingerii plafonului salarial stabilit prin Legea 153/2017, astfel încât deja în anul 2019, numărul pensionărilor s-a dublat. Înghețarea aplicării Legii 153/2017 pentru întreg sistemul de apărare și ordine publică – măsura iresponsabilă, imediat după câștigarea alegerilor și instituirii Guvernului Cîțu – coincide cu debutul următorilor 4 (patru!) ani de plecări masive din sistem:
Urmăriți Prahova, de la 13-26 pensionări a săltat la cifra de 72 persoane care au părăsit sistemul; Hunedoara începuse avântul încă din anul 2019, de la 5 inși la 48, respectiv 61 plecări. Și la Dâmbovița, ritmul de 3-8 pensionări pe an urcă brusc, în 2020 la 50 de oameni pierduți. Repet, pentru unități de 350-400 de angajați aceste cifre nu sunt deloc de neglijat. Chiar pentru aglomerația Ilfov-București, se remarcă un salt de la 45-55 anual la aproape de trei ori mai mulți în primul an de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR-iste!
Datele statistice pentru următorii trei ani conduc spre concluzia că la cârma statului s-a instalat o haită de nerozi, hămesiți, puși să zdruncine din temelii stabilitatea și ordinea de drept în România.
Priviți în aceste trei hărți, cazul Sucevei, unde trei ani consecutivi, s-au pensionat 62-86-68 pompieri, profesioniști experimentați, oameni de bază și ce șoc organizațional au întâmpinat acolo! De fapt, în marea majoritate a unităților, printre care Bacău, Hunedoara, Ilfov-București, Constanța, Timiș etc. situația comparativă subliniază cifrele dezastrului provocat de clasa politică incompetentă și iresponsabilă.
Inevitabil, ajungi să te întrebi oare nimeni de la Ministerul Afacerilor Interne nu a fost capabil să centralizeze aceste cifre, încă din 2022 (cel târziu) și în baza lor (că nu e greu!) să prevadă dezastrul, tocmai pentru a trage de mânecă pe Vela, Bode și cu ei toată șleahta de neaveniți ce au ajuns să decidă soarta țării!? Nu cred să o fi făcut, altminteri nu dura atât de mult (cu întârzieri) să mi se răspundă solicitărilor de a mi se pune la dispoziție datele. Pur și simplu nu le avea nimeni într-o variantă centralizată și – se pare – prea puțini păstrau statistica anuală, pe unitate. Aici suntem…
Era suficient să se urmărească cifrele din orice județ pentru a percepe tendințele, eu voi prezenta doar evoluția la nivel național:
Așa cum se vede din acest grafic, dacă în anii 2021-2022 vedem atingerea unui platou, în anul 2023 se constată o nouă creștere și principalul impuls nu putea fi altul decât acțiunea mârșavă a USR-istului Cristian Ghinea de a introduce reformarea pensiilor militare în PNRR. Un demers de culise, tras pe politica faptului împlinit, care a dus în derizoriu principiul predictibilității legilor statului, mai ales în raport cu cetățeni care derulau un angajament de durată, cu restricții, drepturi și libertăți suspendate. Nu mai puțin relevant este și numărul demisiilor în anul 2023, noi am numărat 103 demisii, într-o proporție apropiată cu demisiile polițiștilor.
Cu excepția ISU BIHOR – singura unitate din țară în care reprezentanții sunt convinși că asemenea date sunt CLASIFICATE – și câteva unități care au omis să ne comunice procentul funcțiilor vacante, am reușit să elaborăm un tablou general ce prezintă o situație chiar mai gravă decât în Poliția Română.
Vedem aici Constanța cap de listă cu 39% criză de personal dar și Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Vaslui, Bacău ori Satu Mare cu peste 30% și Timiș marchează 29%, urmat de alte 13 județe cu 25%-28%.
Așadar, avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplute cu cetele asmuțate odinioară de USR, PLUS (REPER), PSD sau PNL. Stimați politicieni și lipitori de afișe, dacă nu prindeți ciolanul la alegeri, poftiți la pompieri! Aici vă așteaptă laptele și mierea. Dacă nu vă decideți repejor, se lăuda domnul Despescu de o soluție genială care va rezolva criza de personal în MAI, apelând la Inteligența Artificială (AI)… așa că grăbiți-vă să prindeți locuri, mai dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul.
Datele statistice existente nu trădează nici o tendință de oprire a valului de ieșiri din sistem. Majorarea salariului de grad este doar o picătură din toate restanțele politicienilor față de noi. Au fost atât de neghiobi încât să ne modifice acordul inițial, cu majorarea vârstei de pensionare și menținerea drepturilor si libertăților sub interdicție. Le recomand să mai insiste cu recuperarea datoriilor, altminteri în structurile MAI va suna mai gol ca în tobă. (Cristina T.).
La datele de 06 și 07 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a șapte inculpați (dintre care patru cetățeni străini), cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea de produse accizabile fără documente legale și comercializarea acestora pe teritoriul României, în special a țigaretelor, fără a fi marcate corespunzător sau cu marcaje false, în cantitate ce depășește 10.000 de țigarete, și concurență neloială.
Investigarea a scos la iveală că, începând cu anul 2023, inculpații, cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania, au constituit un grup infracțional organizat în județul Iași, cu scopul de a introduce ilegal în România cantități de țigarete provenite din Republica Moldova sau contrafăcute în Bulgaria. Aceste țigarete erau transportate cu autovehicule special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului, pentru a fi ulterior comercializate pe teritoriul României și în țări din vestul Europei.
În urma acțiunilor desfășurate, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Au fost identificate și ridicate 23.320 de pachete de țigarete (provenind atât din Republica Moldova, cât și contrafăcute), sume de bani în euro, dolari și lire sterline, patru autovehicule utilizate la transportul țigaretelor, înscrisuri și alte mijloace de probă.
De asemenea, în timpul controlului de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, precum și în cadrul perchezițiilor domiciliare din municipiul Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete de țigarete provenite din Republica Moldova și Bulgaria.
Procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași pentru propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale, iar documentarea cauzei a beneficiat și de suportul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul tehnic a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).
Precizări: Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Publicația IncisivdePrahova.ro pune la dispoziția persoanelor interesate DREPTUL la REPLICA prin intermediul următorului email:
Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să aducă beneficii cetățenilor, dezvăluie eurodeputatul PNL Dan Motreanu.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE. Propunerile formulate de cei 29 de membri ai dialogului, reprezentând organizații din întregul lanț agrolimentar, vor fi utilizate de Comisia Europeană pentru a elabora viziunea sa asupra agriculturii și alimentației.
Una dintre recomandările cheie este instituirea unei noi platforme care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și comunitatea științifică pentru a analiza strategiile de creștere a durabilității și rezistenței sistemelor agroalimentare.
Autorii raportului subliniază importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, asigurarea accesului la finanțare și evidențiază rolul comerțului și al standardelor internaționale.
Pentru a asigura finanțarea tranziției Politicii Agricole Comune (PAC) către sisteme mai durabile, este necesar să se mobilizeze atât capitalul public, cât și cel privat. Se propune crearea unui fond de tranziție justă în afara PAC, care să completeze sprijinul financiar destinat acestei tranziții.
Viitoarea PAC ar trebui să se concentreze pe sprijinirea mai țintită a fermierilor, în special a celor cu venituri mai mici, a celor care dețin ferme mici și mixte, a tinerilor agricultori și a fermelor din zonele cu constrângeri naturale.
Recomandările vizează promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv în ceea ce privește creșterea animalelor. O altă prioritate este reînnoirea generațiilor, dezvoltarea zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare, inclusiv protejarea lucrătorilor, a adăugat eurodeputatul Dan Motreanu.
O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.
În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.
Obstrucționarea negocierilor legale
Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.
Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.
Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.