Connect with us

Exclusiv

Măsluirea cifrelor

Prahova Mea

Publicat

pe

România este degradată. Retrogradată. Financiar. Cum era de așteptat, Florin Cîțu a rostogolit la vale finanțele României. Încă înainte de a fi fost declanșată pandemia. Independent de coronavirus. Și independent de criza economică. A reușit să coboare vertiginos în numai câteva luni calificativul acordat României de către cele mai importante instituții financiare ale lumii. Iar consecințele se văd. Ceea ce se vede este floare la ureche față de ceea ce va urma. Operațiunea de măsluire a cifrelor s-a cam încheiat.

Când a venit ministru al Finanțelor în primul Guvern Orban, în octombrie 2019, Florin Cîțu a anunțat insistent că a identificat uriașe găuri negre în bugetul României. A reclamat fraude majore săvârșite de „ciuma roșie”. A anunțat declanșarea unor audituri spectaculoase. La capătul cărora populația, victimă, după cum spunea el, a guvernării dezastruoase a PSD, urma să fie informată concret asupra identității făptuitorilor și detaliat asupra faptelor comise de aceștia. Și să ne amintim că s-a cosacrat unor împrumuturi masive. Tocmai sub pretextul unei poveri fiscale pe care a anunțat-o. Dar miniciuna nu zboară singură. Ci în stol. O minciună atrage altă minciună. O scamatorie generează o altă scamatorie. Și, astfel, România a informat oficial Uniunea Europeană că nu-și mai poate menține ținta de deficit. Ținta de sub 2% pe care „ciuma roșie” a reușit în fiecare an să o realizeze.
Împrumuturile haotice, fără noimă, în ritm accelerat și cu dobânzi de câteva ori mai mari decât cele practicate de alte state ale Uniunii Europene, au avut la rândul lor câteva consecințe. Una este că Guvernul Orban s-a adresat în acest scop băncilor care-și desfășoară activitatea în România, făcându-le acestora oferte generoase. Împrumuturi cu dobânzi mari, garantate de statul român. Un adevărat El Dorado pentru sistemul bancar. Cu o asemenea ofertă în față, ce puteau alege aceste bănci? Să-i crediteze pe cetățenii României, elaborând în acest scop milioane de documente, punând la treabă mii de funcționari și asumându-și oricând riscul ca aceștia să devină insolvabili și să trebuiască să fie executați siliți, încărcându-se și sistemul financiar cu pierderile aferente? Să crediteze societățile comerciale cu capital românesc, asumându-și de asemenea eforturi uriașe birocratice și riscurile aferente în caz de neplată a datoriilor? Sau pur și simplu, în mod logic, beneficiind de o asemena ofertă generoasă a Guvernului României, băncile aveau să aleagă pur și simplu să împrumute statul?
Aici trebuie să deschid o scurtă paranteză. Această situație, această nouă realitate românească, generată de Guvernul Orban 1, pe mâna lui Florin Cîțu, nu a afectat în niciun fel societățile comerciale cu acționariat străin. Din simplul motiv că acestea au continuat și continuă să se împrumute, când au nevoie de bani, direct de la băncile mamă plasate în capitalele statelor UE, la dobânzi mult mai mici decât cele practicate în România de către sucursalele acestora și tolerate de BNR și de Guvern.
În acest fel, încă dinainte de declanșarea pandemiei și a crizei economice globale, lichiditățile băncilor existente în România au fost practic absorbite prin numeroasele împrumuturi orchestrate de ministrul Finanțelor. Morișca economică a încetinit vizibil încă de la începutul acestui an. Iar criza a pus capacul peste România. Având toate șansele să o sufoce de tot.
Din acest simplu motiv, al asumării deliberate al unui asemenea măcel financiar, Florin Cîțu a refuzat cu obstinație, fiind singurul ministru în istorie aflat în această situație, să se prezinte în fața Parlamentului atunci când a fost solicitat, pentru a explica cât s-a împrumutat, de unde s-a împrumutat, în ce ce condiții s-a împrumutat și ce face în definitiv cu sumele colosale pe care le-a obținut de la sistemul bancar și de la societățil de investiții. Și, cum spuneam, minciuna zboară în stol. Astfel încât ministrul Finanțelor a mai lansat pe piață o mare minciună. Și anume că se împrumută cu dobândă negativă. Adică ia o sută de lei și dă înapoi mai puțin. În baza acestei logici, cu cât împrumuți mai mult, cu atât câștigi mai mult. Ar rezulta că, de fapt, Florin Cîțu făcea o uriașă afacere în beneficiul statului român. Numai că nici acest lucru nu era adevărat. Și aici aveam de-a face cu o măsluire a cifrelor. Și cu un joc ordinar de-a alba-neagra. În genul următor. Faci o sută de împrumuturi, pentru 99 dintre acestea plătește dobânzi de te rupi, dar, pentru a păcăli opinia publică, aranjezi cu unul dintre creditorii pe care i-ai umflat cu dobânzi să-și ofere, aproape ostentativ, și un împrumut modest cu dobândă negativă. Pentru ca domnul Cîțu să poată afirma sus și tare că, de fapt, nu îndatorează până în gât statul român, ci face o operație de alchimie, transformând piatra într-un bulgăre de aur.
Și uite așa, din alchimie în alchimie, s-a ajuns în situația în care cele mai mari instituții financiare ale lumii retrogradează tot mai jos, până jos de tot, ratingul nostru de țară. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că, de acum încolo, dobânzile vor fi din ce în ce mai mari. Și de astă dată pe bune. Statul român, care intră în necaz mare, nu mai are posibilitatea să se salveze – dacă se va mai salva și nu va intra pur și simplu în faliment -decât cu dobânzi atât de mari, încât cel puțin o generație va fi de sacrificiu. Și iată că, din păcate, am avut dreptate atunci când am anunțat că Guvernul Orban pregătește o curbă de sacrificiu.
Chestiunea de acum se complică foarte mult. Pentru prima dată după mult timp, statele Uniunii Europene sunt dezlegate din punctul de vedere al echilibrului financiar și, pentru a putea să-și repornească economiile, au posibilitatea să depășească practic cu cât vor acea țintă de 2% a deficitului bugetar. Gradul de îndatorare a României, cu toate prostiile făcute de Cîțu, nu este încă printre cele mai mari în Europa, astfel încât, în principiu, pentru a face investiții, pentru a ne salva economic, pentru a nu cădea, Doamne ferește, în tabăra învinșilor în acest război economic care s-a declanșat, am putea să împrumutăm bine-merci mai multe zeci de miliarde de euro. De la cine este dispus să finanțeze o țară aflată în cădere liberă, conform retrogradărilor în materie de rating. Dar totuși cine este dispus și mai ales la ce preț să împrumute o asemenea țară? Și cu ce garanții?
După cum se știe, orice societate comercială care împrumută bani pentru a-și dezvolta afacerea are obligația să-i prezinte băncii planul propriu de dezvoltare. Obiectivul urmărit. Etapă cu etapă. Un proiect realist. Credibil. De natură să aducă valoare adăugată. Și ce ne facem? Nu avem așa ceva.
Guvernul Orban nu s-a trezit încă din buimăceala produsă de faptul că, printr-o conjunctură și atâta tot, „ciuma roșie” a fost dată peste cap și aruncată din Palatul Victoria în octombrie anul trecut. Și că, printr-o altă conjunctură și mai nefericită, cea a coronavirusului, liberalii au fost cauționați, pentru ca mârțoaga să nu fie schimbată în mijlocul râului pe care se căznea să-l traverseze – și pentru că și calul de schimb era tot o mârțoagă, de astă dată PSD. Și iată astăzi avem Guvernul Orban 2 și jumătate. Iar Cîțu a rămas pe poziție.
Din nefericire, finalul acestei povești este pe cât de dramatic, pe atât de previzibil. Economia României, cea realizată în baza capitalului intern al societăților comerciale, în absența unui plan coerent, curajos, vizionar, sucombă sub ochii noștri. La fel cum munții tunși de păduri o iau la vale, și economia acestei țări, părăsită de capitalul românesc, omorât mai degrabă de Cîțu decât de criza economică, trece sub stăpânirea stihiilor. Iar stihiile sunt societățile cu capital străin, care vor lua locul societăților românești în toate domeniile. Astfel încât cercul se va închide. Vom culege cu toții sparanghel în România. La propriu și la figurat. Dar va fi sparanghel nemțesc.
Sorin Rosca Stanescu

Articolul Măsluirea cifrelor apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Exclusiv

Asa SRI a devenit un for decizional asupra activitatii MP-PICCJ si procurorii un instrument sau mijloc tehnic special pentru SRI in campul tactic al democratiei din Romania!

Prahova Mea

Publicat

pe

La data de 28 noiembrie 2018, in plenul CCR, procurorul MP-PICCJ a spus un adevar ce ar trebui sa determine ca toate probele obtinute in baza protocoalelor clasificate secret de stat sa fie lovite de nulitate absoluta si eliminate din probatoriul parchetelor de catre instantele judecatoresti.

Ce a afirmat procurorul in fapt: ca SRI este entitatea ce a clasificat protocoalele iar MP doar a acceptat acest fapt si le-a contrasemnat.

Deci s-a recunoscut ca SRI este emitentul actului in cauza si conform legii nr. 182/2002, art.19, este entitatea juridica ce atribuie prin directorul sau nivel de secretizare documentului referit.

Deci SRI a intocmit continutul protocolului iar MP s-a conformat cerintelor acestuia contrar legilor aplicabile dar si prevederilor art.1alin.4 din Constitutia Romaniei privind separatia puterilor in stat.

Asa SRI a devenit un for decizional asupra activitatii MP-PICCJ si procurorii un instrument sau mijloc tehnic special pentru SRI in campul tactic al democratiei din Romania! Cred ca, pentru CCR, prin recunoasterea publica a Parchetului General ca protocolul este o initiativa a SRI este doar o formalitate sa declare existenta unui conflict de constitutionalitate si implicit nelegalitatea si afectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor aparate constitutional, preciza expertul SRI, col (R) Ion Dedu! (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

1 decembrie, Ziua Naţională a României/ La mulți ani României, tuturor romanilor si celor ce simt si gândesc românește!

Prahova Mea

Publicat

pe

Dragi compatrioți prahoveni,

De ziua noastră, a României noastre dragi, să ne amintim, mai înainte de orice, că suntem datori să o iubim cu bunele și cu mai puțin bunele ei, să ducem mai departe ceea ce am primit bun de la părinții, bunicii și strămoșii noștri și să construim un viitor mai bun copiilor noștri.

În această zi de sărbătoare, să ne amintim că România este fiecare dintre noi. Suntem, de aceea, datori să lăsăm deoparte ceea ce ne dezbină și să găsim ceea ce ne unește. Suntem datori să avem grijă unii de alții, dar și să avem grijă să nu ne privim unii pe alții ca pe un focar de infecție, în această perioadă grea. O perioadă pe care, cu mintea limpede și cu inima sus, vom reuși să o trecem cu bine. Așa să ne ajute Dumnezeu!

La mulți ani, prahoveni! La mulți ani, români! Trăiască România!

Cu drag (de voi și de țară) și cu sinceritate,

Echipa PMP-Prahova

 

Citeste in continuare

Exclusiv

De ce să alegi un laptop refurbished?

Prahova Mea

Publicat

pe

Laptopurile refurbished au devenit tot mai populare în ultimii ani în domeniul IT. România se numără printre țările cu cei mai mulți clienți care optează pentru acest tip de laptopuri iar motivele sunt multe. În primul rând, termenul refurbished înseamnă recondiționat, dar când vorbim de laptopuri nu te gândi la laptopuri care au fost făcute zob de către cineva și apoi altcineva le-a reparat. Laptopurile refurbished sunt laptopuri care arată și funcționează la standardele unui laptop nou. Cei care preferă să aleagă un laptop la un preț mai mic decât prețul unui laptop nou se întreabă dacă să opteze pentru un laptop second hand sau unul refurbished. Îți voi explica de ce este net superior un laptop refurbished față de unul second hand.

Laptop refurbished – Categorii

Categoriile laptopurilor refurbished sunt refurbished gold, silver, refurbished bronze și laptopuri second hand. Laptopurile second hand se află pe ultima poziție. Laptopurile refurbished din categoria gold sunt laptopuri care au poveniență din stocurile prea mari. Aceste laptopuri sunt din generațiile cele mai noi și, atât ca aspect cât și ca funcționalitate, sunt identice cu laptopurile noi. Pe locul doi se află laptopurile refurbished din categoria silver. Acestea sunt laptopuri care au fost expuse la raft în magazine sau au fost returnate în perioada de garanție.

De obicei, laptopurile din această categorie funcționează exact ca unul nou dar pot prezenta mici urme de uzură pe suprafața acestuia, dar nu pe display. Mai există și laptopurile refurbished din categoria Bronze, acestea fiind ori produse expuse la raft în magazine ori produse returnate în garanție de către companii și prezintă zgârieturi sau urme de uzură pe suprafață, dar nu pe display. Ultimul loc este ocupat de laptopurile second hand care sunt de obicei generații mai vechi și prezintă urme de uzură, însă funcționalitatea este normală iar prețul foarte mic.

Laptop refurbished – Avantaje

Un avantaj foarte mare atunci când cumperi un laptop refurbished este faptul că brokerii care vând astfel de produse evită brandurile necunoscute de laptopuri și se focusează pe brandurile cunoscute la nivel mondial și pe generațiile cele mai noi. De asemenea, un laptop refurbished poate fi complet nou provenind din suprastocurile unor magazine.

Alt aspect foarte important se referă la prețul unui laptop refurbished. La prețul la care poți achiziționa un astfel de laptop, care uneori poate fi chiar cu 50% mai scăzut decât același laptop cumpărat nou, ai ca variantă cumpărarea unui laptop second hand care este de generație mult mai veche și mult mai uzat, deci nu este rentabil.

Articolul De ce să alegi un laptop refurbished? apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

Eveniment11 ore inainte

Alegerea celei mai bune jucarii in functie de varsta copilului

Toti parintii se intreaba cum sa aiba dreptate cand sa cumpere o jucarie sau cand o dau copiilor. Va oferim...

Eveniment6 zile inainte

Gazduire WordPress – de ce este cea mai buna varianta pentru tine si cum sa o alegi?

Servere VPS WordPress este cel mai utilizat sistem de gestionare al continutului din lume. Inca din primii ani de la...

Eveniment7 zile inainte

Principalele avantaje ale investiției într-un set de huse personalizate pentru telefonul tău mobil

Dacă nu reușești să te hotărăști în ceea ce privește investiția într-un set de huse personalizate, în acest articol ți-am...

Eveniment2 săptămâni inainte

4 combinatii de margele TOHO si margele Nisip in constructia bijuteriilor

Margelele folosite pentru constructia de bijuterii sunt de marimi si forme diverse. De asemenea au materiale naturale, precum lemnul sau...

Eveniment2 săptămâni inainte

Marian Vanghelie nu mai face parte din grupul partidelor reunite pe platforma PER

Partidul Ecologist Român anunță că începând de astăzi, 18.11.2020, PSDi, condus de Daniel Marian Vanghelie, nu mai face parte din...

Eveniment2 săptămâni inainte

Oferta de trusouri pentru botez din magazine online

Anul 2020 a fost cu siguranta un an atipic din foarte multe puncte de vedere.Daca pana in acest an botezul...

Eveniment2 săptămâni inainte

Ecologiștii susțin protestul producătorilor autohtoni și a legumicultorilor

  Partidul Ecologist Român susține organizaÅ£iile producătorilor agricoli şi ale lucrătorilor în agricultură care scandează în PiaÅ£a Victoriei, în semn...

Eveniment2 săptămâni inainte

De ce ai nevoie de un pop up textil?

Atunci când ai nevoie ca mesajul tău să fie observat de cât mai multă lume care participă la o conferință,...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Viva H1003 LTE PRO/1 o nouă tabletă Allview, special concepută pentru școala online

Allview își extinde portofoliul de tablete și lansează un nou model, Viva H1003 LTE PRO/1. Acest dispozitiv răspunde cu ușurință nevoilor...

Eveniment3 săptămâni inainte

Vinurile Bacanta accentueaza aroma mancarurilor!

Atunci cand mananci o friptura de vita preparata ca la carte nu poti consuma orice vin, ci unul rosu pe...

Eveniment3 săptămâni inainte

Ilie Rafael (PER): “L-am susținut pe domnul Popescu Cristian Piedone in campania locală si așteptăm să își ducă la îndeplinire promisiunile”

Ilie Rafael (PER): “L-am susținut pe domnul Popescu Cristian Piedone in campania locală si așteptăm să își ducă la îndeplinire...

Eveniment3 săptămâni inainte

Apel public al PER adresat tuturor să sprijine producătorii autohtoni și să boicoteze restricțiile privind închiderea piețelor

Partidul Ecologist Român face un apel public către asociațiile comunelor, orașelor și municipiilor din România, să se alăture ecologistilor, să...

Eveniment4 săptămâni inainte

Salonul de coafura profesionala Antica Studio

Salon coafura Bucuresti Apeland la salon coafura Bucuresti Antica Studio vei avea o serie de avantaje incontestabile. O selectie individuala...

Eveniment4 săptămâni inainte

Alaturi de H2On, te bucuri de cea mai buna cafea Julius Meinl!

Dis-de-dimineata, imediat ce te-ai trezit, ori dupa o masa copioasa, ai nevoie de o cafea Julius Meinl, care sa iti...

Sport4 săptămâni inainte

Victor Hănescu a participat la Proiectul “Dăruim viață prin sport“

După acțiunile cu campionii mondiali și cea mai bună jucătoare din lume de la Bușteni și cea în care foști...

Sport4 săptămâni inainte

Foști internaționali au jucat în meciul caritabil dintre naționalele jurnaliștilor și artiștilor

  Foștii fotbaliști Adrian Pitu, Constantin Schumacher, Daniel Chiriță și Marius Mitu au jucat în meciul demonstrativ dintre naționala de...

Eveniment1 lună inainte

Ingrijeste-ti gradina mai usor cu ajutorul sistemelor de irigatii potrivite

  Te-ai saturat sa dedici prea mult timp incercand sa uzi intreaga gradina in timp ce exista atat de multe...

Eveniment1 lună inainte

Allview va lansa campania Black November

    Allview va lansa campania Black November Allview anunță lansarea campaniei Black November, o abordare diferită a campaniilor de...

Știrile Săptămânii