In ceea ce priveste sistemul bancar de la noi din tara, putem spune fara sa gresim ca mai exista multa aspecte ce pot fi imbunatatite si ajustate, in ceea ce priveste nivelul de incredere dintre banci si consumatori, gama de servicii si produse ce pot fi oferite, precum si deschiderea acestora ca si a consumatorilor catre noi schimbari si noi adaptari la piata, economie, stilul de viata si asa mai departe.
Au existat de-a lungul anilor diverse perioade ceva mai grele atat pentru banci cat si pentru consumatori, in special atunci cand ne-am confruntat cu crize financiare sau in cazul fiecarei persoane, cu probleme personale care, ca si detinatori au unui credit, indiferent de tipul acestuia, am fi ajuns in imposibilitatea platii sale catre banca iar in astfel de cazuri, s-ar fi ajuns la sanctiuni destul de grave, perioade de asteptare, cheltuieli foarte mari in special din partea noastra si chiar mai mult de atat, pierderea increderii, a noastre in sistemul bancar si al bancilor in clienti.

Pentru a se aduce noi solutii, mai eficiente, in aplanarea si eliminarea problemelor dintre banci si consumatori, in urma cu 7 ani a luat nastere Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar, pe scurt CSALB, al carui scop este acela de a introduce variante alternative prin care coflictele dintre banci si consumatori sa fie solutionate astfel incat la final niciuna dintre partile implicate in conflict sa nu piarda si sa se ajunga la un rezultat benefic pentru toti.
Cu ocazia implinirii a 6 ani de la „nasterea” centrului, au fost organizate o serie de podcasturi, intitulate podcasturi pentru Educatie Financiara, in cadrul carora invitatii speciali, atat conciliatori si membrii din conducerea centrului precum si specialisti din domeniul bancar si economic, discuta pe diverse subiecte legate de evoluta sistemului bancar, relatiile din ultimii ani si rolul si impactul centrului in serviciile de concilere. Intr-unul dintre acestea podcasturi, invitatii sunt, alaturi de analistul financiar Irina Chitu, Bogdan Neacsu, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte CEC Bank si Mihai Tanasescu, avocat si conciliator CSALB.
Ambii invitati sunt de parere ca aparitia CSALB a fost facuta la un moment oportun, in care era cu adevarat nevoie de o entitate care sa actioneze ca si „arbitru” in disputele dintre banci si consumatori, din punct de vedere obiectiv, nepartinitor, si care sa vina cu solutii benefice pentru ambele parti. S-a dorit o anumita aliniere la stadardele europene, dat fiind faptul ca o data intrari in Uniunea Europeana, am fost nevoiti ca si tara sa adoptam anumite norme si reglementari si sa realizam mai multe schimbari atat la nivel administrativ cat si in numeroase alte domenii. In acest sens, si bancile au fost nevoite sa aduca schimbari si sa incerce sa incheie relatii de incredere cat mai bune cu consumatorii. Acest lucru se poate realiza mult mai usor prin intermediul centrului.
Pe an ce trece CSALB capata din ce in ce mai multa notorietate prin prisma modului in care ofera solutii la problemele care au aparut pe parcursul derularii contractului dintre banca si client. Problematica evolueaza de la un an la altul, contractele devin mai sofisticate sau mai particulare, nu tot timpul lucratorii din mediul bancar au timpul necesar sa petreaca cu clientul ca sa-i explice fiecare clauza in parte. Din acest motiv apar cele mai multe discutii. In acest context, CSALB a aparut ca o necesitate. In aceasta perioada a pandemiei in care lucrurile au devenit complicate din perspectiva mobilitatii, a manierei in care comunicam, cand am avut restrictii de tot felul, faptul ca a existat un facilitator pentru acest dialog, a ajutat foarte mult.

Potrivit conciliatorului Mihai Tanasescu, este foarte posibil, fapt dovedit prin cele peste 70 de cazuri din 2021 cand ambele parti aflate in conflict au fost de acord sa renunte la instanta si sa adopte solutiile oferite de CSALB. Iar acest aspect, raportat si la inceputul anului 2022 este in crestere, cu peste 50 de cazuri doar in primele luni ale anului.
O data cu implementarea solutiilor CSALB si pe masura ce si bancile dar si consumatorii au aflat despre centru, despre servicii si ce se doreste sa se obtina, din ce in ce mai multe institutii au inceput sa realizeze politici interne prin care sa creeze relatii profesionale mai bune cu consumatorii, prin care acestia sa fie increzatori sa se adreseze bancii atunci cand intampina probleme sau au neclaritati iar in acelasi fel, sa inteleaga ca in niciun fel banca nu are intentii nefaste in situatiile in care consumatorii au dificultati financiare ci se doreste mai degraba gasirea de solutii comune.
Cele mai multe greseli, din punctul de vedere al lui Mihai Tanasescu au fost facute in perioada 2004-2007 cand, o data cu intrarea in UE, multi consumatori s-au gandit ca va fi mult mai usor pe orice plan si astfel, s-au facut multe imprumuturi, in special in franci elvetieni iar mai apoi, multe persoane s-au confruntat cu dificultati in inapoierea banilor in timp util iar pentru ca in acea perioada nu existau solutii precum cele propuse acum de acest centru, singurul rezultat era ajungerea in instanta, unde, consumatorii, fiind cei „vinovati” pentru acea situatie, nu numai ca erau obligati sa plateasa in cele din urma valoarea creditelor obtinute initial dar si diverse cheltuieli de judecata si nu numai. De asemenea, era vorba despre procese de lunga durata, multa birocratie si timp pierdut, aspecte ce pot fi evitate daca si clientii sunt mai chibzuiti atunci cand doresc sa obtina un credit.