Connect with us

Uncategorized

Gasirea solutiilor de mijloc dintre o banca si un consumator cand exista problem finaciare

Publicat

pe

In ceea ce priveste sistemul bancar de la noi din tara, putem spune fara sa gresim ca mai exista multa aspecte ce pot fi imbunatatite si ajustate, in ceea ce priveste nivelul de incredere dintre banci si consumatori, gama de servicii si produse ce pot fi oferite, precum si deschiderea acestora ca si a consumatorilor catre noi schimbari si noi adaptari la piata, economie, stilul de viata si asa mai departe.

Au existat de-a lungul anilor diverse perioade ceva mai grele atat pentru banci cat si pentru consumatori, in special atunci cand ne-am confruntat cu crize financiare sau in cazul fiecarei persoane, cu probleme personale care, ca si detinatori au unui credit, indiferent de tipul acestuia, am fi ajuns in imposibilitatea platii sale catre banca iar in astfel de cazuri, s-ar fi ajuns la sanctiuni destul de grave, perioade de asteptare, cheltuieli foarte mari in special din partea noastra si chiar mai mult de atat, pierderea increderii, a noastre in sistemul bancar si al bancilor in clienti.

Pentru a se aduce noi solutii, mai eficiente, in aplanarea si eliminarea problemelor dintre banci si consumatori, in urma cu 7 ani a luat nastere Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar, pe scurt CSALB, al carui scop este acela de a introduce variante alternative prin care coflictele dintre banci si consumatori sa fie solutionate astfel incat la final niciuna dintre partile implicate in conflict sa nu piarda si sa se ajunga la un rezultat benefic pentru toti.

Cu ocazia implinirii a 6 ani de la „nasterea” centrului, au fost organizate o serie de podcasturi, intitulate podcasturi pentru Educatie Financiara, in cadrul carora invitatii speciali, atat conciliatori si membrii din conducerea centrului precum si specialisti din domeniul bancar si economic, discuta pe diverse subiecte legate de evoluta sistemului bancar, relatiile din ultimii ani si rolul si impactul centrului in serviciile de concilere. Intr-unul dintre acestea podcasturi, invitatii sunt, alaturi de  analistul financiar Irina Chitu, Bogdan Neacsu, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte CEC Bank si Mihai Tanasescu, avocat si conciliator CSALB.

Ambii invitati sunt de parere ca aparitia CSALB a fost facuta la un moment oportun, in care era cu adevarat nevoie de o entitate care sa actioneze ca si „arbitru” in disputele dintre banci si consumatori, din punct de vedere obiectiv, nepartinitor, si care sa vina cu solutii benefice pentru ambele parti. S-a dorit o anumita aliniere la stadardele europene, dat fiind faptul ca o data intrari in Uniunea Europeana, am fost nevoiti ca si tara sa adoptam anumite norme si reglementari si sa realizam mai multe schimbari atat la nivel administrativ cat si in numeroase alte domenii. In acest sens, si bancile au fost nevoite sa aduca schimbari si sa incerce sa incheie relatii de incredere cat mai bune cu consumatorii. Acest lucru se poate realiza mult mai usor prin intermediul centrului.

Pe an ce trece CSALB capata din ce in ce mai multa notorietate prin prisma modului in care ofera solutii la problemele care au aparut pe parcursul derularii contractului dintre banca si client. Problematica evolueaza de la un an la altul, contractele devin mai sofisticate sau mai particulare, nu tot timpul lucratorii din mediul bancar au timpul necesar sa petreaca cu clientul ca sa-i explice fiecare clauza in parte. Din acest motiv apar cele mai multe discutii. In acest context, CSALB a aparut ca o necesitate. In aceasta perioada a pandemiei in care lucrurile au devenit complicate din perspectiva mobilitatii, a manierei in care comunicam, cand am avut restrictii de tot felul, faptul ca a existat un facilitator pentru acest dialog, a ajutat foarte mult.

Potrivit conciliatorului Mihai Tanasescu, este foarte posibil, fapt dovedit prin cele peste 70 de cazuri din 2021 cand ambele parti aflate in conflict au fost de acord sa renunte la instanta si sa adopte solutiile oferite de CSALB.  Iar acest aspect, raportat si la inceputul anului 2022  este in crestere, cu peste 50 de cazuri doar in primele luni ale anului.

O data cu implementarea solutiilor CSALB si pe masura ce si bancile dar si consumatorii au aflat despre centru, despre servicii si ce se doreste sa se obtina, din ce in ce mai multe institutii au inceput sa realizeze politici interne prin care sa creeze relatii profesionale mai bune cu consumatorii, prin care acestia sa fie increzatori sa se adreseze bancii atunci cand intampina probleme sau au neclaritati iar in acelasi fel, sa inteleaga ca in niciun fel banca nu are intentii nefaste in situatiile in care consumatorii au dificultati financiare ci se doreste mai degraba gasirea de solutii comune.

Cele mai multe greseli, din punctul de vedere al lui Mihai Tanasescu au fost facute in perioada 2004-2007 cand, o data cu intrarea in UE, multi consumatori s-au gandit ca va fi mult mai usor pe orice plan si astfel, s-au facut multe imprumuturi, in special in franci elvetieni iar mai apoi, multe persoane s-au confruntat cu dificultati in inapoierea banilor in timp util iar pentru ca in acea perioada nu existau solutii precum cele propuse acum de acest centru, singurul rezultat era ajungerea in instanta, unde, consumatorii, fiind cei „vinovati” pentru acea situatie, nu numai ca erau obligati sa plateasa in cele din urma valoarea creditelor obtinute initial dar si diverse cheltuieli de judecata si nu numai. De asemenea, era vorba despre procese de lunga durata, multa birocratie si timp pierdut, aspecte ce pot fi evitate daca si clientii sunt mai chibzuiti atunci cand doresc sa obtina un credit.

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Cum poti usura viata unei femei insarcinate

AlexandraM

Publicat

pe

Exista mai multe modalitati in care poti ajuta o femeie insarcinata sa-si usureze viata, inclusiv:

 1. Ofera-i sprijin emotional: Fiind insarcinata poate fi o perioada emotionala dificila, asa ca asigura-te ca esti acolo pentru ea pentru a o sustine si a o asculta.
 2. Ajuta-i cu sarcinile casnice: Femeile insarcinate pot avea dificultati in a face anumite sarcini casnice, asa ca ofera-i ajutor in acest sens.
 3. Ofera-i un masaj: O data sau de doua ori pe saptamana, ofera-i un masaj pentru a o ajuta sa se relaxeze si sa se simta mai bine.
 4. Ajuta-i cu cumparaturile si pregatirile pentru bebelus: Poti ajuta prin cumpararea de articole necesare si prin pregatirea pentru venirea bebelusului.
 5. Planifica-i o iesire: Planifica o iesire in oras sau o excursie pentru a-i distrage atentia de la stresul sarcinii si pentru a-i oferi o pauza.
 6. Inconjoara-te de alti sustinatori: Asigura-te ca femeia insarcinata are o retea de sustinatori, cum ar fi familia si prietenii, care sa o ajute in aceasta perioada dificila.
 7. Fii intelegator: Incearca sa intelegi ca sarcina poate fi obositoare si ca poate avea nevoie de timp pentru a se odihni si a se recupera.
 8. Fa-i cadou un abonament la o clasa de yoga sau gimnastica pentru gravide: aceasta poate fi un mod minunat de a o ajuta sa se mentina in forma si sa se relaxeze in timp ce asteapta bebelusul.
 9. Ajuta-i sa se simta frumoasa: Fa-i cateva complimente despre cum arata si fa-i un cadou in legatura cu aceasta.
 10. Fii prezent si disponibil: Fiind prezent si disponibil pentru ea in aceasta perioada poate face toti diferenta.

Citeste in continuare

Uncategorized

Prahova – Cursuri GRATUITE de FRIZER pentru tinerii care nu au loc de muncă

Publicat

pe

 

Ce presupune meseria de FRIZER?

Frizerii au mai multe responsabilități: tăierea, tunderea, coafarea și vopsirea părului clienților conform cerințelor acestora. De asemenea, este important ca frizerii să poată oferi sfaturi clienților pentru îngrijirea părului și a scalpului.

Acesta poate fi un domeniu stabil deoarece oamenii vor avea întotdeauna nevoie de servicii de îngrijire și estetică, iar frizeria face parte din aceste servicii.

De asemenea, frizerii au de multe ori posibilitatea să își folosească creativitatea, ei având nevoie să fie la curent cu noile trenduri.

Proiectul ENTER oferă tinerilor cu vârsta între 16 și 29 de ani, fără loc de muncă din județul Prahova ocazia să se înscrie la Cursuri Gratuite de Calificare nivel 2 pentru ocupația FRIZER.

Proiectul este implementat de Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în colaborare cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova (AJOFM PH) și finanțat din Fonduri Europene.

Cursurile de FRIZER (dar și celelalte cursuri din cadrul proiectului) sunt acreditate de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Durata cursurilor de Frizer este de 360 ore – 120 ore teorie și 240 ore practică.

Conform unei statistici efectuate în anul 2022, veniturile din muncă ale tinerilor sunt mai mici decât cele ale lucrătorilor în vârstă: tinerilor din România le este mai greu să plătească cheltuielile zilnice cum ar fi facturile și chiria, iar 61% dintre ei își fac griji că nu vor găsi sau nu vor menține o locuință adecvată în următorii zece ani. De aceea, proiectul ENTER are ca scop creșterea gradului de ocupare în rândul tinerilor.

Participă la cursuri și vei obține o calificare care te va ajuta să-ți îndeplinești visele profesionale, să te angajezi și să ai un salariu decent.

Pentru a participa în proiect trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

 • Să ai vârsta între 16 și 29 de ani
 • Să nu fii angajat și să nu fii înscris într-o formă de învățământ în perioada participării în proiect.
 • Să ai domiciliul (reședința) în județul Prahova sau județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași.

Te poți înscrie la unul din cursurile gratuite din cadrul proiectului ENTER completând formularul de la pagina www.inscriere-enter.ro, iar experții proiectului te vor contacta și te vor ghida pentru pașii următori.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Date de contact:

Proiectul ENTER – Acces pe piața muncii pentru tinerii NEETs din Regiunea Sud-Muntenia

Pagina Facebook proiect: https://www.facebook.com/enter.sud

Pagină înscriere în proiect: https://www.inscriere-enter.ro

Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România:

https://www.ptir.ro/

Adresa: Str. Spătarului, nr. 30, Sector 2, București

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova – PARTENER

www.prahova.anofm.ro

Sediul central: Str. Nicolae Iorga, Nr. 1, Ploiești, jud. Prahova

Citeste in continuare

Uncategorized

De ce este colagenul important pentru piele

AlexandraM

Publicat

pe

Pielea este cea mai mare parte a corpului uman și joacă un rol esențial în protejarea organismului de factorii externi, cum ar fi razele solare, bacteriile, ciupercile și alte substanțe dăunătoare. Cu toate acestea, pielea este extrem de sensibilă și se poate deteriora rapid datorită îmbătrânirii, expunerii la factori externi și stresului. Pentru a menține sănătatea și strălucirea pielii, este important să înțelegem ce este colagenul și de ce este atât de important pentru pielea noastră.

Colagenul este o proteină naturală care se găsește în pielea umană, în oase, în cartilaj și în țesutul conjunctiv. Acesta este responsabil pentru menținerea elasticității și a fermității pielii, contribuind la prevenirea ridurilor și a liniilor fine. Colagenul ajută, de asemenea, la hidratarea pielii, la menținerea unei temperaturi optime și la menținerea unei structuri sănătoase a pielii.

În cazul în care nivelul de colagen din organism scade, pielea începe să se îmbătrânească prematur. Acest lucru se datorează faptului că colagenul ajută la menținerea elasticității și a fermității pielii, iar când acesta scade, pielea își pierde elasticitatea și se întinde, ceea ce duce la apariția ridurilor și a liniilor fine.

Există multe moduri în care puteți îmbunătăți producția de colagen în organism. Una dintre aceste metode este consumul de alimente bogate în vitamina C, care ajută la stimularea producției de colagen. De asemenea, puteți folosi produse cosmetice speciale care conțin ingrediente care ajută la stimularea producției de colagen și la îmbunătățirea elasticității pielii.

Cu toate acestea, cel mai important lucru de reținut este că colagenul joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii. Prin urmare, este important să înțelegeți ce este colagenul și de ce este atât de important pentru pielea dumneavoastră. Prin consumul de alimente bogate în vitamina C și prin folosirea produselor cosmetice speciale, puteți stimula producția de colagen și puteți menține sănătatea și strălucirea pielii.

Citeste in continuare
Advertisement


Ultimile Noutăți din Prahova

vestiare metalice vestiare metalice
Social8 ore inainte

Uzina Mecanică Vâlcea – vestiare metalice la comandă

Un vestiar reprezintă un spațiu de depozitare care ne permite să ne așezăm lucrurile personale și hainele de exterior (geci,...

Cultură16 ore inainte

Diferența dintre sticla acrilică (plexiglas) vs policarbonat (Lexan)

Diferența dintre sticla acrilică (plexiglas) vs policarbonat (Lexan) Acrilic (de asemenea, cunoscut sub numele de plexiglas) și policarbonat (de asemenea, cunoscut sub numele de...

ferestre din PVC ferestre din PVC
SocialO zi inainte

Alegerea de ferestre din PVC potrivite pentru casa ta

Sa alegi cele mai bune ferestre din PVC pentru casa ta reprezinta de multe ori o sarcina deloc placuta, mai...

Seturi fitness Seturi fitness
Sport2 zile inainte

Top 7 exerciții pentru creșterea masei musculare în zona fesierilor

Exercițiile fizice sunt adesea asociate cu îmbunătățirea imaginii corpului, menținerea greutății și reducerea anxietății și depresiei. Noi toate punem mare...

Motocultor Motocultor
Social3 zile inainte

Motocultor Rotakt – ajutorul de care ai nevoie

Un motocultor este foarte util oricărui mic fermier deoarece pregătirea solului este una din principalele sarcini efectuate înainte de plantarea...

ferestre PVC ferestre PVC
Social3 zile inainte

Usi si ferestre PVC realizate pe comanda – WindowMAG

Tipul de usi si ferestre PVC reprezinta una dintre cele mai populare optiuni pentru izolarea termica a locuintei. Acestea sunt...

sistem de securitate sistem de securitate
Social4 zile inainte

Ce este un sistem de securitate pentru locuință și cum funcționează

Avansul tehnologic, dar și vremurile pe care le trăim, sunt factori care ne determină să ne protejăm locuința, bunurile, iar...

Pachet cazare Pachet cazare
Social4 zile inainte

Pachet cazare pentru sărbătorile Pascale 2023 la Hotel Izvoare – Căciulata

Știm cât de mult vă doriți să ieșiți din cotidianul de zi cu zi și să petreceți timp de calitate...

Timisoara Timisoara
Social5 zile inainte

Timisoara – Ce poti vizita in orasul de pe Bega?

Dupa cum bine stii deja, Timisoara se numara printre cele mai frumoase orase ale tarii noastre. Ceea ce diferentiaza acest...

boiler cu acumulare boiler cu acumulare
Social6 zile inainte

Tot ce trebuie să știi despre boiler cu acumulare

Boiler cu acumulare este încă un produs extrem de răspândit menit să asigure producția de apă caldă în locuințe. Ușor...

Uși de interior Uși de interior
SocialO săptămână inainte

Uși de interior în 2023: ce factori să iei în considerare

Când vine vorba de amenajarea locuinței, fiecare produs trebuie ales cu atenție, în special uși de interior. Elementele de design...

Eveniment2 săptămâni inainte

Pentru tinerii NEETs: cum te ajută înregistrarea la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

Dacă ești Tânăr NEET (nu au un loc de muncă și nu ești înscris la cursuri de formare sau altă...

Social2 săptămâni inainte

Conserve pentru câini: la ce trebuie să fii atent înainte de a le cumpăra?

  Alimentația la câini joacă un rol esențial atunci când vine vorba despre modul în care aceștia se dezvoltă, mai...

Social2 săptămâni inainte

Ghid: la ce să fii atentă atunci când cumperi o vesta din blană naturală

  O vesta din blana naturală este și trebuie să fie o piesă premium pentru garderoba ta. Acest obiect vestimentar...

Scule si unelte Scule si unelte
Social2 săptămâni inainte

Scule si unelte electrice profesionale la preturi de top

Uneltele de constructii sunt esentiale atat pentru profesionistii din domeniul constructiilor cat si pentru cei care doresc sa-si faca singuri...

Eveniment3 săptămâni inainte

Cum este realizata dezinsectia in birouri

Dezinsectia in birouri poate fi o adevarata provocare, mai ales daca nu se iau masuri preventive adecvate. In primul rand,...

urgenţe stomatologice urgenţe stomatologice
Social1 lună inainte

Unde tratezi urgenţe stomatologice în Bucureşti

Durerile de dantură pot fi un coșmar pentru fiecare dintre noi, însă cu ajutorul antiinflamatoarelor de cele mai multe ori...

Cursuri make-up Cursuri make-up
Social1 lună inainte

Cursuri make-up în Râmnicu Vâlcea by Cristina David

Orice doamnă şi domnişoară ştie că un machiaj reuşit are drept scop evidenţierea trăsăturilor feţei. Totuşi, se spune că makeup-ul...

Știrile Săptămânii